«Γιορτάζουμε, δεν εφησυχάζουμε»: Ένας χρόνος από την καταδίκη της Χρυσής Αυγής

Ένα χρόνο από την καταδίκη της Χρυσής Αυγής Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Τον Οκτώβριο του 2020 καταδικάστηκαν οι κατηγορούμενοι για τη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή». Οδηγήθηκαν στη φυλακή με ποινές για βαριά κακουργήματα. Πήρε έτσι τέλος μια από τις μεγαλύτερες δίκες στη νεότερη ελληνική ιστορία.

Συμπληρώνεται σε λίγες μέρες ένας χρόνος από την ιστορική απόφαση και τις μοναδικές στιγμές όταν στη μεγάλη συγκέντρωση στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας ακουγόταν από τα μεγάφωνα η φράση «Η Χρυσή Αυγή αποτελεί εγκληματική οργάνωση».

Ποτέ πριν δεν ήταν δεδομένη η λογοδοσία του νεοναζιστικού μορφώματος. Για χρόνια επικρατούσε φόβος, χύθηκε αίμα, γειτονιές τρομοκρατούνταν από τη βία των ταγμάτων εφόδου. Άργησαν πολύ να αντιδράσουν οι αρχές. Υπήρχαν υπόγειες διαδρομές με θύλακες του βαθέος κράτους, τεκμηριωνόταν ανοιχτή συνέργεια των νεοναζί με τμήματα της Αστυνομίας.

Ωστόσο, η δημοκρατία αντέδρασε. Η αγανάκτηση και η κατακραυγή για τη μακρόχρονη αδράνεια βοήθησε σε αυτό.

#1χρόνομετά, το Σημείο για τη μελέτη και την αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς ανοίγει τη συζήτηση για όλα αυτά. Πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα χωρίς αυτή την καταδίκη. Τι θα σήμαινε απαλλαγή των κατηγορουμένων για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Τι θα σήμαινε, πιο απλά, αν η Χρυσή Αυγή επισήμως κρινόταν μη εγκληματική οργάνωση. Η σκέψη αυτή αρκεί για να φανεί η σημασία της δίκης και της καταδίκης.

Από την άλλη, φυσικά δεν ξεμπλέξαμε συνολικά με τον κίνδυνο της ακροδεξιάς. Πολλές από τις ιδέες της Χρυσής Αυγής συνεχίζουν να αναπαράγονται και να δηλητηριάζουν. Εκπρόσωποι θεσμών, δημόσια πρόσωπα που επηρεάζουν την κοινή γνώμη διατυπώνουν συχνά λόγο τοξικό. Ο εθνικισμός, ο ρατσισμός, ο σεξισμός, η ομοφοβία, ο εθνοφυλετισμός, η μισαλλοδοξία είναι εδώ. Πρόσωπα με σαφείς ακροδεξιές ιδέες και διαδρομή αναλαμβάνουν καίριες κυβερνητικές θέσεις. 

Το Σημείο ανοίγει τη συζήτηση για την ακροδεξιά απέναντι στα ζητήματα των έμφυλων ταυτοτήτων και την εν γένει ετερότητα. Για τον ρατσισμό και την ξενοφοβία. Για την ακροδεξιά στους θεσμούς. Για το αντιεμβολιαστικό κίνημα και τη νέα ακροδεξιά.   

#1χρόνομετά γιορτάζουμε την καταδίκη, δεν εφησυχάζουμε.

#1χρόνομετά, το Σημείο προσκαλεί και φιλοξενεί αυτήν τη συζήτηση: άρθρα, ποστ, τοποθετήσεις, καλλιτεχνικές δημιουργίες, σκέψεις. Βάλτε το #tag και μπείτε στη συζήτηση.

Το βίντεο της καμπάνιας #1χρόνομετά

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ