ΕΜΥ: Πού επιστρέφει η κακοκαιρία την Κυριακή - Η πρόβλεψη του Καλλιάνου για τις χιονοπτώσεις

ΕΜΥ: Πού επιστρέφει η κακοκαιρία την Κυριακή - Η πρόβλεψη του Καλλιάνου για τις χιονοπτώσεις Facebook Twitter
1

Επιστροφή της κακοκαιρίας αναμένουν από την Κυριακή αρκετές περιοχές της Ελλάδας σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ.


Στα Δωδεκάνησα και το ανατολικό Αιγαίο αναμένονται βροχές και σποραδικές καταιγίδες οι οποίες νωρίς το πρωί στα βόρεια πιθανόν τοπικά θα είναι ισχυρές. Βαθμιαία μεταβολή του καιρού θα σημειωθεί από το απόγευμα και από τα νοτιοδυτικά με βροχές, σποραδικές καταιγίδες και χιονιά στα ορεινά ενώ ένταση των φαινομένων αναμένεται από τη νύχτα.

Οι άνεμοι από το μεσημέρι στα δυτικά και βαθμιαία τα νοτιά θα στραφούν σε νότιους νοτιοανατολικούς 6 και τοπικά 7 μποφόρ.


Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα βόρεια ενώ παγετός θα σημειωθεί στα Ηπειρωτικά ο οποίος τις πρωινές και βραδινές ώρες στα βόρεια κατά τόπους θα είναι ισχυρός.

Αναλυτικά:

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως στα ανατολικά. από το βράδυ νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα ορεινά και ημιορεινά. Παροδικές χιονοπτώσεις οι οποίες από αργά τη νύχτα στη δυτική Μακεδονία θα ενταθούν.

Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από -04 (μείον 4) έως 03 βαθμους Κέλσιου. Στη δυτική Μακεδονία κατά τόπους 6 με 8 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στέρεα, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες οι οποίες βαθμιαία θα πυκνώσουν και από το απόγευμα θα σημειωθούν βροχές, σποραδικές καταιγίδες στα νοτιά και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά. Από αργά τη νύχτα τα φαινόμενα θα ενταθούν με πιθανόν τοπικά ισχυρές καταιγίδες στα νοτιά και κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά της Πελοποννήσου και της Στέρεας.
Άνεμοι: βορειοδυτικοί 3 με 5 που βαθμιαία θα στραφούν σε νότιους νοτιοανατολικούς 4 με 5 και από το βράδυ στο ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 03 έως 11 βαθμούς Κέλσιου. Στην ήπειρο κατά τόπους 6 με 8 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στέρεα, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως στα νοτιά οι οποίες βαθμιαία από το μεσημέρι και από τα δυτικά θα πυκνώσουν. Το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές βροχές, παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και στην Πελοπόννησο σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από τη νύχτα θα ενταθούν.
Ανεμοι: δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και βαθμιαία από το απόγευμα ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ .
Θερμοκρασία: από 04 έως 12 βαθμούς Κέλσιου. Στη Θεσσαλία κατά τόπους 6 με 8 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες νωρίς το πρωί με πιθανότητα τοπικών βροχών η σποραδικών καταιγίδων στα ανατολικά. Από το μεσημέρι βαθμιαία οι νεφώσεις θα αυξηθούν και το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές βροχές, ενώ τη νύχτα τα φαινόμενα θα ενταθούν με τοπικές καταιγίδες στην Κρήτη.
Άνεμοι: δυτικοί 4 με 5 που από το βράδυ θα στραφούν σε νότιους νοτιοανατολικούς 5 με 6 και βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 06 έως 14 βαθμούς Κέλσιου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. στα βόρεια τα φαινόμενα τα οποία πιθανόν νωρίς το πρωί να είναι ισχυρά - βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: στα βόρεια βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ και βαθμιαία βορειοανατολικοί. στα νοτιά δυτικοί 3 με 5 που από το βράδυ θα στραφούν σε νότιους νοτιοανατολικούς

Θερμοκρασία: από 09 έως 16 βαθμούς Κέλσιου. στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική
Καιρός: λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές βροχές. ένταση των φαινομένων από τη νύχτα.
Άνεμοι: δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ που βαθμιαία από το απόγευμα θα στραφούν σε ανατολικούς με τάση ενίσχυσης από τη νύχτα.
Θερμοκρασία: από 06 έως 12 βαθμούς Κέλσιου. Στα βόρεια η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: αραιές νεφώσεις οι οποίες βαθμιαία από το απόγευμα θα πυκνώσουν. Από το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές βροχές και τη νύχτα παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά.
Άνεμοι: βορειοδυτικοί 4 με 5 με βαθμιαία εξασθένηση. Από το βράδυ θα στραφούν σε ανατολικούς 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 01 έως 07 βαθμούς Κέλσιου.

Η πρόγνωση του καιρού από τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο και τη σελίδα του στο Facebook:


Κυριακή απόγευμα-βράδυ :
Γενικευμένες χιονοπτώσεις (κατά τόπους πυκνές) σε όλα τα ορεινά της Πελοποννήσου από τα 900 μέτρα υψόμετρο. Κατά τη διάρκεια των φαινομένων και καθώς η ώρα πλησιάζει στις 9-10 οι χιονοπτώσεις στην κεντρική και βόρεια Πελοπόννησο (Αρκαδία, Αχαία, Κορινθία) θα εκδηλώνονται από τα 700 μέτρα και υψηλότερα, τοπικά ίσως και από τα 600 μέτρα αντίστοιχα.


Κυριακή μεσάνυχτα :
Χιονοπτώσεις κατά τόπους αρκετά πυκνές σε όλη την Στερεά Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένου και του νομού Αττικής) από τα 650-700 μέτρα και υψηλότερα. Στην κεντρική Στερεά (κυρίως Φθιώτιδα και Φωκίδα) θα εκδηλώνονται χιονοπτώσεις από τα 400-450 μέτρα. Στην Πελοπόννησο θα συνεχιστούν οι χιονοπτώσεις από τα υψόμετρα που σας προανέφερα


Δευτέρα μέσα στη νύχτα και πριν το ξημέρωμα :
Γρήγορα θα ξεκινήσουν να εκδηλώνονται χιονοπτώσεις στην Ήπειρο από τα 400-450 μέτρα, στη Θεσσαλία από τα 450-500 μέτρα (τοπικά στα κεντρικά και δυτικά της Θεσσαλίας ακόμη και σχεδόν στα πεδινά), στην δυτική Μακεδονία παντού και στα δυτικά της κεντρικής Μακεδονίας (Πέλλα, Πιερία, Ημαθία) σχεδόν και στα πεδινά-παραθαλάσσια. Στην Πελοπόννησο και την Στερεά θα συνεχιστούν οι κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις σε υψόμετρα που σας ανέφερα στην προηγούμενη παράγραφο.


Δευτέρα από το πρωί έως το απόγευμα-βράδυ :
Τοπικές χιονοπτώσεις (κατά βάση ασθενείς ή το πολύ έως και μέτριας έντασης) από τα 150-200 μέτρα στην υπόλοιπη κεντρική Μακεδονία (Κιλκίς, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Σερρών). Στις κεντρικές και βόρειες γεωγραφικά περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας όμως θα χιονίζει κατά τόπους και στα πεδινά. Από τις μεσημεριανές ώρες οι χιονοπτώσεις θα σταματήσουν στις περισσότερες περιοχές.
Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά βάση ισχυρές έως και πολύ ισχυρές και θα εκδηλώνονται έως και τα πεδινά-παραθαλάσσια σε αρκετές των περιπτώσεων. Προσοχή στους νομούς Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου.


Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας αλλά και στα υψόμετρα κάτω από αυτά που σας προανέφερα θα εκδηλώνονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες ή το πολύ χιονόνερο.


Την Τρίτη θα επηρεάζονται από χιονοπτώσεις κατά διαστήματα περίπου τα ίδια διαμερίσματα αλλά τα υψόμετρα χιονοπτώσεων θα ανέβουν λόγω της μικρής ανόδου της θερμοκρασίας. Επομένως θα εκδηλώνονται περισσότερες βροχοπτώσεις ακόμη και σε ημιορεινές περιοχές με αποτέλεσμα να λιώσουν απότομα τα χιόνια. Θα ακολουθήσει και άλλη ανακοίνωση για την Τρίτη.


Προσοχή : Σε τοπικό επίπεδο υπάρχει ενδεχόμενο διαφοροποίησης των υψομέτρων. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να προβλεφθεί αυτή τη στιγμή με τις παρούσες συνθήκες εγκλωβισμού ψύχους. Επομένως ίσως υπάρξουν και εκπλήξεις. Την Κυριακή το απόγευμα θα γνωρίζουμε για τυχόν μικρές αλλαγές στα υψόμετρα χιονοπτώσεων.


Υ.Γ.(1) : Μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση, για ποιο λόγο μέχρι τώρα, δεν έχω ακούσει ή δει ανακοινώσεις από κάποια δελτία ειδήσεων ή συναδέλφους που θα έπρεπε να βγουν "μπροστά" και να ενημερώσουν τους πολίτες. Επειδή δεν θα χιονίσει στην Αθήνα δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι που θα έρθουν αντιμέτωποι για άλλη μια φορά με τα πυκνά χιόνια.


Υ.Γ.(2) : Τη Δευτέρα η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη θα είναι οριακή. Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι θα χιονίσει από τα 100-150 μέτρα και υψηλότερα. Δεν σημαίνει όμως ότι βαδίζοντας προς την έναρξη των φαινομένων δεν αποκλείεται να υπάρξουν αλλαγές, είτε προς το θετικότερο (ίσως και για λίγο χιονοπτώσεις), είτε και προς το αρνητικότερο (χιονόνερο η βροχή).
Καλό Σαββατόβραδο φίλες και φίλοι μου!

Ελλάδα
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
Δηλαδή προβλέπουν αυτό που είναι λογικό λόγω της εποχής... Δηλαδή χειμώνα. Αν μιλήσει κάποιος με έναν ηλικιωμένο σε κάποιο χωριό σχετικά με την τραγικότητα που παρουσιάζει το ίντερνετ αυτή την φυσική κατάσταση, θα γελάει. Ακόμα και ο τρομερός παγετός μία φορά στα 50 χρόνια είναι λογικός.