LIVE!

Εφιαλτικά σενάρια για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Εφιαλτικά σενάρια για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις Facebook Twitter
0

Δυσοίωνες οι προβλέψεις για το μέλλον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των εργαζομένων σε αυτές, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος. Το 2013 αναμένεται να χαθούν περισσότερες από 195.000 θέσεις εργασίας, καθώς εκτιμάται ότι 55.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα βάλουν λουκέτο, από τις οποίες οι 20.000 από τον κλάδο του εμπορίου. Το 33% των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, εκτιμά πως δεν πρόκειται να υπάρξει ανάκαμψη νωρίτερα από το 2020.

Η έρευνα έγινε σε πανελλαδικό δείγμα 1.201 πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων (0-49 άτομα προσωπικό), στο διάστημα 21 έως 28 Ιανουαρίου 2013. Όπως προέκυψε από τα στοιχεία, οι προβλέψεις για το πρώτο εξάμηνο του 2013 παραμένουν δυσοίωνες καθώς οι προσδοκίες είναι αρνητικές για τις 6 στις 10 επιχειρήσεις. Μάλιστα ένας στους δύο επιχειρηματίες εκτιμά ότι το πρώτο εξάμηνο του 2013 δεν θα προβεί σε καμία επένδυση, ενώ ένα επιπρόσθετο ποσοστό της τάξης του 41,5% δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε μείωση των επενδύσεων.

Ενδεικτικό στοιχείο της οικονομικής ασφυξίας στην οποία βρίσκονται οι επιχειρήσεις, είναι ότι το 33,8% έχει οφειλές προς τους προμηθευτές, 30% σε ενοίκια , τράπεζες και ΔΕΚΟ ενώ 4 στους 10 έχει όφειλες προς τον ΟΑΕΕ. Μάλιστα κατά 25% αυξήθηκαν οι επιχειρηματίες που χρωστούν στην εφορία ενώ η μια στις δυο επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους προς την εφορία το 2013.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η ΓΣΕΒΕΕ, το 2012, στις 4 απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα αντιστοιχούσε μόλις μία προσληψη, ενώ 6 στις 10 επιχειρήσεις δηλώνουν ότι προχώρησαν το δεύτερο εξάμηνο του 2012 τόσο σε μείωση ωρών εργασίας, όσο και σε μείωση αποδοχών.

Ελλάδα
0

LIVE!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξυλοδαρμός 40χρονης στο Κορωπί: Αντί να τη βοηθήσει, έστηνε το άλλοθί του - Το θύμα φέρεται να προσπάθησε να ζητήσει βοήθεια

Ελλάδα / Ξυλοδαρμός 40χρονης στο Κορωπί: «Αντί να τη βοηθήσει, έστηνε το άλλοθί του» - Επιμένει ότι τη χτύπησαν «οι ληστές»

Η μητέρα δύο παιδιών δίνει μάχη να κρατηθεί στη ζωή - Η καταγγελία της στο παρελθόν και η μαρτυρία «κλειδί» από την ημέρα του άγριου ξυλοδαρμού της
LIFO NEWSROOM
Ευλογιά αιγοπροβάτων: «Δεν υπάρχει αδειοδοτημένο εμβόλιο στην Ελλάδα και την ΕΕ», λέει ο ΕΟΦ

Ελλάδα / Ευλογιά αιγοπροβάτων: Δεν υπάρχει αδειοδοτημένο εμβόλιο στην Ελλάδα ή την ΕΕ, αναφέρει ο ΕΟΦ

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων μέσω επιστολής του στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ξεκαθάρισε πως δεν υφίσταται εμβόλιο για τη νόσο που έχει προσβάλει χιλιάδες ζώα
LIFO NEWSROOM
Νόμος στα χαρτιά: Οι ανήλικοι πίνουν και κανείς δεν τους σταματά

Ελλάδα / Νόμος στα χαρτιά: Οι ανήλικοι πίνουν και κανείς δεν τους σταματά

Μπορεί να μην έχει διαπιστωθεί ακόμη ότι ο θάνατος της 16χρονης στο Γκάζι προήλθε από κατανάλωση αλκοόλ. Ωστόσο, το γεγονός και μόνο ότι εντοπίστηκε λιπόθυμη έξω από κλαμπ, σε μια ηλικία που ο νόμος ρητά την προστατεύει, είναι από μόνο του καμπανάκι για μια κοινωνία που κοιτά αλλού
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ