ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΚΑΤΑ ΤΡΑΜΠ

Δίκη Χρυσής Αυγής: Κασιδιάρης & Ζαρούλια ζητούν αναστολή - «Ο Μπούκουρας ξέρει να φτιάχνει πεϊνιρλί, ο Πατέλης είχε γράψει τραγούδι»

Δίκη Χρυσής Αυγής: Κασιδιάρης & Ζαρούλια ζητούν αναστολή - «Ο Μπούκουρας ξέρει να φτιάχνει πεϊνιρλί, ο Πατέλης είχε γράψει τραγούδι» Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η διαδικασία για την ανασταλτική δύναμη της έφεσης στη δίκη της Χρυσής Αυγής, με καταθέσεις ενόχων, συγγενών και λοιπών μαρτύρων που επιχειρηματολογούν στους δικαστές σε μία προσπάθεια να πετύχουν την αναστολή για τους καταδικασθέντες. 

Η διαδικασία θα κρίνει τελικά ποιοι από τους ενόχους θα οδηγηθούν στη φυλακή και ποιοι θα παραμείνουν ασύλληπτοι και ελεύθεροι με περιοριστικούς μόνο όρους. Η σημερινή ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε σήμερα λίγο πριν τις 11 το πρωί και η εισαγγελική πρόταση αναμένεται να ανακοινωθεί εντός της ημέρας, αφού πρώτα ολοκληρωθούν οι καταθέσεις των μαρτύρων της υπεράσπισης.

Το «παρών» από το πρωί έχουν δώσει οι πρώην βουλευτές Ηλίας Κασιδιάρης και Παναγιώτης Ηλιόπουλος που ζητήσαν από το δικαστήριο αναστολή της ποινής. Το ίδιο έπραξαν και οι συνήγοροι της Ελένης Ζαρούλια και του Αντώνη Γρέγου, που είχαν επίσης κάτσει στα έδρανα της βουλής με την Χρυσή Αυγή. 

Υπενθυμίζεται πως η αναστολή ποινής προβλέπεται αυτοδίκαια για όσους καταδικάστηκαν σε ποινή έως 3 χρόνια, αλλά για τους καταδικασθέντες με μεγαλύτερες ποινές (όπως αυτοί που προαναφέρθηκαν) την τελική απόφαση θα πάρει το δικαστήριο. Νομικοί εκτιμούν πως η διαδικασία θα είναι πολύωρη και σήμερα, καθώς οι περισσότεροι εκ των ενόχων κάλεσαν μάρτυρες υπεράσπισης για να καταθέσουν.

«Ο Μπούκουρας ξέρει να φτιάχνει μόνο πεϊνιρλί και τυρόπιτες»

Η συνήγορος του Στάθη Μπούκουρα διεκδίκησε ανασταλτικό χαρακτήρα στην έφεσή του, λέγοντας πως «η μόνη δουλειά που ξέρει να κάνει ο Στάθης Μπούκουρας είναι να φτιάχνει πεϊνιρλί και τυρόπιτες [...] Ήρθαν 13 άνθρωποι από την τοπική κοινωνία να σας μιλήσουν για αυτόν. Μεταξύ των μαρτύρων και ο μητροπολίτης Αργολίδας».

Η συνήγορος, που εκπροσωπεί και τον Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, επικαλέστηκε και για τους δύο οικογενειακούς λόγους, προσθέτοντας πως οι πελάτες της έχουν αποχωρήσει από τη Χρυσή Αυγή και, κατά την ίδια, δεν είναι ούτε επικίνδυνοι ούτε ύποπτοι διάπραξης νέων αδικημάτων.


Νωρίτερα, ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τους κατηγορουμένους Δ. Αγριογιάννη και Κων. Παπαδόπουλο επιχειρηματολογώντας για το θέμα της αναστολής, υποστήριξε πως η Χρυσή Αυγή δεν έχει απαραιτήτως «αρνητικό πρόσημο»: «Πώς είναι δυνατόν αλλοδαποί με μεγαλύτερη ποινή και να δίνεται αναστολή. Εδώ έχουμε δύο Έλληνες με επτά χρόνια [...] Η Χρυσή Αυγή δεν έχει ντε και καλά αρνητικό πρόσημο και δεν σημαίνει ότι όλοι οι κατηγορούμενοι πρέπει να οδηγηθούν στη φυλακή».

Κασιδιάρης: «Ανεπανόρθωτη βλάβη» στα επαγγελματικά

 

Ο ένοχος για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης Ηλίας Κασιδιάρης, υποστήριξε αυτοπροσώπως το αίτημα του για μη έκτιση των 13 ετών, ισχυριζόμενος πως είναι αθώος. Υποβάλλοντας αίτημα αναστολής μέχρι την έφεση, επέμεινε πως ο ένοχος, προσθέτοντας πως ο εισηγητής του βουλεύματος Νίκος Σαλάτας (που γνωμοδότησε πως δεν μπορεί να διωχθούν για εγκληματική οργάνωση ελλείψει οικονομικού κινήτρου) και η εισαγγελέας είχαν υποστηρίξει την αθωότητά του.

Μάλιστα άφησε αιχμές και για την έδρα: «Για την ανεπανόρθωτη βλάβη, ξεκίνησα και πάλι την επαγγελματική ζωή μου, τη δουλειά μου, θα σας τα πουν οι συνήγοροί μου. Η ποινή των 13 ετών με εξοντώνει σε κάθε επίπεδο. Έχουν ήδη παραβιαστεί όσα αναφέρει η ΕΣΔΑ. Δεν είναι δυνατόν να κρίνετε με 20.000 βίαιους διαδηλωτές έξω από την αίθουσα. Βγήκαν όλοι οι πολιτικοί και προανήγγειλαν την απόφαση και πίεσαν με τρόπο παράνομο.»

Οι συνήγοροι του Κασιδιάρη υποστήριξαν ότι μέχρι να καθαρογραφεί η απόφαση του δικαστηρίου και να οδηγηθεί η υπόθεση στο Εφετείο, ο πελάτης τους θα έχει εκτίσει την ποινή του και, «αν αθωώθουν στο Εφετείο, θα έχουν εκτίσει μια ποινή αδίκως». Πρόσθεσαν δε ότι ο ένοχος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης «έχει γνωστή και μόνιμη διαμονή» και δεν έχει κάνει «προπαρασκευαστικές ενέργειες για να ετοιμάσει τη φυγή του».

«Δεύτερη ευκαιρία» ζητά ο Ηλιόπουλος

 

Μια δεύτερη ευκαιρία ζήτησε αυτοπροσώπως ο πρώην βουλευτής Παναγιώτης Ηλιόπουλος, που καταδικάστηκε σε 7ετή κάθειρξη. Ο ίδιος επικαλέστηκε τα παιδιά του ζητώντας την αναστολή: «Παρά την πικρία και τη στεναχώρια μου, ήρθα εδώ να υποστηρίξω το αίτημά μου. Έχω κλείσει 18 μήνες προφυλακισμένος και θα ήθελα να πάω ελεύθερος μέχρι το εφετείο. Δεκατρείς ημέρες μετά τη γέννηση της κόρης μου προφυλακίστηκα. Η σκληρότερη τιμωρία είναι ότι έβλεπα τα παιδιά μου να μεγαλώνουν από τη φυλακή. Ζητώ να μου δώσετε μια δεύτερη ευκαιρία να ζήσω με την οικογένειά μου», είπε ο ίδιος ενώ στο δικαστήριο κατέθεσε και ο ιερέας αδελφός του πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής. 

Συνήγορος Ζαρούλια: «Στη διάθεση των αρχών»

Ο δικηγόρος της Ελένης Ζαρούλια, ζήτησε για την πελάτισσά του να παραμείνει ελεύθερη με κατ' οίκον περιορισμό και ηλεκτρονική επιτήρηση, προκειμένου να συνεχίσει να εργάζεται στον δήμο Θεσσαλονίκης ως δημοτικός υπάλληλος.

Υποστήριξε δε ότι η εντολέας του «έχει θέσει τον εαυτό της στη διάθεση των Αρχών» με όρους που δεν ισχύουν ούτε για τους «πιο σκληρούς ποινικούς», και ζήτησε να μην εκτίσει την ποινή των 6 ετών που της επιβλήθηκε, αφού κρίθηκε ένοχη για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση.

Σύμφωνα με την υπεράσπιση της πρώην βουλευτή, από το 2013 η εντολέας και επί σειρά μηνών η εντολέας του βρισκόταν σε κατ' οίκον περιορισμό, με δικαίωμα μετακίνησης μόνο για τη φυλακή για να βλέπει τον σύζυγό της και για το φαρμακείο. 

Γρέγος: «Υπέρμετερη και ανεπανόρθωτη βλάβη»

Υπέρμετρη και ανεπανόρθωτη βλάβη επικαλέστηκε και ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής Αντώνης Γρέγος, στην περίπτωση που οδηγηθεί στη φυλακή. Έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 6 ετών ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης.


Η υπεράσπισή του ζητά, αντί άμεσης έκτισης, το δικαστήριο να διατάξει κατ' οίκον περιορισμό με χρήση ηλεκτρονικής επιτήρησης και δικαίωμα κίνησης στον Δήμο Θερμαϊκού όπου κατοικεί και στον Δήμο Θεσσαλονίκης όπου εργάζεται ως δημοτικός υπάλληλος.

Μάρτυρας Πατέλη: «Είχε γράψει τραγούδι κατά του μπούλινγκ»

 

Μάρτυρας που κατέθεσε για τον πυρηνάρχη της Τοπικής Νίκαιας Γιώργο Πατέλη, είπε ότι ο καταδικασθείς σε 10 έτη κάθειρξης και 2 μήνες, ήταν «σωστός οικογενειάρχης» και είχε γράψει τραγούδι κατά του μπούλινγκ. 

«Είμαστε πολύ καλοί φίλοι από το 2011 με τον Γιώργο. Ζήτησα τη βοήθειά του όταν δεν είχαμε να φάμε. Έχω δυο παιδιά ανήλικα. Η οικογένειά μας δεν είχε βοήθεια από πουθενά, μου είχαν πει κάποιοι γνωστοί μου για το Γιώργο. Μέχρι και λογαριασμούς για το ρεύμα μου πλήρωσε, τα πάντα. Είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος. Μας έδινε και τρόφιμα. Είναι σωστός οικογενειάρχης. Το παιδί του είναι τα πάντα για αυτόν και τον χρειάζεται με όλα αυτά που έχουν συμβεί... Ο Γιώργος έχει γράψει τραγούδι κατά της βίας και του μπούλινγκ».

Γερμενής: Έχω αποχωρήσει από την πολιτική, είμαι συνεργάτης του ευρωβουλευτή Λαγού

 

Όπως και άλλοι, ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Γιώργος Γερμενής παρουσίασε επιχειρήματα για ανεπανόρθωτη βλάβη στα παιδιά του σε περίπτωση φυλάκισης, ισχυριζόμενος ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με παιδοψυχολόγους του νοσοκομείου Παίδων για το ζήτημα. «Σέβομαι την απόφαση του δικαστηρίου σας, αλλά διαφωνώ με αυτήν. Έχω αποχωρήσει από την πολιτική, εργάζομαι ως συνεργάτης του ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγού, με μισθό 500 ευρώ», ισχυρίστηκε. 

Να μη δοθούν αναστολές ζητούν οι συνήγοροι των Αιγύπτιων ψαράδων

Με ανακοίνωσή τους, οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής Θανάσης Καμπαγιάννης, Κώστας Παπαδάκης και Κώστας Σκαρμέας τονίζουν ότι, εκτός από τις ποινές για το διευθυντήριο της εγκληματικής οργάνωσης, οι υπόλοιπες ποινές είναι μικρότερες από τις αρμόζουσες και υπάρχει ο κίνδυνος να μην εκτελεστούν.

Για τους επίδοξους δολοφόνους των πελατών τους, που καταδικάστηκαν για δύο αδικήματα (απόπειρα ανθρωποκτονίας και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση), τονίζουν πως οι ποινές είναι «αντικειμενικά χαμηλές σε σχέση με τη νομολογία και τη δικαστηριακή πρακτική για τέτοια βαρύτατα κακουργήματα, χωρίς να εμποδίζεται από τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα».

«Πέντε δράστες που, σύμφωνα με την απόφαση, αποπειράθηκαν νύχτα να σκοτώσουν χτυπώντας με σιδερένιους λοστούς από κοινού στο κεφάλι τον ανυποψίαστο κοιμισμένο στην ταράτσα Αιγύπτιο αλιεργάτη, που ούτε ήξεραν ούτε τους ήξερε, και του άνοιξαν το σαγόνι στα δύο, εγκαταλείποντάς τον αιμόφυρτο για να πάνε βιαστικά να χτυπήσουν και τους άλλους, τιμωρήθηκαν για το αδίκημα αυτό, καθώς και για την ένταξή τους σε εγκληματική οργάνωση, με την ποινή των 10 ετών ο ένας (ο χωρίς ελαφρυντικό) και των 7 ετών οι άλλοι τέσσερις».

Για τη δολοφονία Λουκμάν

Εν τω μεταξύ, το λευκό ποινικό μητρώο του ενός εκ των δύο δραστών της δολοφονίας του Σαχζάτ Λουκμάν επικαλέστηκε η υπεράσπισή του δράστη. «Έχει λευκό μητρώο εκτός από τη βασική πράξη της παρούσας υπόθεσης», επεσήμανε ο συνήγορος του Διονύση Λιακόπουλου, προσθέτοντας ότι ένας νέος εγκλεισμός του καταδικασθέντα σε 6 χρόνια κάθειρξη «θα ανατρέψει κάθε προσπάθειά του επανέλθει στην κοινωνία».

Όσο για τον δεύτερο δράστη της δολοφονίας Λουκμάν, Χρήστο Στεργιόπουλο, η υπεράσπιση έκανε επίκληση στην υπέργηρη μητέρα του και υποστήριξε πως ο πελάτης είχε «υποδειγματική συμπεριφορά από την πλευρά του»


Τι θα ακολουθήσει

 

Μόλις ολοκληρωθούν τα αιτήματα των συνηγόρων υπεράσπισης τον λόγο θα λάβει η εισαγγελέας της έδρας, Αδαμαντία Οικονόμου που θα ανακοινώσει την πρότασή της, σχετικά με το ποιοι πρέπει να οδηγηθούν στη φυλακή και ποιοι μπορούν να αφεθούν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, μέχρι και την εκδίκαση της έφεσης.

Ακολούθως, θα τοποθετηθούν οι συνήγοροι υπεράσπισης, επί της εισαγγελικής πρότασης και τέλος το δικαστήριο θα αποσυρθεί, προκειμένου να αποφασίσει και να ανακοινώσει την ετυμηγορία του.

Χθες, εμφανίστηκαν στο δικαστήριο τρεις πρώην βουλευτές, ο Κώστας Μπαρμπαρούσης, ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος και ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος - ο μόνος από τον πυρήνα των «7» διευθυντικών στελεχών της Χρυσής Αυγής που καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 10 ετών.

Ελλάδα
0

ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΚΑΤΑ ΤΡΑΜΠ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ