«Δεν με άφηνε η αστυνομία. Φώναζα σαν τρελή»: Η Β. Καρύδα μιλά για το βράδυ της δολοφονίας του Γιάννη Μακρή

«Δεν με άφηνε η αστυνομία. Φώναζα σαν τρελή»: Η Β. Καρύδα μιλά για το βράδυ της δολοφονίας του Γιάννη Μακρή Facebook Twitter
0

Έξι μήνες μετά τη δολοφονία του επιχειρηματία Γιάννη Μακρή, η Βικτώρια Καρύδα αναρωτιέται τι θα συνέβαινε αν ήταν μαζί με τον σύζυγό της το μοιραία βράδυ και δηλώνει ότι θέλει να βρει ποιος πλήρωσε τον εκτελεστή του άντρα της. «Θέλω να τιμωρηθούν (...) Η φυλακή για μένα είναι το λιγότερο».

«Δεν φοβόταν κάτι »

Μιλώντας στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», η κα Καρύδα διαβεβαιώνει πως ο Γιάννης Μακρής δεν είχε εκφράσει ποτέ την ανησυχία του ή τον φόβο του για οτιδήποτε, ούτε είχε επιχειρήσει ποτέ να προσλάβει ιδιωτική ασφάλεια.

«Ποτέ δεν μου είχε πει ότι φοβάται. Ποτέ δεν μου έδωσε περιθώριο να σκεφτώ κάτι τέτοιο. Αν ήξερε ότι υπήρχε κάποιο πρόβλημα, εκείνος, όπως κάθε λογικός άνθρωπος, θα έπαιρνε προστασία. Κυκλοφορούσε με βεσπάκι, γιατί δεν του άρεσε να είναι στην κίνηση και δεν είχε κάποιον για προστασία. Δεν φορούσε ούτε κράνος. Ηθελε να αισθάνεται ελεύθερος και έπαιρνε και τα παιδάκια πάνω στο βεσπάκι, κάτι το οποίο δεν μου άρεσε καθόλου και τον μάλωνα. Δεν φοβόταν κάτι».

Η χήρα του επιχειρηματία, διαψεύδει κατηγορηματικά και τα αυστραλιανά μέσα που μετέδιδαν μετά τη δολοφονία ότι ο Γιάννης Μακρής είχε εμπλακεί σε υποθέσεις με ναρκωτικά. 

«Καμία σχέση με όσα ακούγονταν στις ειδήσεις. Εβγαζαν άσχημα πράγματα χωρίς να γνωρίζουν τον άνθρωπο, κάτι που θεωρώ ότι δεν είναι σωστό. Για μένα αλλά και για τους περισσότερους που τον γνώρισαν στην Ελλάδα ο Γιάννης ήταν ο καλύτερος άνθρωπος. Κανένας δεν θα πει ούτε μια κακιά λέξη».

Η ίδια αναρωτιέται τώρα γιατί μπήκε στο στόχαστρο κάποιων. «Αυτό είναι που με τρώει μέσα μου: Ποιος και γιατί. Δεν υπήρχε κάτι που να μας κάνει να φοβόμαστε. Ημασταν χαρούμενοι, πηγαίναμε ταξίδια με τα παιδιά μας, βγαίναμε στο κέντρο της Γλυφάδας στις κούνιες και στον παιδότοπο. Ο άνδρας μου δούλευε και επέστρεφε στις 3 το μεσημέρι από τη δουλειά του».

Την ημέρα της δολοφονίας, η Βικτώρια Καρύδα εργαζόταν για ένα show. «Αν δεν πήγαινα σε αυτό το show εκείνο το βράδυ και αν ήμουν μαζί του, μπορεί να είχε σωθεί», σχολιάζει. «Οταν έφυγε ο Γιάννης από τη ζωή, έλεγα μέσα μου: "Αν ήμασταν μαζί στα εγκαίνια του μαγαζιού, μπορεί όλα να ήταν διαφορετικά"».

«Δεν προλάβαμε ένα τρίτο παιδί» 

Οι δυό τους γνωρίστηκαν το 2010, όταν ο επιχειρηματίας έμενε ακόμα στην Αυστραλία και επισκεπτόταν την Ελλάδα για διακοπές.  

«Με είχε δει σε ένα restaurant και φοβήθηκε να με πλησιάσει γιατί ήμουν με παρέα ανδρών και γυναικών. Εφυγε πίσω στην Αυστραλία και όταν ξαναγύρισε, μετά από έξι μήνες, ήμουν σε ένα άλλο μαγαζί, στο οποίο είχα πάει μετά το show με μια φίλη μου και με πλησίασε. Ήταν μια μεγάλη παρέα και συμπτωματικά ήξερε την κολλητή μου. Είχαν γνωριστεί κάποτε σε μια παρέα. Έτσι γνωριστήκαμε και βγήκαμε. Σε εκείνη την παρέα ήταν πέντε παιδιά. Όταν είδα τον Γιάννη ανάμεσα στους πέντε, μου έκανε κλικ και είπα: "Αυτός είναι ο άνδρας μου". Από την πρώτη στιγμή που τον είδα αυτό έλεγα και στις φίλες μου

»Αποκτήσαμε δύο παιδάκια και ζούσαμε μεταξύ Αυστραλίας και Ελλάδας. Πηγαινοερχόμαστε με τα παιδιά μας και όταν μεγάλωσαν, αποφασίσαμε να κάτσουμε στην Ελλάδα λόγω των σχολείων. Τα παιδιά έπρεπε να πάνε σε παιδικό σταθμό και αποφασίσαμε να μείνουμε εδώ γιατί ο Γιάννης αγαπούσε πολύ την Ελλάδα και πάντα ήθελε να επιστρέψει. Θέλαμε να κάνουμε και τρίτο παιδί αλλά δυστυχώς δεν προλάβαμε».

Η νύχτα του φόνου

«Ηταν τρομακτικός ο τρόπος που το έμαθα. Ημουν στο show, βγήκα, έκανα πρώτη εμφάνιση, πήγα στα καμαρίνια να αλλάξω για να κάνω δεύτερη εμφάνιση και σε μια φάση μπαίνει ένας πολύ καλός μου φίλος μακιγιέρ, που ήταν απέξω με το κινητό μου και έβγαζε φωτογραφίες, και μου λέει: "Βικτώρια, πρέπει να φύγουμε!" Εγώ έμεινα. Εκείνη την ημέρα όταν βγήκα πρώτη φορά ένιωσα, δεν ξέρω πώς να το εξηγήσω, ότι δεν ήμουν καλά».

«Λέω "Τι έγινε;" και μου απαντά "Δεν μπορώ να σου πω, έγινε κάτι σοβαρό πρέπει να φύγουμε". Δεν μου έλεγε. Τον ρώτησα 150 φορές όταν άλλαζα ρούχα και δεν μου έλεγε. Του λέω τότε: "Τα παιδάκια είναι καλά;". Γιατί τα παιδάκια ήταν στο ρωσικό σχολείο και ο άνδρας μου που τα πήγαινε δεν μπορούσε να τα πάρει, για αυτό ήταν να γυρίσουν με ταξί μαζί με τη γυναίκα που τα προσέχει. Νόμιζα λοιπόν ότι είχε συμβεί κάτι με τα παιδάκια και τρόμαξα. Μετά του λέω "Πού είναι ο Γιάννης;" κι εκείνος απαντά: "Δεν ξέρω, πρέπει να φύγουμε". Και όταν κατεβήκαμε κάτω και η φίλη μου που ήρθε να με πάρει δεν μου έλεγε. Οδηγούσαμε προς Γλυφάδα από το κέντρο και εγώ ήμουν σαν ζόμπι. "Σε παρακαλώ, πες μου τι έχει συμβεί", επέμεινα. "Εγινε ατύχημα", είπε. "Δεν πάω στη Γλυφάδα. Να πάμε στο νοσοκομείο που είναι ο άνδρας μου". Και λέω να πάμε στη Γλυφάδα πίσω στο σπίτι. Δεν πίστευα».

Θυμάται την προσπάθειά της να επιστρέψει στο σπίτι μετά το στυγερό έγκλημα. «Ανέβαινα την ανηφόρα και δεν με άφηνε η Αστυνομία. Νευρίασα πάρα πολύ γιατί κατάλαβα τι συμβαίνει. Κατάλαβα. Ηθελα τόσο πολύ να τον δω, να τον αγκαλιάσω. Ηθελα να είμαι δίπλα του. Και δεν θυμάμαι. Φώναζα σαν τρελή»

Όπως αναφέρεται στη δικογραφία, οι αστυνομικοί διαπίστωσαν εξετάζοντας τις κάμερες ασφαλείας, ότι ο δολοφόνος και ο καταζητούμενος αδερφός του παρακολουθούσαν επί 19 ολόκληρες μέρες το μελλοντικό θύμα τους και, σε καθημερινή βάση, περνούσαν αρκετές φορές έξω από το σπίτι του.

Ο δολοφόνος είχε νοικιάσει οχήματα με τα οποία περνούσε έξω από το σπίτι του Μακρή, κάθε μέρα περίπου την ίδια ώρα με την ώρα της δολοφονίας το μοιραίο βράδυ.

Το χρονικό της δολοφονίας

Το βράδυ της 31ης Οκτωβρίου του 2018 ο επιχειρηματίας βγήκε από το σπίτι του για να μπει στο αυτοκίνητό του μάρκας Smart και ο δράστης τον πυροβόλησε θανάσιμα ενώ τα παιδιά του ήταν λίγα μέτρα μακριά. 

Η σύλληψη του 31χρονου δολοφόνου από τη Βουλγαρία που πάτησε το «καθαρό» όπλο τύπου Makarov (σ.σ όπλο που δεν φαίνεται να έχει χρησιμοποιηθεί σε άλλο έγκλημα στην Ελλάδα) επιταχύνει τις έρευνες. Ο ίδιος πάντως αρνείται τα πάντα. 

«Δεν γνώριζα καν τον επιχειρηματία», φέρεται να υποστήριξε ο ίδιος στον ανακριτή, επιμένοντας πως δεν είναι εκείνος που φαίνεται στο βίντεο να τον πυροβολεί τέσσερις φορές εν ψυχρώ. «Δεν έχουμε τον ίδιο σωματότυπο. Εγώ είμαι μεγαλόσωμος, ενώ ο άνθρωπος που φαίνεται στο βίντεο είναι αδύνατος. Φοράω ρούχα σε μεγάλα μεγέθη ΧΧL», φέρεται να είπε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν η ανακρίτρια τον ρώτησε για ποιον λόγο είχε έρθει στην Αθήνα, εκείνος φέρεται να απάντησε: «Γιατί μου αρέσει να κάνω διακοπές στην Ελλάδα και γιατί θα ήθελα να ανοίξω μια επιχείρηση. Έχω ήδη δύο επιχειρήσεις στον Καναδά».

Σχετικά με τα νοικιασμένα αυτοκίνητα που άλλαζε δικαιολογήθηκε ότι λέγοντας: Το ένα από τα 3 οχήματα το άλλαξα τον Οκτώβριο γιατί ήταν μικρό και επειδή ήμουν μεγαλόσωμος δεν με χωρούσε. Το δεύτερο αυτοκίνητο μου το έσπασαν, ενώ το είχα παρκαρισμένο έξω από το ξενοδοχείο όπου διέμενα στη Γλυφάδα. Αυτός που το έσπασε μου πήρε κι όλα τα προσωπικά έγγραφα που είχα στο αυτοκίνητο. Όλα τα αυτοκίνητα τα είχα νοικιάσει στο όνομά μου όπως και το τηλέφωνο που έχω».

Καρύδα: «Φοβήθηκα για τον εαυτό μου»

«Τον πρώτο καιρό δεν ήθελα να βλέπω τον κόσμο. Μερικοί δεν έχουν τρόπους. Πώς κοιτάνε, πώς μιλάνε, πώς σε δείχνουν με το δάκτυλο. Ασχημο, πολύ άσχημο. Κάποιες φορές έχω φοβηθεί πολύ για τον εαυτό μου μέσα στο σπίτι γιατί δεν ήμουν καλά. Εκλαιγα όλη την ώρα, δεν έβγαινα και τρόμαξα γιατί ζαλίστηκα και πήγα να λιποθυμήσω (...) Είχα σκεφτεί "αν γίνει κάτι με μένα, μένουνε δύο μικρά παιδάκια". Η μητέρα μου δεν μπορεί να μεγαλώσει τα παιδιά γιατί είναι άρρωστη. Eχει 35 χρόνια Πάρκινσον. Εχω τρομάξει πάρα πολύ για τον εαυτό μου. Δεν μπορώ να σας εξηγήσω τι είναι αυτό. Πήγα να πέσω μέσα στο σπίτι, όταν οδηγούσα πήγα να τρακάρω, δεν είχα δύναμη καν να οδηγήσω. Επρεπε να πάρω τον εαυτό μου στα χέρια μου».

Για τα παιδιά λέει πως η μεγαλύτερη κόρη τους «αναζητά τον μπαμπά κάθε μέρα».

«Του γράφει γράμματα, τα κολλάει στον τοίχο, τα βάζει πίσω από τη φωτογραφία, μιλάει με τον ουρανό κάθε βράδυ και ζητά τον μπαμπά να γυρίσει πίσω και μου λέει "Μαμά, θέλω να κάνω μια ευχή. Μπορούμε να πάμε στην εκκλησία να κάνω μια ευχή;". "Τι είναι, αγαπούλα; Τι ευχή θέλεις να κάνεις;" τη ρωτώ. "Να γυρίσει ο μπαμπάς πίσω", απαντάει. Οταν το ακούς αυτό, τρελαίνεσαι πιο πολύ.

Η ίδια λέει ότι έχει σκεφτεί να φύγει από την Ελλάδα αλλά δεν το έχει ακόμα αποτολμήσει για τα παιδιά. «Γιατί είναι ευχή του Γιάννη να πάνε στο ελληνικό σχολείο και να μεγαλώσουν στην Ελλάδα. Είναι η χώρα που αγαπούσε πολύ. Θα μπορούσα να φύγω και την επόμενη μέρα, άλλα σκέφτομαι ότι προτεραιότητα είναι τα παιδιά και μετά εγώ».

 
Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνελήφθη 38χρονος για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Ομάδα Σύμπραξης Εκδίκησης»

Ελλάδα / Συνελήφθη 38χρονος για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Ομάδα Σύμπραξης Εκδίκησης»

Ανάμεσα στις τρομοκρατικές ενέργειες που τους αποδίδονται είναι και η αποστολή του παγιδευμένου με εκρηκτικά φακέλου στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης τον Φεβρουάριο
NEWSROOM
Μενδώνη για Νίσυρο: Ο αρχαιοφύλακας τέθηκε σε αναστολή καθηκόντων από την πρώτη καταγγελία

Ελλάδα / Μενδώνη για Νίσυρο: Ο αρχαιοφύλακας τέθηκε σε αναστολή καθηκόντων από την πρώτη καταγγελία

«Διαβάζω ότι υπήρχαν καταγγελίες, ότι δεν τις έλαβε κανείς υπόψη και λοιπά. Αυτοί οι οποίοι τα γράφουν θα βρεθούν στα ποινικά και στα αστικά δικαστήρια από μένα», ξεκαθαρίζει η υπουργός
NEWSROOM