Βατόπουλος: Στην Ελλάδα από τα πάρτι θα την πάθουμε κατά τα φαινόμενα

Βατόπουλος: Στην Ελλάδα από τα πάρτι θα την πάθουμε κατά τα φαινόμενα Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Για τους κινδύνους των συναθροίσεων που «μπορούν να αποφευχθούν», προειδοποίησε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, τονίζοντας παράλληλα τη διαφορά ανάμεσα στον νέο κορωνοϊό και τον SARS.

«Στην Ελλάδα από τα πάρτι θα την πάθουμε κατά τα φαινόμενα. Είναι συγκεντρώσεις που δεν χρειάζεται να γίνουν. Το να πας με την παρέα σου, 6-7 άνθρωποι, για φαγητό, είναι κατανοητό. Το να μαζευτούν 500 άτομα δεν είναι κατανοητό για εμένα, όταν είμαστε σε αυτή την κατάσταση», δήλωσε ο κ. Βατόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ως παράδειγμα ο καθηγητής ανέφερε τη Γερμανία. «Ξαφνικά έχουν εστίες συνέχεια. Ο δείκτης R έχει πάει πάνω από το 2, επειδή έχουν πάρα πολλές μικροεστίες σε διάφορα μέρη», σημείωσε ο κ. Βατόπουλος.

«Τα πάρτι προς το παρόν δεν δημιούργησαν πρόβλημα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πιέζουμε την τύχη μας», ανέφερε σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο καθηγητής, ενώ υπογράμμισε ότι το βασικό είναι πως η νόσος υπάρχει ακόμη.

«Αν κανείς νιώθει άρρωστος, ας αποτανθεί στο σύστημα υγείας. Όποιος έχει γρίπη, ας πούμε ότι "έχει" κορωνοϊό, μέχρι αποδείξεως του εναντίου, όσο ακραίο κι αν ακούγεται αυτό. Το παιχνίδι παίζεται στη γρήγορη διάγνωση, ιχνηλάτηση και απομόνωση», τόνισε.

Παράλληλα, ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος υπογράμμισε τις διαφορές ανάμεσα στον Covid-19 και τον SARS. «Ο SARS μεταδιδόταν μόνο από συμπτωματικούς και ήταν πιο εύκολο να απομονωθούν και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Εδώ (ο νέος κορωνοϊός) μεταδίδεται και από τους ασυμπτωματικούς. Αυτό είναι το πιο επικίνδυνο και το πάρα πολύ δύσκολο να ελεγχθεί», εξήγησε.

Σε ερώτηση για το αν η Παραμυθιά- όπου εντοπίστηκαν 7 νέα κρούσματα κορωνοϊού- μπορεί να γίνει ο νέος «Εχίνος» και να επιβληθεί τοπικό lockdown, ο κ. Βατόπουλος απάντησε: «Πάντα υπάρχει η λογική του παγόβουνου, ενδεχόμενα λίγα κρούσματα και ενδεχόμενα περισσότερα από κάτω. Ας το ελπίσουμε ότι δεν θα γίνει. Η Πολιτική Προστασία και ο ΕΟΔΥ κινούνται με πολύ γρήγορα αντανακλαστικά».

Ο κ. Βατόπουλος υπογράμμισε ότι «αν εγκατασταθεί ο ιός, δύσκολα εκριζώνεται και για αυτό είναι πολύ σημαντική η έγκαιρη διάγνωση και ιχνηλάτηση», ενώ απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ανέφερε ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει δεύτερο κύμα του κορωνοϊού το καλοκαίρι. Όσον αφορά στο άνοιγμα των συνόρων, ανέφερε ότι οι επιπτώσεις φαίνονται σε 15 ημέρες. Δηλαδή, την επόμενη εβδομάδα θα φανεί αν υπάρχει αύξηση κρουσμάτων, από το άνοιγμα της 15ης Ιουνίου.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέμπη: Πειθαρχική έρευνα κατά εισαγγελίας Λάρισας σχετικά με το «μπάζωμα»

Ελλάδα / Αρειος Πάγος: Πειθαρχική έρευνα για εισαγγελέα που απέρριψε τον έλεγχο δύο υφυπουργών στην υπόθεση των Τεμπών

Η εισαγγελέας που ελέγχεται ήταν υποχρεωμένη να στείλει αμελλητί στη Βουλή τη μήνυση των συγγενών κατά των υφυπουργών Χρήστου Τριαντόπουλου και Ζωής Ράπτη
NEWSROOM