Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται υποχώρηση της επιδημίας, τόνισε ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, επισημαίνοντας ότι αυξήθηκαν τα τεστ στη χώρα.

 

Κατά τον ίδιο, ανησυχία προκαλεί η Βόρεια Ελλάδα και κάποιες περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Σε αυτές, όπως είπε, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να βρούμε αύξηση των κρουσμάτων.

 

Ξεκαθάρισε ότι θα συνεχιστεί η τακτική των mini lockdown σε τέτοιες περιπτώσεις. Ερωτώμενος για τον αριθμό- όριο των κρουσμάτων που θα μπορούσε να προκαλέσει οριζόντια μέτρα, δήλωσε πως δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, καθώς είναι πολλοί παράγοντες που δημιουργούν συνθήκες για τέτοια μέτρα.

 

Ερωτηθείς για τα παιδιά και το άνοιγμα των σχολείων, δήλωσε πως τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρακολουθούν τα στοιχεία, τονίζοντας ότι την πρώτη εβδομάδα ποσοστό 24% του συνολικού αριθμού των κρουσμάτων αφορούσε σε αυτές τις ηλικίες.  «Το 30% των ημερήσιων κρουσμάτων αφορά παιδιά ηλικίας 4-18 ετών. Υπήρχε μία αύξηση 14%» όπως είπε ενώ τόνισε ότι χρειάζονται κάποιες μέρες- εβδομάδες για να δούμε την επίδραση του ιού στα σχολεία.

 

Έκανε λόγο για πανευρωπαϊκή και πανελλαδική ύφεση του ιού ενώ τόνισε ότι προετοιμαζόμαστε για τον χειμώνα. «Τις επόμενες 15 ημέρες θα κινηθούμε στα επίπεδα που είμαστε τώρα, περίπου στα 2.500 κρούσματα» ενώ οι αρχές αναμένουν την επίδραση με το άνοιγμα των σχολείων.

 

«Η πανδημία ναι μεν είναι σε μείωση αλλά είναι εδώ. Τα μέτρα δεν τα ξεχνάμε. Τα εμβόλια σώζουν ζωές, μειώνουν την πιθανότητα να μπεις σε ΜΕΘ 13 φορές, και για τους άνω των 60, 20 φορές» διευκρίνισε, ενώ τόνισε ότι είναι ξεκάθαρα τα νούμερα «να μην ακούμε τα social media αλλά τους ειδικούς».

 

Περίπου 6 εκατ. είναι ήδη εμβολιασμένοι, ενώ γίνεται προσπάθεια να δοθούν κίνητρα και αντικίνητρα για να εμβολιαστούν ακόμη περισσότεροι. Σε ό,τι αφορά στους εικονικούς εμβολιασμούς και τα πλαστά πιστοποιητικά δήλωσε πως υπάρχουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και δυστυχώς μπορούμε να ελέγχουμε έως ένα σημείο, είπε χαρακτηριστικά.

 

Εξήγησε δε ότι το κράτος έχει προφανώς τον τρόπο με το PRCode να ελέγχει τα πλαστά πιστοποιητικά. Αναφορικά με την τρίτη δόση είπε ότι θα ανοίγει σταδιακά σε κάποιες ηλικιακές ομάδες. Πρόκειται για μία παγκόσμια κίνηση,  όπως είπε.

 

«Πρέπει να δώσουμε έμφαση πώς θα ολοκληρωθούν πρώτα οι δύο δόσεις με τον εμβολιασμό του πληθυσμού.»