Ένα οργανωμένο κύκλωμα παράνομων υιοθεσιών βρεφών εξάρθρωσαν οι αστυνομικές Αρχές της Αλεξανδρούπολης, συλλαμβάνοντας τέσσερα μέλη της σπείρας σε Έβρο και Ξάνθη.

 

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» του κυκλώματος ενώ έχουν ταυτοποιηθεί έξι ακόμα μέλη. Σε βάρος των δύο ανδρών και δύο γυναικών που κρατούνται σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της εμπορίας ανθρώπων και της παράβασης της νομοθεσίας περί υιοθεσίας. Η δικογραφία στρέφεται και κατά έξι αλλοδαπών που δεν έχουν για την ώρα συλληφθεί 

 

Πώς λειτουργούσε το κύκλωμα

 

Έγκυες γυναίκες μεταφέρονταν από την Βουλγαρία στην Ελλάδα όπου και γεννούσαν. Μετά τον τοκετό και με τη διαμεσολάβηση των μελών της σπείρας, τα μωρά δίνονταν έναντι αμοιβής σε ζευγάρια από την Ελλάδα και οι μητέρες επέστρεφαν στη Βουλγαρία με μέρος της χρηματικής αμοιβής. Από το 2016, το κύκλωμα έχει εμπλακεί σε τουλάχιστον τρεις υποθέσεις παράνομης υιοθεσίας βρεφών, καθώς και σε υποθέσεις κλοπών και ναρκωτικών. Σύμφωνα με τις αρχές τη σπείρα πουλούσε κάθε βρέφος έναντι 12.000 ευρώ και έδινε περίπου 4.000€ με 5.000€ στις μητέρες. 

 

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις κατοικίες των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 950 ευρώ σε μετρητά, διάφορα τραπεζικά έγγραφα, δύο κινητά τηλέφωνα, μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης και πινακίδα κυκλοφορίας ενός δικύκλου που είχε κλαπεί από την Αλεξανδρούπολη το 2015. Η αστυνομία κατέσχεσε και ένα αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσαν μέλη του κυκλώματος.

 

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης, ενώ η υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης συνεχίζει τις έρευνες, προκειμένου να διαπιστωθεί αν το κύκλωμα ευθύνεται και για άλλες παράνομες υιοθεσίες. Η αστυνομία έφτασε στα ίχνη τους κατόπιν εξακριβωμένων πληροφοριών για τη δράση τους. Δύο από τους συλληφθέντες κατηγορούνται για κλοπή και κατοχή ναρκωτικών.