Άρση μέτρων, μάσκες και αποστάσεις - Τι αλλάζει από αύριο σε καταστήματα, μετακινήσεις, εκκλησίες

Άρση μέτρων, μάσκες και αποστάσεις - Τι αλλάζει από αύριο σε καταστήματα, μετακινήσεις, εκκλησίες Facebook Twitter
0

Αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή στη νέα κανονικότητα με την μερική άρση των έκτακτων μέτρων από αύριο 4 Μαΐου.

Αύριο Δευτέρα 4 Μαΐου τα καταστήματα που θα επαναλειτουργήσουν είναι: λιανικό εμπόριο βιβλίου, εφημερίδων και γραφικής ύλης, ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού, τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, αθλητικού εξοπλισμού, ανθέων, ΚΤΕΟ, κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, υπηρεσίες γυαλίσματος υποδημάτων και καταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική από τη Δευτέρα, 4 Μαΐου στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ταξί, ασανσέρ, νοσοκομεία, ιατρεία και διαγνωστικά κέντρα. Ωστόσο, υπάρχουν και αυστηρά πρόστιμα για τους απείθαρχους.

Επιπλέον, υποχρεωτική είναι η χρήση της μάσκας και για τους εργαζόμενους σε:

· Μέσα μαζικής μεταφοράς και ταξί

· Σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων, στα τμήματα που διαχειρίζονται μη τυποποιημένα τρόφιμα

· Ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα

· Κομμωτήρια και Κέντρα Αισθητικής.

Οδηγίες δημόσιας υγείας

Η υγιεινή των χεριών, η τήρηση των αποστάσεων και η χρήση μάσκας είναι τα βασικά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας που ισχύουν στις βασικές κατηγορίες δημόσιων χώρων όπως είναι τα γραφεία, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τα φροντιστήρια, οι χώροι λατρείας, η εστίαση, τα καταστήματα, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα ταξί, οι ανελκυστήρες, οι λοιποί ανοικτοί χώροι, τα νοσοκομεία, τα ιατρεία, τα διαγνωστικά κέντρα, τα καταστήματα λιανικής, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής.

Άρση μέτρων, μάσκες και αποστάσεις - Τι αλλάζει από αύριο σε καταστήματα, μετακινήσεις, εκκλησίες Facebook Twitter

Κανόνες ασφαλείας

Αυστηρή τήρηση των κανόνων ασφαλείας από τις επιχειρήσεις. Μεταξύ αυτών η αναλογία των τετραγωνικών μέτρων ως προς τους παρευρισκόμενους στους χώρους, η απόσταση μεταξύ των θέσεων εργασίας, η τήρηση καταλόγου που αφορά στα ραντεβού των πελατών, όπου  απαιτείται και τα ατομικά μέσα προστασίας (μάσκα και υγιεινή των χεριών).

Ωράριο λειτουργίας 

Ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης, ανέφερε κατά την χθεσινή συνέντευξη τύπου ότι τα καταστήματα τροφίμων θα συνεχίσουν να λειτουργούν από τις 7:00 το πρωί μέχρι τις 21:00 το βράδυ τις καθημερινές και από τις 9:00 το πρωί μέχρι τις 20:00 το βράδυ τα Σάββατα μέχρι τις 9 Μαΐου, ενώ όσον αφορά τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής το ωράριό τους μπορεί να διαμορφωθεί από τις 7:00 το πρωί μέχρι τις 22:00 το βράδυ τις καθημερινές και από τις 7:00 το πρωί μέχρι τις 21:00 το βράδυ τα Σάββατα.

Αποστάσεις 

Αυστηρή τήρηση των αποστάσεων από αύριο 4 Μαΐου σε όλους τους δημόσιους χώρους. Αναλυτικότερα:

Στα γραφεία, η απόσταση ορίζεται σε ένα άτομο ανά 10 τ.μ. και απόσταση ενάμισι μέτρο, ενώ οφείλουν να αναρτήσουν στην είσοδο πινακίδα για τον επιτρεπόμενο εντός του χώρου ατόμων.

Σε σχολεία, Πανεπιστήμια και φροντιστήρια, η απόσταση ορίζεται σε ένα άτομο ανά εφτά τ.μ. και απόσταση ενάμισι μέτρο

Σε χώρους λατρείας, η απόσταση ορίζεται σε ένα άτομο ανά 10 τ.μ. και απόσταση ενάμισι μέτρο.

Άρση μέτρων, μάσκες και αποστάσεις - Τι αλλάζει από αύριο σε καταστήματα, μετακινήσεις, εκκλησίες Facebook Twitter

Στους εξωτερικούς χώρους εστίασης, η απόσταση ορίζεται στα δύο μέτρα μεταξύ των ατόμων και θα πρέπει να βρίσκεται ένας πελάτης ανά 3 τ.μ. και ως τέσσερα άτομα ανά τραπέζι.

Σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων η απόσταση ορίζεται στο ενάμισι μέτρο και θα πρέπει να υπάρχει απόσταση ενός πελάτη ανά 15 τ.μ.

Σε λοιπούς ανοιχτούς χώρους, νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα, καταστήματα λιανικής, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής, η απόσταση ορίζεται ενάμισι μέτρο μεταξύ των ατόμων, ενώ προβλέπεται να υπάρχουν τέσσερα άτομα ανά 20 τ.μ.

Σε κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής η προσέλευση πελατών θα είναι επιτρεπτή μόνο με ραντεβού και καταχώρηση τους σε κατάλογο που θα συντάσσει η επιχείρηση κατά την έναρξη καθημερινής λειτουργίας.

Άρση μέτρων, μάσκες και αποστάσεις - Τι αλλάζει από αύριο σε καταστήματα, μετακινήσεις, εκκλησίες Facebook Twitter

Τέλος τα SMS

 Τελευταία ημέρα σήμερα για την αποστολή SMS για τις μετακινήσεις. Όπως είχε δηλώσει στο διάγγελμά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Από την επόμενη Δευτέρα, 4 Μαΐου, αίρονται οι περιορισμοί στην μετακίνηση των πολιτών. Καταργούνται, με άλλα λόγια, η γραπτή άδεια και τα σχετικά SMS. Θα εξακολουθήσουν, όμως, να ισχύουν για τουλάχιστον δύο εβδομάδες οι περιορισμοί στην κυκλοφορία εκτός νομού της κατοικίας μας», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ωστόσο παραμένει ο περιορισμός της απαγόρευσης μετακίνησης εκτός της περιφέρειας της κατοικίας.

Ολική απελευθέρωση της κυκλοφορίας από νομό σε νόμο αναμένεται να ισχύσει από τις 18η Μαΐου, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας.

Επίσης από αύριο οι χώροι λατρείας και οι εκκλησίες είναι ανοιχτές για τους πιστούς αλλά μόνο για ατομική προσευχή.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ