Έκθεση της HRW καταγγέλλει την κατάσταση των προσφύγων με αναπηρία στην Ελλάδα

Έκθεση της HRW καταγγέλλει την κατάσταση των προσφύγων με αναπηρία στην Ελλάδα Facebook Twitter
Konstantinos Tsakalidis / SOOC
1

Πρόσφυγες και μετανάστες με αναπηρία δεν καταγράφονται ως τέτοιοι στα ελληνικά κέντρα υποδοχής και έτσι δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους, διαπιστώνει έκθεση της HRW για την Ελλάδα, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Deutsche Welle.


Στην έκθεση για την κατάσταση των προσφύγων με αναπηρία στην Ελλάδα η ανθρωπιστική οργάνωση Human Rights Watch επικρίνει ότι τα ΑΜΕΑ παραμένουν «απροστάτευτα στις χειμωνιάτικες θερμοκρασίες που επικρατούν αυτή την εποχή στην Ελλάδα».


Η έκθεση αναφέρει ότι η ΕΕ έχει διαθέσει σημαντική οικονομική βοήθεια στην ελληνική κυβέρνηση, στον ΟΗΕ και ΜΚΟ για την εύρυθμη λειτουργία των κέντρων υποδοχής στα νησιά του Αιγαίου και την ηπειρωτική χώρα. Όμως οι αιτούντες άσυλο και άλλοι πρόσφυγες με ειδικές ανάγκες έχουν δυσκολίες πρόσβασης σε υπηρεσίες όπως η στέγαση, οι εγκαταστάσεις υγιεινής, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλλά και η ψυχολογική υποστήριξη. Για παράδειγμα μια γυναίκα σε αναπηρικό αμαξίδιο δεν είχε τη δυνατότητα να κάνει ένα μπάνιο για έναν ολόκληρο μήνα.


«Άνθρωποι με αναπηρία δεν έχουν πρόσβαση στις στοιχειώδεις υπηρεσίες, κι ας ανήκουν στις πιο ευπαθείς ομάδες μεταξύ των προσφύγων», λέει ο Σάντα Ράου Μπαρίγκα αρμόδιος για τα δικαιώματα ΑΜΕΑ στην HRW. Και προσθέτει: «Οι ελληνικές αρχές, η ΕΕ και ο ΟΗΕ, καθώς και οι οργανώσεις αρωγής, θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι άτομα με ειδικές ανάγκες δεν θα έρχονται σε δεύτερη μοίρα».Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, οκτώ οργανώσεις αρωγής και μια ελληνική ομάδα που δραστηριοποιούνται στα κέντρα υποδοχής και μεταναστών δήλωσαν στην HRW ότι δραστηριοποιούνται λίγο ως ελάχιστα υπέρ των δικαιωμάτων των ΑΜΕΑ. Σε έρευνα της ανθρωπιστικής οργάνωσης στην ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά του Αιγαίου από τον Οκτώβριο του 2016 μέχρι τον Ιανουάριο του 2017 και σε τηλεφωνικές συνεντεύξεις τον Δεκέμβριο του 2016 και τον Ιανουάριο του 2017 διαπιστώθηκε ότι πρόσφυγες και μετανάστες δεν καταγράφονται ως άνθρωποι με αναπηρία στην Ελλάδα, εν μέρει επειδή οι αρχές εργάζονται υπό μεγάλη χρονική πίεση, αλλά και επειδή οι εργαζόμενοι δεν έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση. Χωρίς κατανόηση για το πρόβλημα και τις ανάγκες των προσφύγων με αναπηρία δεν είναι δυνατή η παροχή της κατάλληλης βοήθειας, σημειώνει η HRW.


Υπό τις παρούσες δύσκολες καιρικές συνθήκες η ελληνική κυβέρνηση με την αρωγή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες θα έπρεπε να δίνει προτεραιότητα στην μεταφορά προσφύγων με ειδικές ανάγκες αλλά και εγκύων, ανηλίκων και υπέργηρων που ζουν σήμερα σε σκηνές, σε προκατασκευασμένα σπίτια με παροχή ζεστού νερού. Όλοι οι πρόσφυγες που ζουν ακόμα σε σκηνές θα πρέπει να μεταφερθούν το ταχύτερο σε κατάλληλα κτήρια, τονίζει η ανθρωπιστική οργάνωση.


Μακροπρόθεσμα οι ελληνικές αρχές θα πρέπει με στήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και της ΕΕ να τερματίσουν την παραμονή προσφύγων σε καταυλισμούς και να τους προσφέρουν στέγη εκεί όπου ζει ο πληθυσμός, ζητά η HRW. Η ζωή στους καταυλισμούς δεν αφήνει να επουλωθεί το τραύμα των εκτοπισμένων και εντείνει κινδύνους, όπως είναι η φυσική και σεξουαλική βία, αλλά και για την υγεία προσφύγων και μεταναστών, καταλήγει η έκθεση της ανθρωπιστικής οργάνωσης.

πηγή: Deutsche Welle

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μίνι κρίση στην Κάσο: Τουρκικά πολεμικά περιπολούν ιταλικό σκάφος που ποντίζει καλώδια

Ελλάδα / «Μίνι κρίση» στην Κάσο: Τουρκικά πολεμικά περιπολούν ιταλικό σκάφος που ποντίζει καλώδια

Η ανάπτυξη πλοίων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη και ελληνικών πολεμικών πλοίων, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών
LIFO NEWSROOM
Μάτι, 6 χρόνια μετά: Οι συγγενείς των 104 νεκρών και οι επιζήσαντες ζητούν δικαιοσύνη

Ελλάδα / Μάτι, 6 χρόνια μετά: Οι συγγενείς των 104 νεκρών και οι επιζώντες ζητούν δικαιοσύνη

Oι μνήμες παραμένουν νωπές για τους συγγενείς των 104 νεκρών, τους δεκάδες ευγκαυματίες και πολυτραυματίες, καθώς και για τους κατοίκους που είδαν κόπους μιας ζωής να χάνονται
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια