Βέλγιο: Σάλος μετά από θάνατο κρατουμένου - Αστυνομικός κάθισε στο στήθος για 18' ενώ άλλος χαιρετούσε ναζιστικά

Βέλγιο: Σάλος μετά από θάνατο κρατουμένου - Αστυνομικός κάθισε στο στήθος για 18' ενώ άλλος χαιρετούσε ναζιστικά Facebook Twitter
0

Η σύζυγος ενός Σλοβάκου που πέθανε ενώ βρίσκονταν υπό αστυνομική κράτηση στο Βέλγιο απηύθυνε έκκληση για νέα έρευνα καθώς νέα στοιχεία από την κράτησή του είδαν το φως της δημοσιότητας. 

  

Ο Jozef Chovanec συνελήφθη το 2018 σε αεροδρόμιο των Βρυξελλών μετά από πρόκληση όχλησης σε πτήση. Όντας σε κράτηση ξεκίνησε να χτυπάει το κεφάλι του στον τοίχο του κελιού του έως ότου προκλήθηκε αιμορραγία. Αργότερα μία ομάδα αστυνομικών φαίνεται να τον καθηλώνει στο έδαφος.

Ο Chovanec μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου και έπεσε σε κώμα. Την επόμενη ημέρα πέθανε. Εικόνες από το κελί του δείχνουν αστυνομικούς να γελάνε με το περιστατικό ενώ ένας από αυτούς χαιρετάει ναζιστικά. Ένας ακόμη καταγράφεται να κάθεται στον θώρακα του Chovanec για δεκαοχτώ λεπτά. 

H υπόθεση του θανάτου του Chovanec παραλληλίζεται με εκείνη του θανάτου του Τζορτζ Φλόιντ στις ΗΠΑ. «Θέλω να μάθω τι του συνέβη και γιατί η αστυνομία του φέρθηκε έτσι» δήλωσε η σύζυγος του, Henrieta Chovancova, στη Het Laatse Nieuws, μία τοπική εφημερίδα που έφερε στη δημοσιότητα το υλικό. 

Ο Chovanec ήταν ιδιοκτήτης μιας εταιρείας που προσλάμβανε εργάτες από τη Σλοβακία για κατασκευαστικά έργα στο Βέλγιο και ταξίδευε συχνά ανάμεσα στις δύο χώρες. Η οικογένειά του αναφέρει ότι δεν γνωρίζει τον λόγο πίσω από την «ασυνάρτητη» συμπεριφορά του κατά το συμβάν, ενώ έλεγχοι έδειξαν ότι το θύμα δεν ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών. «Κάτι συνέβη με τον σύζυγό μου, δεν αισθάνθηκε καλά, και η αστυνομία τον αγνόησε ολόκληρη τη νύχτα», αναφέρει η Henrieta Chovancova.

«Όταν είδαν το αίμα έπρεπε να του παράσχουν τις πρώτες βοήθειες» υποστήριξε προσθέτοντας ότι κάθισαν επάνω του και δεν μπορούσε να αναπνεύσει σωστά. 

Δύο χρόνια μετά τον θάνατό του η αστυνομική έρευνα εξακολουθεί να βρίσκεται «σε εξέλιξη» και η Henrieta Chovancova ζήτησε να οριστεί νέος δικαστής. Εκπρόσωπος της εισαγγελίας του Charleroi ανέφερε ότι όλοι οι αστυνομικοί που έχουν εμπλακεί στο περιστατικό έχουν καταθέσει αλλά «υπάρχει καθυστέρηση λόγο του κορωνοϊού».

Ωστόσο εκπρόσωπος της αστυνομίας ανέφερε σε τοπικό Μέσο ότι ο αστυνομικός που χαιρέτησε ναζιστικά θα απολυθεί στις 20 Αυγούστου. 
 

Με πληροφορίες από BBC

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ