Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών: Παράνομη και εξευτελιστική η εκγύμνωση προσαχθέντων από την αστυνομία

Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών: Παράνομη και εξευτελιστική η εκγύμνωση προσαχθέντων από την αστυνομία Facebook Twitter
EUROKINISSI
8

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει τις πρακτικές εκγύμνωσης και κακοποίησης ατόμων που προσάγονται ή συλλαμβάνονται από την ελληνική αστυνομία. 

Όπως χαρακτηριστικά σχολιάζει ο ΔΣΑ, «αναγκάζεται να υπενθυμίσει» τι προβλέπεται από τον νόμο για τις προσαγωγές και τις συλλήψεις, «σε οποιαδήποτε περίοδο και επί οποιασδήποτε κυβέρνησης», με αφορμή οπτικοακουστικό υλικό που έχει δημοσιευτεί στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και το διαδίκτυο.

«Η εκγύμνωση και η κακοποίηση προσαχθέντων ή συλληφθέντων ατόμων από αστυνομικά όργανα και κάθε σχετική πρακτική εξευτελισμού της ανθρώπινης προσωπικότητας δεν μπορεί να γίνει δεκτή στο πλαίσιο του κράτους δικαίου, είναι παράνομη ανεξαρτήτως του αδικήματος που φέρεται να έχει διαπράξει ο συλληφθείς και προσβάλλει βάναυσα τα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου όπως αυτά κατοχυρώνονται από το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Συνθήκη για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου», τονίζει ο ΔΣΑ.

Το βράδυ της Δευτέρας, η καταγγελία μιας 22χρονης φοιτήτριας έφτασε έως τα έδρανα της Βουλής. Σύμφωνα με την νέα γυναίκα, πριν λίγες ημέρες έφυγε από τη σχολή της στις 7 το απόγευμα, και μία αστυνομικός της ζήτησε να κατεβάσει το παντελόνι για σωματικό έλεγχο, μπροστά στη λεωφόρο Πατησίων. Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ ότι έχει ξεκινήσει την επίθεση στην κοινωνία με αυταρχισμό.

«Χωρίς βεβαίως να προκαταλαμβάνουμε τη βασιμότητα ή μη συγκεκριμένων καταγγελιών σε σχέση με τέτοια περιστατικά, εκφράζουμε τον ιδιαίτερο προβληματισμό μας ιδιαίτερα για αυτές που έχουν γίνει από πλευράς δημοσιογράφων και συνηγόρων σχετικά με την παραβίαση από πλευράς της αστυνομίας σειράς θεμελιωδών δικονομικών δικαιωμάτων των προσαχθέντων προσώπων, συμπεριλαμβανομένου του θεμελιωδέστερου όλων, ήτοι του δικαιώματος πρόσβασης σε δικηγόρο, όπως και των κείμενων διατάξεων ως προς τη διάρκεια της κράτησης», προσθέτει ο ΔΣΑ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών

«Ο ΔΣΑ, επ' αφορμή του οπτικοακουστικού υλικού που έχει δημοσιευτεί στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και το διαδίκτυο, καθώς και των σχετικών καταγγελιών, αναγκάζεται να υπενθυμίσει τα κάτωθι, ως θέσεις αρχής, ισχύοντα πάντοτε, σε οποιαδήποτε περίοδο και επί οποιασδήποτε κυβέρνησης:

Όπως προβλέπεται στο άρθρο 120 του ΠΔ 141/91

1. Οι αστυνομικοί κατά τη σύλληψη πρέπει να ενεργούν με σύνεση και σταθερότητα, να τηρούν άψογη συμπεριφορά και να αποφεύγουν κάθε ενέργεια που μπορεί να βλάψει την τιμή και την υπόληψη του συλληφθέντος και γενικά να προσβάλει την αξιοπρέπειά του.

2. Οφείλουν να συμπεριφέρονται στον συλληφθέντα με προσήνεια, να μη μεταχειρίζονται εναντίον του, χωρίς ανάγκη, βία και να τον δεσμεύουν μόνο όταν αντιδρά βίαια ή είναι ύποπτος φυγής».

«Η εκγύμνωση και η κακοποίηση προσαχθέντων ή συλληφθέντων ατόμων από αστυνομικά όργανα και κάθε σχετική πρακτική εξευτελισμού της ανθρώπινης προσωπικότητας δεν μπορεί να γίνει δεκτή στο πλαίσιο του κράτους δικαίου, είναι παράνομη ανεξαρτήτως του αδικήματος που φέρεται να έχει διαπράξει ο συλληφθείς και προσβάλλει βάναυσα τα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου όπως αυτά κατοχυρώνονται από το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Συνθήκη για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

»Χωρίς βεβαίως να προκαταλαμβάνουμε τη βασιμότητα ή μη συγκεκριμένων καταγγελιών σε σχέση με τέτοια περιστατικά, εκφράζουμε τον ιδιαίτερο προβληματισμό μας ιδιαίτερα γι αυτές που έχουν γίνει από πλευράς δημοσιογράφων και συνηγόρων σχετικά με την παραβίαση από πλευράς της αστυνομίας σειράς θεμελιωδών δικονομικών δικαιωμάτων των προσαχθέντων προσώπων, συμπεριλαμβανομένου του θεμελιωδέστερου όλων, ήτοι του δικαιώματος πρόσβασης σε δικηγόρο, όπως και των κείμενων διατάξεων ως προς τη διάρκεια της κράτησης. Ιδίως δε οφείλουμε να σημειώσουμε την ανησυχία μας για τα φαινόμενα ρίψης χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης στο χώρο των Δικαστηρίων της Ευελπίδων.

»Ο ΔΣΑ έχει δημόσια λάβει θέση υπέρ της νομιμότητας και του δικαιώματος ασφάλειας των πολιτών, χωρίς κανενός είδους άβατα και αστερίσκουςαλλά και χωρίς ποτέ να παρεμποδίζεται βεβαίως η ελευθερία της έκφρασης και η ανταλλαγή των ιδεών. Ακριβώς όμως γι' αυτό, χάριν της νομιμότητας, η οποία πρέπει να χαρακτηρίζει κατά πρώτο λόγο τα κρατικά όργανα, θεωρούμε αυτονόητη την με βάση τα προβλεπόμενα στο νόμο εκκίνηση και άμεση ολοκλήρωση διαδικασιών έρευνας και πειθαρχικού ελέγχου για όλες τις καταγγελίες που αφορούν σε ενέργειες υπέρμετρης ή δυσανάλογης άσκησης βίας, που θέτει σε διακινδύνευση τα θεμελιώδη έννομα αγαθά της υγείας, της σωματικής ακεραιότητας και της αξιοπρέπειας.

»Παρόλο δε που το σχετικό νομικό πλαίσιο επιδέχεται αρκετές βελτιώσεις, ιδίως σε ό,τι αφορά το ζήτημα των προσαγωγών, οι οποίες παραμένουν ουσιαστικά ανεξέλεγκτες από την έννομη τάξη, οι κείμενες διατάξεις που προβλέπουν εχέγγυα λογοδοσίας των αστυνομικών οργάνων και ελέγχου των καταγγελιών πολιτών για έκνομες πράξεις αστυνομικών πρέπει να εφαρμόζονται χωρίς εκπτώσεις και συμψηφισμούς, προς την κατεύθυνση δε αυτήν θα συνεχίσουμε πάντα να είμαστε παρόντες, αξιώνοντας την τήρηση της νομιμότητας σε κάθε περίπτωση».

Ελλάδα
8

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
Έστω ότι υπάρχουν κάποιοι ελάχιστοι μέσα στα σώματα ασφαλείας (ΜΑΤ κλπ) που τουλάχιστον δεν συμφωνούν με αυτές τις πρακτικές, που ακόμη καλύτερα προσβάλλονται ως επαγγελματίες από την συμπεριφορά των συναδέλφων τους, που ιδανικά δεν γουστάρουν καθόλου να ταυτίζονται με αυτούς. Έστω ότι υπάρχουν αυτοί οι "ιδανικοί" ΜΑΤατζήδες. Έστω ότι αυτό είναι δυνατόν να υφίσταται ως πραγματικότητα. Αναρωτιέμαι, τι θα τους συμβεί αν αρχίσουν οι ίδιοι να προβαίνουν σε καταγγελίες εναντίον συναδέλφων τους που παρεκτρέπονται και παραβαίνουν το καθήκον τους όπως αυτό καταγράφεται και καταγγέλεται τελευταία (για να μείνουμε στα πρόσφατα); Και δεν αναφέρομαι φυσικά στην τύχη που θα έχει η καταγγελία τους, αλλά στην τύχη που θα έχουν οι ίδιοι. Και στο κατά πόσο η τύχη τους θα τύχει δημοσιοποίησης.
To θέμα δεν είναι η σίγουρα υπαρκτή μικρή μειοψηφία που επιλέγει να σιωπήσει για να εξασφαλίσει την επιβίωσή της, αλλά το τι μπορούμε να κάνουμε για να εξουδετερώσουμε το αυγό του φιδιού που κλωσάει η πλειονότητα των συναδέλφων τους.
"...τι μπορούμε να κάνουμε για να εξουδετερώσουμε το αυγό του φιδιού που κλωσάει η πλειονότητα των συναδέλφων τους". Πηγή: www.lifo.grΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΗΝΥΣΗ ! ΤΟΣΟ ΑΠΛΟ !Εννοείται ότι τέτοιες συμπεριφορές της Αστυνομίας είναι απαράδεκτες και απόλυτα καταδικαστέες.Στις μέρες μας δε, με την ευρύτατη χρήση βιντεοσκόπισης με τα κινητά, είναι εύκολη η απόδειξη της αυθαιρεσίας των θερμοκέφαλων, αλλά επίσης - και κυρίως -, απαιτείται να μην διστάζουμε να παρουσιαζόμαστε σαν μάρτυρες τέτοιων γεγονότων.Για αυτό, εξακολουθώ να έχω αμφιβολίες για την ακρίβεια του καταγγελθέντος περιστατικού της Πατησίων που αναρτήΘηκε σε ειδική ιστοσελίδα, με "θύμα" το κορίτσι που παρ' όλα όσα φέρεται να υπέστη, ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΜΗΝΥΣΗ ! Γιατί, το περιστατικό έγινε 7 μμ, δημιουργήθηκε θόρυβος μέσα στο δρόμο και μπήκαν τέλος σε ανοικτό μαγαζί όπου συνεχίστηκε η "εκγύμνωση" του κοριτσιού. ΚΑΝΕΙΣ όμως άλλος πολίτης δεν ανέφερε ότι αντιλήφθηκε κάτι. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΑΥΤΟ ;Και η ευκολία που "υιοθέτησε" την καταγγελία ο κ. Σκουρλέτης και εμφανίστηκε πνέων μένεα στη Βουλή, είτε δείχνει ότι και ο ίδιος είναι θερμοκέφαλος και άρα ακατάλληλος για βουλευτής, είτε ότι το περιστατικό 'δημιουργήθηκε" - όχι κατ' ανάγκη από τον ΣΥΡΙΖΑ - για πολιτική εκμετάλλευση. Και ο ΣΥΡΙΖΑ θέλησε να το /"αξιοποιήσει" για το πολιτικό του όφελος και ΜΕ ΤΗΝ ΓΝΩΣΤΗ ΥΠΕΡΒΟΛΗ ΤΟΥ, επειδή προσπαθεί να κρατήσει την πολιτική πελατεία του που χάνεται.
@ ΕΛΠΟΤο περιστατικό έτσι όπως έγινε γνωστό, δημιουργεί, όντως, επιφυλάξεις. Από την άλλη, αν οι ίδιοι οι αστυνομικοί φοβούνται να καταγγείλουν τους παρανομούντες συναδέλφους τους, δεν θα έπρεπε νομίζω να μας παραξενεύει ο δισταγμός ενός πολίτη. Ειδικά κάποιου που ξέρει ή τουλάχιστον υποψιάζεται πως λειτουργούν τέτοιου είδους μηχανισμοί και δεν θέλει να μπλέξει στα γρανάζια τους στοχοποιώντας τον ίδιο του τον εαυτό με μηνύσεις και τα λοιπά. Αν το δει κανείς έτσι, η βάρκα σταματά να γέρνει και έρχεται στα ίσα της. Όσες επιφυλάξεις έχω λοιπόν για την καταγγέλουσα, τις προθέσεις και τους ισχυρισμούς της (καθώς και για όσους τους χρησιμοποίησαν προς ίδιον όφελος), έχω και για τις προθέσεις και τα μυαλά εκείνων που τους απορρίπτουν αυτοστιγμεί και εξ αντανακλάσεως ως άλλοι Μακαρθιστές, ο νεοκομμουνισμός αφού...
Στην Ελλάδα η καταγγελία εξισώνεται με ρουφιανια. Δεν υπάρχουν οι θεσμοί που θα επιβάλλουν το νόμο, ούτε φυσικά μεταξύ των οργάνων της τήρησης του. Και αυτό είναι μια πολιτική επιλογή του ελληνικού λαού.
Μα είναι τρέλα...Όσοι είναι κατά της ρουφιανιάς στο τσιγάρο είναι υπέρ της ρουφιανιάς στους μπάτσους...Μιλάμε για συστηματική σκέψη. Όσοι κάναν γαργάρα τον πρέσβη της Βενεζουέλας θίγονται από τους μπάτσους. Μιλάμε για παντελή έλλειψη δύο μέτρων και δύο σταθμών...Όλα στο φως να τελειώνουμε. Αλλά όλα στο φως. Όχι τα μισά...45 χρόνια κλεφτοπολεμος κούρασε.

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ