Σημαντική είναι η αποδοχή του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, ενώ η κοινή γνώμη εμφανίζεται μοιρασμένη απέναντι στους κυβερνητικούς χειρισμούς για την πανδημία σε νέα δημοσκόπηση

 

Σε ό, τι αφορά το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού οκτώ στους δέκα (82%) πολίτες απάντησαν ότι θα το κάνουν, εν αντιθέσει με το 16% που έδωσε αρνητική απάντηση. Το 61% απαντά «σίγουρα ναι».

 

Στη δημοσκόπηση της Pulse  το 35% των πολιτών ζητά την «άμεση χαλάρωση των μέτρων» (σε αντίθεση με το 24% πριν από ένα μήνα), το 34% ζητεί «μικρή παράταση και επανεξέταση των δεδομένων» (ήταν 39%) και ακολουθεί με 17% η απάντηση «παράταση για όσο χρειαστεί» (ήταν 29%).

 

Το 42% ζητεί το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου, το 30% τα σχολεία και το 14% τις μετακινήσεις από νομό σε νομό. Οι συμμετέχοντες φαίνονται μοιρασμένοι στην αξιολόγηση της κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας. Το 47% την κρίνει «σίγουρα» και «μάλλον» θετικά και το 47% την κρίνει «μάλλον» και «σίγουρα» αρνητικά. Αναφορικά με την αξιωματική αντιπολίτευση, το 62% κρίνει τη στάση της «μάλλον» και «σίγουρα» αρνητικά.

 

Το 59% δηλώνει ανησυχία για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, ενώ το 15% δίνει αρνητική απάντηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι όσο αυξάνεται η ηλικία των συμμετεχόντων, τόσο εντείνεται η ανησυχία.

 

Σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων το 24% εκτιμά ότι συνέβαλε η «χαλαρή τήρηση των μέτρων και περιορισμών», το 20% οι «διαδηλώσεις και οι κινητοποιήσεις», το 18% ο «ανεπαρκής έλεγχος μέτρων και περιορισμών», το 10% οι «νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού» και το 6% οι «μετακινήσεις από σπίτι σε σπίτι». Ένας στους πέντε, ποσοστό της τάξης του 22%, απαντά ότι δεν γνωρίζει.

 

H διαφορά ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι στις 12 μονάδες. Συγκεκριμένα, το 37% των πολιτών απάντησαν πως θα ψήφιζαν Νέα Δημοκρατία αν είχαμε εκλογές την ερχόμενη Κυριακή, το 25% ΣΥΡΙΖΑ, το 7% Κίνημα Αλλαγής, το 5,5% ΚΚΕ, το 4,5% Ελληνική Λύση, το 3% ΜεΡΑ 25, το 7,5% κάποιο άλλο κόμμα και το 10,5% είναι οι αναποφάσιστοι.