Δώρο Πάσχα: Πότε και πώς θα καταβληθεί - Αναλυτικά η ΠΝΠ

Δώρο Πάσχα: Πότε και πώς θα καταβληθεί - Αναλυτικά η ΠΝΠ Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Εκδόθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) για τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις, όπου δίνονται διευκρινίσεις για το τρόπο καταβολής του δώρου Πάσχα

Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις και οι εργοδότες, των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητα έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής, «καθώς και οι επιχειρήσεις-εργοδότες που ανήκουν στους κλάδους που πλήττονται σημαντικά, λόγω των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19», μπορούν να καταβάλουν το επίδομα εορτών Πάσχα σε χρόνο μεταγενέστερο από τον προβλεπόμενο όλα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά όχι πέραν της 30ής Ιουνίου 2020.

Ποιοι θα το πάρουν μειωμένο

 

Στην περίπτωση κατά την οποία η εργασιακή σχέση των απασχολουμένων στις ανωτέρω επιχειρήσεις-εργοδότες τίθεται σε αναστολή και η διάρκεια της εργασιακής σχέσης, έως την αναστολή της, δεν καλύπτει ολόκληρη τη χρονική περίοδο από την 1η Ιανουαρίου έως τις 30 Απριλίου του τρέχοντος έτους, το επίδομα εορτών Πάσχα καταβάλλεται μειωμένο, λαμβάνοντας υπόψη για τον υπολογισμό του τον χρόνο διάρκειας της εργασιακής σχέσης έως την αναστολή αυτής.

Αν η εργασιακή σχέση των απασχολούμενων στις ανωτέρω επιχειρήσεις-εργοδότες τίθεται σε αναστολή, το ποσό εκ του επιδόματος εορτών Πάσχα που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα αναστολής της εργασιακής σχέσης καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατά τα λοιπά, εφαρμόζεται η υπ' αρ. 19040/7.12.1981 Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Στις δύο προηγούμενες περιπτώσεις το επίδομα εορτών Πάσχα υπολογίζεται βάσει του καταβαλλόμενου μισθού ή ημερομισθίου την προηγουμένη της ημερομηνίας αναστολής της εργασιακής σχέσης.

«Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δύναται να καθορίζονται η διαδικασία και ο τρόπος καταβολής του επιδόματος εορτών Πάσχα, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος».

Στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου περιλαμβάνονται επίσης οι ρυθμίσεις για έκπτωση 25% επί βεβαιωμένων οφειλών επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων, μείωση εισφορών κατά 25%, την επιστρεπτέα προκαταβολή, αναστολή καταβολής δόσεων ρυθμίσεων και μερική καταβολή μισθωμάτων. Ταυτόχρονα, παρουσιάζονται αναλυτικά οι διατάξεις για τη λειτουργία υπεραγορών και λαϊκών αγορών, την παράταση προθεσμίας καταβολής εισφορών και τα μέτρα στήριξης ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων.

Για να διαβάσετε όλη την ΠΝΠ πατήστε εδώ

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ