Ανησυχία συνεχίζει να προκαλεί η αυξητική τάση κρουσμάτων κορωνοϊού στη Βόρεια Ελλάδα, που έχει ως αποτέλεσμα την πίεση των νοσοκομείων.

 

Τα κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας γεμίζουν, ενώ γιατροί και νοσηλευτές έχουν να αντιμετωπίσουν και τους ασθενείς που αρνούνται τη διασωλήνωσή τους.

 

«Επικοινωνήσαμε και με την εισαγγελία της υπηρεσίας για να πούμε ότι έχουμε δύο συνανθρώπους μας, μικρής ηλικίας κάτω από 70 χρονών, οι οποίοι αρνούνται την διασωλήνωση, αρνούνται τη συμμόρφωση στην θεραπεία των γιατρών μας, μας φέρνουν σε πολύ δύσκολη θέση», δήλωσε ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής Β’ ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, στην ΕΡΤ.

 

Την ίδια ώρα, προβληματισμό προκαλεί και η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα. Συγκεκριμένα, όπως σημείωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ σε τηλεγράφημα της Κυριακής, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Τετάρτης 20/10 και της Πέμπτης 21/10 είναι:

 

  • Αυξημένη (+28%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων της Δευτέρας 18/10 και της Τρίτης 19/10.
  • Αυξημένη (+33%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Τετάρτης 13/10 και Πέμπτης 14/10.

 

«Για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες, το ιικό φορτίο στα λύματα μετράται σε επίπεδο που ερμηνεύεται ως μια αύξηση της διασποράς του ιού στην κοινότητα, η οποία πρέπει να θέσει τους φορείς της Πολιτείας και κάθε πολίτη σε εγρήγορση. Μπαίνουμε στον χειμώνα και η επιδείνωση των καιρικών συνθηκών, ευνοεί, όχι μόνο την υπερμετάδοση του ιού, αλλά και την έξαρση εποχικών ιώσεων. Η ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης, ιδιαίτερα όπου είναι ακόμη χαμηλή και ταυτόχρονα ο εμβολιασμός ευάλωτων ομάδων και για την εποχική γρίπη, είναι ο μόνος τρόπος να αποτραπούν ανθρώπινες απώλειες και να προστατευθεί το σύστημα υγείας. Από εκεί και πέρα ακόμη και όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο, είναι πολύ σημαντικό να μην αμελούν τα μέτρα πρόληψης διασποράς του ιού, καθώς σε περίπτωση που νοσήσουν πιθανότατα θα είναι εντελώς ασυμπτωματικοί, όμως δύνανται να μεταδώσουν τον ιό, ιδιαίτερα σε ανεμβολίαστους συμπολίτες τους», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

 

Οι ειδικοί καλούν τους πολίτες, λοιπόν, να τηρούν τα μέτρα, ειδικότερα τώρα που σε αρκετές περιοχές θα πραγματοποιηθούν παρελάσεις.