Δικηγορικοί Σύλλογοι: Εκκρεμούν 800.000 υποθέσεις - Αναμονή από ένα έως τρία χρόνια

Δικηγορικοί Σύλλογοι: Εκκρεμούν 800.000 υποθέσεις στην πολιτική δικαιοσύνης - Αναμονή από ένα έως τρία χρόνια Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Η νέα πρόεδρος του Αρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου, λίγες μέρες μετά την ανάληψη των νέων καθηκόντων της, απάντησε αρνητικά στο πρόσφατο (1.7.2021) αίτημα της Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, να χορηγηθούν ανωνυµοποιηµένα στατιστικά στοιχεία για τον χρόνο καθυστέρησης στην έκδοση αποφάσεων από τα δικαστήρια.

O πρόεδρος της Ολομέλειας, Δημήτρης Βερβεσός, με επιστολή του προς την κυρία Γεωργίου, είχε ζητήσει να χορηγηθούν στατιστικά στοιχεία, ανά δικαστήριο, σε όλη τη χώρα, για τον χρόνο καθυστέρησης έκδοσης αποφάσεων.

Αναμονή τριών ετών

Στην ίδια επιστολή του, ο κ. Βερβεσός, μεταξύ των άλλων, ανέφερε ότι στην πολιτική Δικαιοσύνη εκκρεμούν περίπου 800.000 υποθέσεις, σύμφωνα με στοιχεία του 2015, με χρόνο αναμονής εκδίκασης από ένα έως τρία, κατ΄ ελάχιστον, χρόνια ανάλογα με το δικαστήριο όπου εκκρεμεί η υπόθεση. Παράλληλα, σημείωνε ότι λόγω αυτών των καθυστερήσεων από το 1997 έως σήμερα η χώρα μας έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου σε περισσότερες από 360 υποθέσεις, λόγω των υπερβολικών καθυστερήσεων στην απονομή της Δικαιοσύνης.

Η κυρία Γεωργίου στην επιστολή- έγγραφό της προς την Ολομέλεια των προέδρων, κάνει αναφορά στο περιεχόμενο του «μηνύματός της» μόλις ανέλαβε τα νέα καθήκοντά της, σημειώνει διατάξεις του Κώδικα Δεοντολογίας του Δικηγορικού Λειτουργήματος, διατάξεις του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών, κ.λπ. και επισημαίνει: «ο σκοπός υποβολής του εν λόγω αιτήματός σας ταυτίζεται με τον δικό μου, που τον συμμερίζεται μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων μου».

«Σε ουδεμία των διατάξεων αυτών (σ.σ.: Κώδικα Δικηγόρων, κ.λπ.) βρίσκει έρεισμα το αίτημα που υποβάλατε», σημειώνει η κυρία Γεωργίου.

Σε άλλο σημείο της επιστολής της η κυρία Γεωργίου αναφέρει: «θεωρώ δεδομένα τη μεταξύ μας αμοιβαία εκτίμηση και σεβασμό που συντελούν στην εξασφάλιση του κύρους της πολιτικής και ποινικής Δικαιοσύνης στη χώρα μας και την εκ μέρους όλων όσων είχαν οποιαδήποτε εμπλοκή μ΄ αυτήν, ικανοποίηση για τον τρόπο απονομής της».

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καθηγητής του «Αττικόν» για την υπόθεση Καλλιάνου: Εισαγωγή στη ΜΕΘ θα ήταν ανεπίτρεπτη διακριτική μεταχείριση

Ελλάδα / Καθηγητής του «Αττικόν» για την υπόθεση Καλλιάνου: Εισαγωγή στη ΜΕΘ θα ήταν ανεπίτρεπτη διακριτική μεταχείριση

Οι ιατροί προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν τα πολλαπλά προβλήματα της υγείας του ασθενούς, δηλώνει ο καθηγητής Αγγειοχειρουργικής από το Αττικόν
NEWSROOM