Εγκαινιάστηκε η νέα, διπλή σιδηροδρομική γραμμή του τμήματος «Κιάτο - Ροδοδάφνη» της ΕΡΓΟΣΕ. 

 

Το έργο συνδέεται με την σιδηροδρομική γραμμή «Πειραιάς – Θεσσαλονίκη – Σύνορα» και, μέσω αυτής, με το ευρωπαϊκό σιδηροδρομικό δίκτυο, και έγινε στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού άξονα «Αθήνα – Κόρινθος – Πάτρα», για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του σιδηροδρόμου και την υποβοήθηση της οικονομικής ανάπτυξης της Πελοποννήσου.

 

Η γραμμή, μήκους 71 χιλιομέτρων υλοποιήθηκε από την MYTILINEOS, μετά τη σύμβαση που υπεγράφη με την ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε. στις 11 Σεπτεμβρίου του 2014, για την ολοκλήρωση των εργασιών μεταξύ του Σιδηροδρομικού Σταθμού Κιάτου και της Σιδηροδρομικής Στάσης της Ροδοδάφνης Αιγίου.

 

Το έργο περιελάμβανε την κατασκευή της σιδηροδρομικής υποδομής, την αποκατάσταση του παράπλευρου και κάθετου οδικού δικτύου, την κατασκευή της σιδηροδρομικής επιδομής, την κατασκευή των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων εντός των σηράγγων και των κτιρίων εξυπηρέτησής τους και την σηματοδότηση με τηλεδιοίκηση.

  

«Είμαστε περήφανοι, που παραδίδουμε ένα έργο βιώσιμο, με θετικό πρόσημο για όλους» δήλωσε κατά τη χθεσινή εκδήλωση ο Γενικός Διευθυντής του Sustainable Engineering Solutions Business Unit της MYTILINEOS κ. Παναγιώτης Γαρδελίνος. «Η ανάταση της εθνικής μας οικονομίας μετά και την δοκιμασία της πανδημίας θα έλθει μέσα από την αναβίωση των μεγάλων έργων.»

 

Με την λειτουργία της γραμμής, μειώνεται ο χρόνος της συγκεκριμένης διαδρομής και εκτρέπεται ένα ποσοστό της οδικής κυκλοφορίας προς το σιδηρόδροµο, με σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη. Το μεγαλύτερο μέρος του κόστους καλύφθηκε από κοινοτικούς πόρους, αρχικά από το Ταμείο Συνοχής και στη συνέχεια από το ΕΣΠΑ.