ECDC: Διασπορά ανθεκτικού βακτηρίου σε 15 ελληνικά νοσοκομεία

βακτηριο Facebook Twitter
Φωτ.: Αρχείου / Eurokinissi
0

Σε 15 ελληνικά νοσοκομεία παρατηρήθηκε η διασπορά του ανθεκτικού βακτηρίου klebsiella pneumoniae, προκαλώντας ανησυχία στην ιατρική κοινότητα.

Το εν λόγω βακτήριο προκαλεί ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, με επιπτώσεις (όπως πνευμονία, ουρολοιμώξεις, καθώς και λοιμώξεις χειρουργικών τραυμάτων) κυρίως σε ασθενείς με σοβαρές ασθένειες.

Σχετική έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νόσων (ECDC), από κοινή μελέτη του ΕΟΔΥ και του ΕCDC, που πραγματοποιήθηκε σε 15 ελληνικά νοσοκομεία το 2022, αναφέρει πως διαπιστώθηκε ταχεία ενδονοσοκομειακή και διαπεριφερειακή εξάπλωση του συγκεκριμένου βακτηρίου. Πρόκειται για ένα γεγονός το οποίο είχε επίσης τεκμηριωθεί και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Να λαμβάνονται αυστηρά μέτρα πρόληψης για το βακτήριο klebsiella pneumoniae

Από την πλευρά τους, οι ειδικοί επιστήμονες επισημαίνουν ότι για την πρόληψη της μετάδοσης από ασθενή σε ασθενή του βακτηρίου klebsiella pneumoniae, πρέπει να λαμβάνονται αυστηρά μέτρα πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων στα νοσοκομεία.

Επισημαίνει πως η αλόγιστη κατανάλωση αντιβιοτικών -και ειδικά σε περιπτώσεις που δεν τηρούνται οι ακριβείς οδηγίες από τους θεράποντες ιατρούς- συμβάλλει στην ανάπτυξη της αντοχής των μικροβίων απέναντι στα φάρμακα. Αναφορικά με την ανάπτυξη νοσοκομειακών λοιμώξεων, κρίνεται απαραίτητη η σχολαστική τήρηση των κανόνων υγιεινής από την πλευρά του προσωπικού (π.χ. απολύμανση των χεριών ή αλλαγή γαντιών από ασθενή σε ασθενή, καθώς και ο καθαρισμός ιατρικών εργαλείων, όπως το στηθοσκόπιο κ.ά.).

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΗΛΟΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΣΤΕ

Ελλάδα / Μήλος: Το ΣτΕ αναστέλλει την επέκταση ξενοδοχείου στον Μύτακα - Για ποιες εργασίες έδωσε «πράσινο φως»

Η αναστολή των κατασκευαστικών εργασιών ισχύει μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της κυρίας αίτησης ακύρωσης που έχει κατατεθεί και θα συζητηθεί την 6η Μαΐου 2026
THE LIFO TEAM
ΧΑΪΔΑΡΙ ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΠΤΩΣΗ ΣΧΟΛΕΙΟ

Ελλάδα / Χαϊδάρι: «Η 13χρονη έπεσε με το κεφάλι» - Τι δήλωσε η διευθύντρια του σχολείου

Η διευθύντρια του 7ου Γυμνασίου της περιοχής ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται ζήτημα κατασκευαστικού προβλήματος που να σχετίζεται με την πτώση της μαθήτριας από τον πρώτο όροφο του κτιρίου
THE LIFO TEAM
ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΕΚΘΕΣΗ ΛΟΑΤΚΙ

Ελλάδα / Διεθνής Αμνηστία για Ελλάδα: «Ψήφισαν νόμο που αποκλείει ομόφυλα ζευγάρια ανδρών από την πρόσβαση στην παρένθετη μητρότητα»

Η νομοθεσία αυτή, όπως επισημαίνεται στην ετήσια έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η Διεθνής Αμνηστία, αφορά και τους άνδρες χωρίς σύντροφο
THE LIFO TEAM