Αντιδράσεις έχει προκαλέσει το κήρυγμα του ιερέα Ευάγγελου Παπανικολάου που υποστηρίζει πως η Αγία Σοφία είναι καλύτερα στα χέρια των Τούρκων.

 

Τουρκικά μέσα χρησιμοποίησαν αποσπάσματα από την ομιλία του, στο πλαίσιο της ευρύτερης εκστρατείας ηθικής νομιμοποίησης της κίνησης Ερντογάν.

 

Μεταξύ άλλων, ο ιερέας αναφέρει: «Δόξα σοι ο Θεός που την έκανε τζαμί. Δεν μου λέτε ξέρετε πόσες γυμνές και γυμνοί το 24ωρο μπαίνανε στην Αγιά Σοφιά ; Άπειροι. Με το κ****ράκι να μπαίνει μέσα στο σημείο. Ψέματα λέω ; Γιατί την είχανε μουσείο. Μπαίνανε όλοι οι άχρηστοι μέσα, βρωμεροί και τρισάλθιοι, όλοι οι τουρίστες από όλα τα μέρη του κόσμου χωρίς να σέβονται τίποτα. Τίποτα δε σεβόντουσαν . Τώρα θα βγάλεις τα παπούτσια σου να μπεις μέσα. Θα μπεις μέσα γυμνός; Όχι. Θα σου φοράνε το ρουχαλάκι το τουρκικό και θα μπεις μέσα μια χαρά ντυμένος, χανουμάκι. Θα φορέσεις και τη μπούργκα να μπεις μέσα. Δε σου άρεσε με ρούχα να μπεις μέσα, αλλά γυμνωνόσουνα».

 

 

 

Σε άλλο σημείο λέει «Κι αν δεν ήταν ο Τούρκος η Αγιά Σοφιά θα είχε πέσει. Ποιος θα την συντηρούσε; Το Γένος; Μπορούσε το Γένος να συντηρήσει τόσο μεγάλο κτίριο; Ο Τούρκος το συντήρησε. Και να σας πω και κάτι άλλο; Ο Τούρκος ότι κάνει είναι πιο πονηρός από σας. Αν οι Τούρκοι δεν θα είχαν διατηρήσει την Αγία Σοφία, θα είχε πέσει.» αναφέρει σε άλλο σημείο του κηρύγματός του. Ενώ συμπληρώνει -σε σημείο που δεν μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα-: «Για να έρθει ο Αντίχριστος πρέπει πρώτα να χτιστεί ο Ναός του Σολομώντος στα Ιεροσόλυμα ; Ναι, πρέπει να έχει χτιστεί ο Ναός του Σολομώντα. Τι θα πει το Ισραήλ τώρα ; "Α κύριοι Μουσουλμάνοι εσείς ένα Ναό που ήταν μουσείο (την Αγία Σοφία)τον κάνατε τζαμί. Εμάς αυτό το τζαμάκι που έχετε (εννοεί το τέμενος του Ομάρ) είναι χτισμένο πάνω στον Ναό του Σολομώντος. Θα το γκρεμίσετε λοιπόν, για να κάνουμε εμείς τον Ναό μας. Αφού λέτε ότι είστε καταχτητές και κάμνετε ότι θέλετε με την Αγία Σοφία, κι εμείς είμαστε καταχτητές των Ιεροσολύμων κι έχουμε δικαίωμα να εφαρμόσουμε τον νόμο του καταχτητού".

 

Και θα αρχίσει η ετοιμασία για να χτιστεί ο Ναός του Σολομώντος. Μήπως το σκεφθήκατε κι αυτό; Είναι βαθιά τα πράγματα. Δεν μπορεί να είναι όλα τόσο απλά όσο σας φαίνονται. Εμείς σιωπή. Μήπως κήρυξε η Εκκλησία νηστεία που θα γίνει η Αγιά Σοφιά τζαμί; Μήπως κήρυξε αγρυπνία, προσευχή; Τίποτα. Κάτι ψιλοκουβεντούλες και άλλα λόγια να αγαπιόμαστε».

 

Έλληνας ιερέας για Αγία Σοφία: «Δόξα σοι ο Θεός που η Τουρκία την έκανε τζαμί»
Αποσπάσματα από το κήρυγμα του Έλληνα ιερέα επιλέστηκαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης

 

Έλληνας ιερέας για Αγία Σοφία: «Δόξα σοι ο Θεός που η Τουρκία την έκανε τζαμί»
Αποσπάσματα από το κήρυγμα του Έλληνα ιερέα επιλέστηκαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης

 

Με πληροφορίες από Sigmalive