Οι δήμαρχοι τριών νησιών στην Ελλάδα, σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, μιλούν για το πώς οργανώνονται απέναντι στην κρίση του κορωνοϊού αλλά και για τον αποκλεισμό τους ενόψει του Πάσχα. 

 

«Είμαι 54 ετών και μεγάλωσα με το παράπονο των συμπολιτών μου γιατί δεν είχαμε τακτικά καράβι στο λιμάνι μας. Σήμερα όλοι παρακαλάνε να μην έρθει καράβι στο νησί για να μην φέρει τον ιό», δήλωσε στην εφημερίδα «Έθνος» ο δήμαρχος Κιμώλου Κωνσταντίνος Βεντούρης και προσθέτει: «Όλοι ανησυχούν. Έχουμε ανθρώπους με μεγάλο μέσο όρο ηλικιών. Μου κάνει όμως εντύπωση πως όλος ο κόσμος είναι συνειδητοποιημένος. Ξέρουμε πως θα έχουμε ζημιά από την έλλειψη τουρισμού αλλά η υγεία μας είναι πάνω απ΄όλα».

 

Παράλληλα, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, ο αντιδήμαρχος του νησιού μαζί με τον έναν από τους δύο αστυνομικούς του νησιού βγαίνουν δίνουν οδηγίες στους κατοίκους του νησιού με τον τηλεβόα. Ακόμα έχει οργανωθεί  μία ομάδα που φροντίζει για τους κατοίκους που έχουν πρόβλημα στις μετακινήσεις. Φροντίζει για τις προμήθειες και τα φάρμακα τους.

 

«Οι μικρές κοινωνίες των νησιών μπορεί να έχουν ελλείψεις αλλά οργανώνονται καλύτερα στις μεγάλες δυσκολίες και φυσικά έχουν και μεγαλύτερες αντοχές» αναφέρει ο δήμαρχος που προσπαθεί να λύσει και το πρόβλημα των εργαζομένων στις επιχειρήσεις της Μήλου ώστε να μπορούν να μετακινούνται καθημερινά με ένα σκάφος που έχει άδεια αναψυχής. Με τον Πειραιά η Κίμωλος συνδέεται δύο φορές τον μήνα ενώ συνδέεται τακτικά και με τη Μήλο.

 

«Είναι η πρώτη φορά που ακούω τους κατοίκους της Κιμώλου να μην θέλουν να έρθει καράβι. Όλοι φοβούνται και έτσι μένουμε ασφαλείς».

 

Χάλκη και Καστελόριζο 

 

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας και στη Χάλκη, στα Δωδεκάνησα, επικρατεί η ίδια αγωνία. «Ο κόσμος ανησυχεί πολύ εδώ μην έχουμε κάποιο κρούσμα κορωνοϊού. Η αλήθεια είναι πως το 70% του πληθυσμού είναι πάνω από 60 ετών. (...) Κρατάμε κλειστές τις πόρτες στον κορωνοϊό με κάθε κόστος. Η απομόνωση των νησιών για όλους μας είναι η σωτήρια μας. Όλοι θα θέλαμε να ζήσουμε το Πάσχα σύμφωνα με τις παραδόσεις μας. Όλοι αυτό περιμέναμε, αλλά τι νόημα θα είχε να ρισκάρουμε τις ζωές μας», δήλωσε ο δήμαρχος Χάλκης Άγγελος Φραγκάκης προσθέτοντας πως ο κόσμος είναι «ενωμένος και αποφασισμένος».

 

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος του Καστελόριζου Γιώργος Σαμψάκος αναφέρει ότι «ο κόσμος είναι στα σπίτια του».

 

«Όλοι εδώ στεναχωριόμαστε που δεν θα κάνουμε Πάσχα με τους συγγενείς μας και τους τουρίστες που μας στηρίζουν οικονομικά αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή. Ξέρουμε πως δεν έχουμε την υποδομή να υποστηρίξουμε πιθανά κρούσματα. Φοβόμαστε και έτσι κάνουμε υπομονή». Το Καστελόριζο συνδέεται τακτικά με τη Ρόδο δύο φορές την εβδομάδα. 

 

«Εντάξει πάθαμε καταστροφή αλλά τα λεφτά θα τα βρούμε. Την υγεία μας δεν θα ξαναβρούμε. (...) Εμείς είμαστε στην καραντίνα για όλη μας τη ζωή. Να μην φοβάστε. Όλα θα τα ξεπεράσουμε».

Με πληροφορίες από εφημερίδα Έθνος