Άρση μέτρων: Τα μουσεία ανοίγουν στο κοινό - Τα μέτρα ασφαλείας για επισκέπτες και εργαζόμενους

Άρση μέτρων: Τα μουσεία ανοίγουν στο κοινό - Τα μέτρα ασφαλείας για επισκέπτες και εργαζόμενους Facebook Twitter
Eurokinissi - Φωτογραφία Αρχείου
0

Αποστάσεις ανάμεσα στους επισκέπτες, σύσταση για χρήση μάσκας αλλά και πλαφόν στις ομαδικές ξεναγήσεις προβλέπουν τα μέτρα για τα μουσεία, τα οποία ανοίγουν από σήμερα Δευτέρα. 

Τα μουσεία της χώρας, μετά από τρεις συνολικά μήνες που παρέμειναν κλειστά ανοίγουν τις πύλες τους και ενώ οι διοικήσεις τους και οι εργαζόμενοί τους έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, σύμφωνα και με τις υποδείξεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και τις οδηγίες του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφτεί τον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο της Αρχαίας Αγοράς Αθηνών.

Οι νέοι κανόνες για τα μουσεία

Οι επισκέπτες των Μουσείων, για τη προστασία τους, πρέπει να ακολουθούν τους ακόλουθους κανόνες:

- Απόσταση 1,5 μ. κατ' ελάχιστο, για ανοικτούς χώρους και 2 μ. για κλειστούς χώρους. Ειδικότερα, στην ουρά τηρούνται αποστάσεις 1,5 μ. Συστήνεται στους επισκέπτες να φορούν μη ιατρική μάσκα και να χρησιμοποιούν αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα (70%)


- Η λειτουργία εστιατορίων/café στους χώρους των μουσείων λειτουργούν σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί για τους χώρους εστίασης. Τραπέζια και καρέκλες απολυμαίνονται πριν από κάθε χρήση τους.


- Η λειτουργία πωλητηρίων στους χώρους των μουσείων διέπεται και από τις οδηγίες που έχουν δοθεί για τους χώρους λιανεμπορίου.


- Θα λειτουργεί συνεχώς ο κλιματισμός, για την προστασία των εκθεμάτων, όπου επιβάλλεται. Όπου δεν επιβάλλεται, θα λειτουργεί δύο ώρες πριν από το ωράριο λειτουργίας του Μουσείου και δύο ώρες μετά το ωράριο λειτουργίας του.


- Ως προς τα εισιτήρια: Προτείνεται η χρήση ηλεκτρονικού εισιτηρίου, όπου υφίσταται, ώστε να ελέγχεται, κατά το δυνατόν, η ροή των επισκεπτών. Ειδική πρόβλεψη θα λαμβάνεται για την εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ, ατόμων άνω των 65, εγκύων κ.λ.π.


- Σε περίπτωση που πραγματοποιούνται οργανωμένες ξεναγήσεις με ξεναγό, τηρούνται αυστηρά οι αποστάσεις και τα ειδικά μέτρα, όπως χρήση ασύρματης ξενάγησης, αποφυγή χρήσης κοινόχρηστων συσκευών (tablets, ακουστικά κ.λ.π.).

Στις ομαδικές ξεναγήσεις δεν θα πρέπει να μετέχουν περισσότερα από οκτώ άτομα.

 

 

Ασφάλεια εργαζομένων των μουσείων

Οι εργαζόμενοι οι οποίοι έρχονται σε επαφή με το κοινό (ταμεία, ταξιθεσία, καθαρισμός, ασφάλεια κ.ο.κ) πρέπει να χρησιμοποιούν προστατευτική μη ιατρική μάσκα και αντισηπτικό. Τοποθετούνται διαχωριστικά πετάσματα, όπου είναι απαραίτητο. Προβλέπεται η ακριβής μέριμνα για την απολύμανση των χώρων και για προμήθεια απολυμαντικών ειδών.

«Όλοι οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να επιδεικνύουν την αναγκαία ατομική ευθύνη, προστατεύοντας τον εαυτό τους και τους άλλους. Ειδικά, οι διοικήσεις των μουσείων πρέπει να μεριμνούν για την προστασία των εργαζομένων και των επισκεπτών. Να προβαίνουν, κατά την κρίση τους, και στην λήψη επιπλέον μέτρων, όταν, ενδεχομένως, το απαιτούν, συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες ενός χώρου» αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥΠΠΟ.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ