Βρούτσης: Πότε θα πληρωθούν τα 600 ευρώ

Βρούτσης: Πότε θα πληρωθούν τα 600 ευρώ Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης χαρακτήρισε άδικη την κριτική που ασκείται από την αντιπολίτευση για το πρόγραμμα της τηλεκατάρτισης που τελικά καταργήθηκε. 

Μιλώντας για το σκεπτικό πίσω από το πρόγραμμα των voucher, ο κ. Βρούτσης δήλωσε: «Αποφασίσαμε, να τιμήσουμε αυτόν τον χώρο (σ.σ των έξι επιστημονικών κλάδων) με 600 ευρώ για έναν μήνα και να δώσουμε και ένα επιπλέον προνόμιο της τηλεκατάρτισης». Ο ίδιος πρόσθεσε πως το υπουργείο άκουσε τις διαμαρτυρίες, λέγοντας ωστόσο ότι υπήρχαν και φωνές υπέρ της τηλεκατάρτισης «σε χώρους οι οποίοι μπορούν να εμπλουτίσουν για κάποιους τις δεξιότητές τους», και έκανε λόγο για «συντριπτική συμμετοχή» περίπου 165.000 επιστημόνων. 

Όπως είπε ο υπουργός, το πρόγραμμα δεν αποσύρθηκε επειδή προέκυψε θέμα νομιμότητας αλλά για τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά. «Δεν έχουμε τον χρόνο να ασχοληθούμε αυτή την στιγμή για να υπερασπιζόμαστε κάτι που αμφισβειτείται από μία μερίδα, αποσύρουμε το πρόγραμμα της τηλεκατάρτισης και μένει η ενίσχυση των 600 ευρώ», εξήγησε, ξεκαθαρίζοντας πως η λίστα με τα 399 πιστοποιημένα Κέντρα Κατάρτισης δόθηκε από το υπουργείο Παιδείας και όλα έγιναν «με απόλυτα διαφανή και τυπικό τρόπο». 

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε και το νομικό πλαίσιο ήταν πανομοιότυπο με αυτό που υπήρχε και πριν. «Ό,τι καθόρισε τα προγράμματα των 200 εκατομμυρίων ευρώ που έδωσε η κα Αχτσιόγλου, ο κ. Χαρίτσης, η κα Αντωνοπούλου», η ίδια διαδικασία ακολουθήθηκε κατά γράμμα, όπως προβλέπεται από τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Τόνισε δε πως ο τρόπος με τον οποίο γίνεται, δεν αφήνει περιθώριο αυθαιρεσίας. 

Ερωτηθείς για τα όσα καταγγέλλει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, πως ενώ η πρόσκληση για τα ΚΕΚ έμεινε ανοικτή για τρεις ημέρες, έξι ΚΕΚ κατέθεσαν εκπαιδευτικό υλικό για δέκα ειδικότητες, χιλιάδων σελίδων, αλλά και το κατά πόσο όλα έγιναν νόμιμα, ο κ. Βρούτσης απάντησε: «Ούτε μύγα στο σπαθί μας δεν πέφτει και για αυτό ακούσαμε τις διαμαρτυρίες που αφορούσαν τα ποιοτικά στοιχεία της διαδικασίας». 

Σχετικά με τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία συνεργάτης του γραφείου του σχετίζεται με κέντρα κατάρτισης, ο κ. Βρούτσης το διέψευσε κατηγορηματικά: «Δεν υπάρχει άνθρωπος του γραφείου που να έχει σχέση άμεση ή έμμεση με τους φορείς κατάρτισης». Ο ίδιος έκανε λόγο για δημιουργία ψεμάτων και πρόσθεσε:«Δεν μπορώ να βγαίνω να διαψεύδω δημοσιεύματα που συνεχώς αναπαράγονται».

«Δεν τα αμαυρώνουμε και μην τα ισοπεδώνουμε όλα [...] εμείς δεν μπορούμε να αξιολογήσουμε αυτά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά διότι κινηθήκαμε σε απειροελάχιστο χρόνο - όπως σε όλες μας οι ενέργειες, νομοθετούμε σε «χρόνο μηδέν», το πρόγραμμα αποσύρθηκε και έμειναν μόνο τα 600 ευρώ». 


Πρόσθεσε δε ότι πως η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να προσδώσει ένα επιπλέον στοιχείο καλλιέργειας δεξιοτήτων στον επιστημονικό κόσμο. Για το σκεπτικό πίσω από τα Voucher, είπε ότι τα ευρωπαϊκά προγράμματα έχουν «χρονοβόρες διαδικασίες 5-6 μηνών», και αποφασίστηκε να δημιουργηθεί μία «γέφυρα» διαμέσου του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων στους ευρωπαϊκούς πόρους, «για να μην χάσει το Δημόσιο ούτε ένα ευρώ» και τα χρήματα τα συγκεκριμένα να μην επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

Πότε θα καταβληθεί το επίδομα

Σχετικά με τον χρονικό ορίζοντα καταβολής του επιδόματος, ο κ. Βρούτσης προανήγγειλε σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση την ερχόμενη εβδομάδα, εκτιμώντας πως τα λεφτά θα κατατεθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου. Όσοι έχουν ήδη λάβει την προκαταβολή των 400 ευρώ, θα λάβουν και τα υπόλοιπα 200. 

Τσίπρας: Ψευτοκατάρτιση και κατασπατάληση δημόσιου χρήματος».

 

Το απόγευμα της Τετάρτης, το υπουργείο Εργασίας είχε ανακοινώσει ότι καταργείται το πρόγραμμα τηλεκατάρτισης και οι επιστήμονες τους οποίους αφορούσε το πρόγραμμα, θα λάβουν κανονικά την ενίσχυση των 600 ευρώ για τον μήνα Απρίλιο, χωρίς προϋποθέσεις.

Από την πλευρά της, η αξιωματική αντιπολίτευση είχε εξαπολύσει μύδρους κατά της κυβέρνησης με αφορμή το πρόγραμμα, με τον ίδιο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, να καταγγέλλει πριν λίγες ημέρες περιπτώσεις αδιαφάνειας στα προγράμματα κατάρτισης επιστημόνων, αναρτώντας screenshots στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

Την Τρίτη, ο Αλέξης Τσίπρας είχε καταθέσει και επίκαιρη ερώτηση προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη με θέμα «Ανεπαρκής αντιμετώπιση των προβλημάτων των ελευθέρων επαγγελματιών μέσω εξευτελιστικών προγραμμάτων ψευτοκατάρτισης και κατασπατάληση δημόσιου χρήματος».

Σε πρόσφατη συνέντευξή του άλλωστε, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει λόγο για σκάνδαλο με τα Voucher, υποστηρίζοντας πως, ενώ η ευρωπαϊκή επιτροπή έδινε την δυνατότητα να ενταχθούν τα 800 ευρώ του επιδόματος στα προγράμματα ΕΣΠΑ και το ποσό αυτό να καταβληθεί και στους επαγγελματίες των έξι επιστημονικών κλάδων, στην Ελλάδα υπήρχε η «περίεργη διαμεσολάβηση των κέντρων κατάρτισης». Κατά τον ίδιο, ο δημόσιος προϋπολογισμός επιβαρύνθηκε κατά 50 εκατομμύρια ευρώ περισσότερο την ίδια στιγμή που οι επαγγελματίες αντί για 800 ευρώ θα πάρουν 600 ενώ άλλα 470 ευρώ (σ.σ κατ' άτομο) θα πήγαιναν στα κέντρα κατάρτισης.

Στην ανακοίνωση της Τετάρτης πάντως, το υπουργείο Εργασίας, πρόσθετε πως με εντολή του πρωθυπουργού, «ξεκινά αξιολόγηση των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης μέσω ενδελεχούς ελέγχου της ποιότητας των προγραμμάτων κατάρτισης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού. Κάτι που δεν συνέβη, βεβαίως, τα τελευταία χρόνια».

Κυβερνητικές πηγές: Κανένα θέμα με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας

 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που είχαν μιλήσει την ίδια ημέρα στο LiFO.gr, στο Μαξίμου υπάρχει η αίσθηση ότι «εντοπίστηκε μία αστοχία» η οποία διορθώθηκε, καθώς το πρόγραμμα δεν επιτελούσε τους στόχους για τους οποίους είχε δρομολογηθεί.

Οι ίδιες πηγές ξεκαθαρίζουν πως, δεδομένης της κατάργησης του προγράμματος, τα Κέντρα Κατάρτισης δεν θα λάβουν χρήματα για αυτό. Προσθέτουν μάλιστα πως στο πλαίσιο της αξιολόγησης των κέντρων θα διερευνηθούν και παλιότερα προγράμματα, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και θα εξεταστεί η τιμολόγησή τους. Τέλος επισήμαναν πως «δεν υπάρχει κανένα θέμα» με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ