ΤΟ ΝΕΟ LIFO APP

ΕΛ.ΑΣ.: Εξοπλιστικό πρόγραμμα 31 εκατ. ευρώ - 675 οχήματα και 15.690 αλεξίσφαιρα γιλέκα

ΕΛ.ΑΣ.: Εξοπλιστικό πρόγραμμα 31 εκατ. ευρώ - 675 οχήματα και 15.690 αλεξίσφαιρα γιλέκα Facebook Twitter
Φωτογραφία: Ελληνική Αστυνομία
0

Ένα από τα μεγαλύτερα εξοπλιστικά προγράμματα, με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 31 εκατ. ευρώ, υλοποιεί το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας

Συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες του Σώματος εφοδιάζονται με αλεξίσφαιρα γιλέκα, περιπολικά οχήματα και μεγάλο αριθμό ατομικών εφοδίων και λοιπού τεχνικού και υποστηρικτικού εξοπλισμού. Παράλληλα, αναβαθμίζεται σημαντικά η επιχειρησιακή ετοιμότητα και ανταπόκριση των αστυνομικών Υπηρεσιών σε όλη τη χώρα, ενώ εξειδικευμένο επιχειρησιακό εξοπλισμό παρέλαβε και η Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα. 

Ο προϋπολογισμός του εξοπλιστικού προγράμματος, καλύπτεται από πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού 2020, προγράμματα Ε.Σ.Π.Α. και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας. Ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης επιθεώρησε οχήματα και εξοπλισμό, στις εγκαταστάσεις της Αμυγδαλέζας

Αναλυτικά η Ελληνική Αστυνομία προμηθεύεται με 675 οχήματα, 15.690 αλεξίσφαιρα γιλέκα, καθώς και μεγάλο αριθμό ατομικών εφοδίων (επιχειρησιακές στολές, προστατευτικά κράνη, άρβυλα υψηλής και χαμηλής θωράκισης, χειροπέδες κ.λπ.) και άλλο τεχνικό και υποστηρικτικό εξοπλισμό (θερμικές κάμερες, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, αλκοολόμετρα κ.λπ.).

Ο παραπάνω εξοπλισμός κατανέμεται σε όλη τη χώρα, με βάση τις επιμέρους λειτουργικές ανάγκες των κατά τόπους αστυνομικών Υπηρεσιών καθώς και τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής.

ΕΛ.ΑΣ.: Εξοπλιστικό πρόγραμμα 31 εκατ. ευρώ - 675 οχήματα και 15.690 αλεξίσφαιρα γιλέκα Facebook Twitter
Φωτογραφία: Ελληνική Αστυνομία

Όσον αφορά στα 675 αυτοκίνητα, κατανέμονται σε μάχιμες Υπηρεσίες πρώτης ανταπόκρισης σε όλη τη χώρα, όπως Άμεση Δράση, Αστυνομικά Τμήματα, υπηρεσίες Τροχαίας κ.λπ. ως εξής:

- 114 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
- 80 στην Αττική,
- 68 στη Θεσσαλία,
- 63 στο Νότιο Αιγαίο,
- 60 στη Θεσσαλονίκη,
- 48 στην Κεντρική Μακεδονία,
- 42 στο Βόρειο Αιγαίο,
- 41 στην Ήπειρο,
- 41 στην Κρήτη,
- 39 στη Δυτική Ελλάδα,
- 33 στη Δυτική Μακεδονία,
- 20 στη Στερεά Ελλάδα,
- 20 στην Πελοπόννησο και
- 6 στα Ιόνια Νησιά.

Σημειώνεται ότι από αρχές του έτους έχουν παραληφθεί συνολικά (1.453) οχήματα, μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών, προγραμμάτων Ε.Σ.Π.Α. και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται σε μεγάλο βαθμό η ανανέωση του στόλου των οχημάτων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης είχε την ευκαιρία να επιθεωρήσει τα νέα οχήματα στις εγκαταστάσεις της Αμυγδαλέζας, συνοδευόμενος από τον Προϊστάμενο του Επιτελείου, Αντιστράτηγο Παναγιώτη Ντζιοβάρα και τον Προϊστάμενο του Κλάδου Διαχειριστικής Τεχνικής Υποστήριξης και Πληροφορικής, Ταξίαρχο Δημήτριο Παντελή.

Ο κ. Αρχηγός επιθεώρησε ακόμα και τον εξειδικευμένο εξοπλισμό, που παρέλαβε η Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα (Ε.Κ.Α.Μ.) για τις ανάγκες της επιχειρησιακής της αποστολής και περιλαμβάνει: (14) οχήματα μεταφοράς προσωπικού και μέσων, αλεξίσφαιρα κράνη, γιλέκα μάχης – αλεξίσφαιρες πλάκες, βοηθητικά ηλεκτρονικά σκοπευτικά για τυφέκια, επιχειρησιακές φόρμες και βοηθήματα νυκτερινής παρατήρησης nightvision , αλεξίσφαιρες ασπίδες, ειδικά φυσίγγια, αποστασιόμετρα, ανεμόμετρα για ελεύθερους σκοπευτές και σχοινιά καταρριχήσεων με τα παρελκόμενά τους.

ΕΛ.ΑΣ.: Εξοπλιστικό πρόγραμμα 31 εκατ. ευρώ - 675 οχήματα και 15.690 αλεξίσφαιρα γιλέκα Facebook Twitter
Φωτογραφία: Ελληνική Αστυνομία

ΕΛ.ΑΣ.: Εξοπλιστικό πρόγραμμα 31 εκατ. ευρώ - 675 οχήματα και 15.690 αλεξίσφαιρα γιλέκα Facebook Twitter
Φωτογραφία: Ελληνική Αστυνομία

Σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά η Ελληνική Αστυνομία τα 15.690 αλεξίσφαιρα γιλέκα κατανέμονται σε μάχιμες Υπηρεσίες πρώτης ανταπόκρισης, σε όλη τη χώρα, ως εξής: 7.520 σε Αττική, 1.905 σε Θεσσαλονίκη, από 700 σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Δυτική Ελλάδα και Κρήτη, από 550 σε Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία. Ήπειρο, Θεσσαλία, και Στερεά Ελλάδα, 500 σε Πελοπόννησο, 200 σε Βόρειο Αιγαίο, 200 σε Νότιο Αιγαίο και 150 στα Ιόνια Νησιά. Τα υπόλοιπα παραμένουν ως απόθεμα.

Επιπλέον το εξοπλιστικό πρόγραμμα περιλαμβάνει την προμήθεια μεγάλου αριθμού ατομικών εφοδίων (κράνη, μποτάκια και στολές μοτοσικλετιστών, επαναφορτιζόμενοι φακοί, χειροπέδες με θήκη, άρβυλα με υψηλή θωράκιση, κράνη μεγάλης ανθεκτικότητας κ.λπ.), καθώς και λοιπό τεχνικό και υποστηρικτικό εξοπλισμό (θερμικές κάμερες, ηλεκτρονικοί υπολογιστές μετά των παρελκομένων τους, αλκοολόμετρα, κ.λπ.).

Ανάμεσα στον τεχνικό και υποστηρικτικό εξοπλισμό περιλαμβάνονται: 8.000 πλήρεις στολές αστυνομικών επιχειρήσεων και μέτρων τάξης, 8.000 άρβυλα υψηλής και χαμηλής θωράκισης, 5.000 χειροπέδες με θήκη, 3.000 στολές δικυκλιστών, 3.000 ζεύγη μποτάκια δικυκλιστών, 3.000 κράνη μοτοσυκλετιστών, 3.000 κράνη μεγάλης ανθεκτικότητας, 1.010 ηλεκτρονικοί υπολογιστές με λειτουργικό πρόγραμμα, 1.000 επαναφορτιζόμενοι φακοί, 1.000 αντιβαλλιστικά κράνη, 1.000 προστατευτικοί θώρακες και 422 θερμικές κάμερες, πολυμηχανήματα, αλκοολόμετρα & πομποδέκτες. 

Όσον αφορά στα 31 εκ. του προϋπολογισμού του εξοπλιστικού προγράμματος προέρχονται:

- 18.450.445 ευρώ από πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού τρέχοντος έτους,
- 5.715.124 ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας,
- 5.091.045 ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη. 


Από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020, των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων των Περιφερειών για την Ενεργητική Οδική Ασφάλεια, προέρχονται:

- 955.167 ευρώ από Περιφέρεια Θεσσαλίας ,
- 590.293 ευρώ από Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και
- 390.602 ευρώ από Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.


Σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία «με το μεγάλο αυτό εξοπλιστικό πρόγραμμα (...) αναβαθμίζεται αισθητά η επιχειρησιακή ετοιμότητα και ανταπόκριση των αστυνομικών Υπηρεσιών, σε όλη τη χώρα και βελτιώνεται το επίπεδο των υπηρεσιών που παρέχεται στους πολίτες, στον τομέα της ασφάλειας».

 
Ελλάδα
0

ΤΟ ΝΕΟ LIFO APP

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ