Το υπουργείο Εξωτερικών κατηγορεί για εκστρατεία παραπληροφόρησης τις τουρκικές αρχές ενώ η Ελλάδα στέλνει μαζικά, αποτρεπτικά SMS σε όσους πλησιάζουν τα σύνορα στον Έβρο.

 

«Από την Ελληνική Δημοκρατία: Η Ελλάδα αυξάνει τα μέτρα φύλαξης των συνόρων στο μέγιστο βαθμό. Μην αποπειραθείτε να περάσετε παράνομα τα ελληνικά σύνορα», είναι το μήνυμα που έχει ήδη αποσταλεί σε χιλιάδες κινητά, ενώ κατά μήκος των χερσαίων συνόρων με την Τουρκία (212 χιλιόμετρα) έχουν συγκεντρωθεί περισσότεροι από 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες και οι αρχές υπολογίζουν πως έχουν αποτραπεί περίπου 10.000 διελεύσεις. 

 

Από μεγάφωνα στην ελληνική όχθη του ποταμού, ακούγονται ηχογραφημένα μηνύματα στα αγγλικά και αραβικά, που πληροφορούν τους μετανάστες ότι τα ελληνικά σύνορα είναι κλειστά. Για να περάσουν με κίνδυνο της ζωής του το ποτάμι με σχοινιά, κάποιοι από αυτούς είπαν σε δημοσιογράφους ότι έδωσαν στους διακινητές από 50 ευρώ. 

 

Έβρος: «Μην περάσετε παράνομα τα σύνορα» - To SMS από την Ελλάδα σε κινητά μεταναστών

 

Το κάλεσμα μέσω Telegram

 

Τα ελληνικά μηνύματα έρχονται στον απόηχο και ενός καλέσματος που διακινείται τις τελευταίες ώρες σε γκρουπ της εφαρμογής Telegram, για συγκέντρωση το πρωί της Δευτέρας στην Κωνσταντινούπολη, υπό την ονομασία «Το κομβόι της ελπίδας για τη μετανάστευση».

 

«Ενημερώνουμε όσους επιθυμούν τη μετανάστευση στην Ευρώπη. Σε συνεργασία με την Ερυθρά Ημισέληνο πλοία και βάρκες ετοιμάζονται για να μεταφέρουν μετανάστες στα ελληνικά νησιά σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση δεν προχωρήσει στο άνοιγμα των συνόρων», αναφέρει μεταξύ άλλων το ίδιο μήνυμα σε γκρουπ με 1.080 μέλη.

 

Άγνωστοι παραμένουν οι δημιουργοί αυτής της ομάδας και η αναφορά που γίνεται στην «Ερυθρά Ημισέληνο» είναι πιθανό να αποτελεί τέχνασμα για να αποκτήσει αξιοπιστία το κάλεσμα, όπως είχε συμβεί και στο παρελθόν με διακινητές στην Τουρκία. 

 

Έβρος: «Μην περάσετε παράνομα τα σύνορα» - To SMS από την Ελλάδα σε κινητά μεταναστών

 

«Αυτή είναι η χρυσή ευκαιρία», αναφέρει άλλο μήνυμα στο ίδιο γκρουπ. «Σύμφωνα με αναλυτές, η στάση του τουρκικού κράτους απέναντι στους πρόσφυγες δεν έχει αλλάξει και το άνοιγμα των συνόρων που συμβαίνει τώρα μπορεί να μην επαναληφθεί στο μέλλον». Οι ίδιοι προσθέτουν ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας μπορεί να αναθεωρήσει τη στάση της. «Γι' αυτό συμβουλεύουμε όσους θέλουν να μεταναστεύσουν να συγκεντρωθούν τις καθορισμένες ώρες για να ξεκινήσουν για τις ευρωπαϊκές χώρες με το ''Κομβόι της μετανάστευσης''».

  

Όπως αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι, η ελληνική κυβέρνηση φρόντισε για την αποστολή μηνυμάτων σε όλα τα κινητά χρηστών που πλησιάζουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα «για την ενημέρωση των ανθρώπων που παρακινούμενοι από fake news κινούνται ή συγκεντρώνονται σε συγκεκριμένα σημεία των ανατολικών μας συνόρων. Σε αυτό το πλαίσιο αξιοποιούμε τη δυνατότητα αποστολής μηνυμάτων στα σύνορα ώστε να ενημερωθούν οι συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες».

 

Όσο κινητά βρίσκονται κοντά στην περιοχή λαμβάνουν τα μηνύματα στα αγγλικά. «Η πραγματικότητα: Από χθες πρωί ως σήμερα πρωί αποτράπηκε είσοδος σε ελλ.επικράτεια (όλο τον Έβρο) σε 10.000 άτομα. 73 άτομα χωρίς σχέση με Ιντλίμπ εισήλθαν παράνομα σε ελλ.έδαφος, συνελήφθησαν&σχηματίστηκαν δικογραφίες», σημειώνει σε ανάρτησή του στο Twitter το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας. 

 

Ο πρόεδρος της κοινότητας Καστανιών κατήγγειλε το πρωί πως Τούρκοι στρατιώτες έκοψαν σύρματα στον φράκτη με την Ελλάδα. «Δεν μπορούν να φυλαχτούν τα σύνορα, υπάρχουν περάσματα», δήλωσεο Σταύρος Τζιαμαλίδης, ενώ οι ροές ανθρώπων που ελπίζουν να περάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος, εξαπλώνονται όλο και νοτιότερα.

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr