Βασιλακόπουλος για Σαγκάη: Δύσκολο να εμφανιστεί μία μετάλλαξη με την Zero Covid πολιτική

Βασιλακόπουλος για Σαγκάη: Δύσκολο να εμφανιστεί μία μετάλλαξη με την Zero Covid πολιτική Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images.
0

Για το σκληρό lockdown που έχει επιβληθεί από τις κινεζικές αρχές στη Σαγκάη μίλησε καθηγητής πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος αλλά και το ενδεχόμενο να κρύβεται κάτι άλλο πίσω από τα αυστηρότατα μέτρα περιορισμού, όπως μια νέα μετάλλαξη. 

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην ΕΡΤ, αν υπάρχει κάτι άλλο και το «κρύβουν» οι Κινέζοι, είναι απαράδεκτο και αντιεπιστημονικό. Ωστόσο, όπως είπε, δίνει λίγες πιθανότητες να ισχύει κάτι τέτοιο.

«Είναι μικρής πιθανότητας να έχει συμβεί κάτι τέτοιο στην Κίνα διότι, ναι μεν δεν είναι τόσο αποτελεσματικά τα κινεζικά εμβόλια, αλλά έχουν εμβολιαστεί αρκετοί έως πολλοί Κινέζοι και έχοντας την πολιτική Zero Covid [πολιτική μηδενικών κρουσμάτων] με πάρα πολύ σκληρά lockdowns δεν υπάρχει μεγάλος πολλαπλασιασμός του ιού. Άρα θα ήταν δύσκολο να ξεπηδήσει μία μετάλλαξη που να επικρατήσει. Οι μεταλλάξεις συνήθως ξεπηδάνε από περιοχές που έχει μεγάλο πολλαπλασιασμό ο ιός», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλακόπουλος.

Στη συνέχεια ο ειδικός σημείωσε ότι η κινεζική πολιτική μηδενικών κρουσμάτων «ήταν αποτελεσματική στα προηγούμενα στελέχη που ήταν λιγότερα μεταδοτικά».

«Τότε η καραντίνα μπορούσε να αποτελέσει πολύ καλό όπλο, τώρα όμως με το τόσο μεταδοτικό στέλεχος Όμικρον 2 που έχουμε, η καραντίνα από μόνη της δεν είναι το απόλυτο εργαλείο και βλέπετε ότι καταφεύγουν σε λύσεις που δε συνάδουν με τον δυτικό πολιτισμό», σημείωσε. 

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣτΕ: Συνταγματικός ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών

Ελλάδα / ΣτΕ: Συνταγματικός ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών

Το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση ακύρωσης για τον γάμο ομοφύλων, κρίνοντας πως δεν αντιβαίνει στις διατάξεις του Συντάγματος περί προστασίας του γάμου, της οικογένειας, της μητρότητας και της παιδικής ηλικίας ή περί ισότητας
LIFO NEWSROOM
Explainer: Η Μονή Σινά, το δικαστικό παρασκήνιο και η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου

Ελλάδα / Explainer: Η Μονή Σινά, το δικαστικό παρασκήνιο και η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου

Οι καταγγελίες για τη Μονή Σινά και οι εκκρεμείς δικαστικές αποφάσεις στην Αίγυπτο - Η απόφαση που «άναψε φωτιές» - Ο μαραθώνιος ανακοινώσεων - Ο αιγυπτιακός (προσωρινός) επίλογος
LIFO NEWSROOM