Άρειος Πάγος: Δεν βγαίνουν οι κουκούλες από τους προστατευόμενους μάρτυρες

Άρειος Πάγος: Δεν βγαίνουν οι κουκούλες από τους προστατευόμενους μάρτυρες Facebook Twitter
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
1

Στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων απάντησε ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Μπρακουμάτσος.

Σε επιστολή του προς την Υπηρεσία Προστασίας Μαρτύρων της ΕΛ.ΑΣ. που παρουσίασε στην Επιτροπή η αξιωματική αντιπολίτευση, ο επόπτης της Εισαγγελίας Διαφθοράς αναφέρεται μεν στην Κοινή Υπουργική Απόφαση για την διαδικασία εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων, σημειώνει ωστόσο, και το ρόλο της Προανακριτικής Επιτροπής που λειτουργεί ως δικαστικό σώμα, με εισαγγελικές αρμοδιότητες.

«Δεν υπεισερχόμεθα σε θέμα αποκλειστικής αρμοδιότητας της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προακαταρκτικής Εξέτασης, αναφορικά με την κλήτευση, την εξέταση των υπό καθεστώς προστασίας τελούντων μαρτύρων και την έκδοση εντάλματος βίαιας προσαγωγής», αναφέρει. «Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην απόφαση σε αυτή οι προστατευόμενοι μάρτυρες σε κάθε στάδιο της έρευνας μπορούν να εξετάζονται μόνο με τη χρήση ηλεκτρονικών ή οπτικοακουστικών μέσων προκειμένου να διασφαλιστούν οι όροι της προστασίας τους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ακόμα και εάν εκτελεστούν τα εντάλματα βίαιης προσαγωγής που έχουν εκδοθεί για τους προστατευόμενους μάρτυρες αυτοί θα καταθέσουν με τη χρήση των ηλεκτρονικών μέτρων προστασίας», προσθέτει.

Αίτημα από την προανακριτική στους εισαγγελείς για την άρση της προστασίας


Για να αρθεί η προστασία των προστατευομένων μαρτύρων στην υπόθεση της Novartis, πρέπει να υποβληθεί αίτημα από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής προς τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, έγινε γνωστό χθες από εισαγγελικούς κύκλους του Αρείου Πάγου. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι μάρτυρες, «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση», έχουν διπλή ιδιότητα. Την ιδιότητα του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος και την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα. Οι ιδιότητες αυτές δόθηκαν από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές. Κατά συνέπεια, η προανακριτική επιτροπή πρέπει να απευθύνει αίτημα στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές για άρση των δύο ιδιοτήτων και αυτές θα αποφανθούν.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο αντιεισαγγελέας «αδειάζει» τις παράνομες μεθοδεύσεις ΝΔ και ΚΙΝΑΛ

«Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου αδειάζει τις παράνομες μεθοδεύσεις ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, ζητώντας από την προανακριτική επιτροπή να εφαρμοστεί η υπουργική απόφαση για κατάθεση των προστατευόμενων μαρτύρων με χρήση ηλεκτρονικών μέσων, όπως είχε εξαρχής ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σχολιάζει ότι ο κ. Γεωργιάδης βρίσκεται «σε πανικό». Ως προς αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ παραπέμπει στις «αποκαλύψεις της εφημερίδας "Αυγή" σχετικά με τα πεπραγμένα του υπουργού Ανάπτυξης, Άδ. Γεωργιάδη, κατά τη θητεία του στο υπουργείο Υγείας», οι οποίες «εξηγούν πλήρως τον πανικό του». Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «σύμφωνα με το ρεπορτάζ, κατά τη διάρκεια της ένορκης κατάθεσής του τον Ιανουάριο του 2019, ο τέως προϊστάμενος της Διεύθυνσης Φαρμάκων και Φαρμακείων του υπουργείου Υγείας, Στ. Ευαγγελάτος, δήλωσε πως ο κ. Γεωργιάδης ήταν αυτός που καθόριζε τις τιμές των φαρμάκων!».

Κατόπιν τούτων, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, «ο κ. Γεωργιάδης δεν μπορεί να κρύψει τον πανικό του: Στοχοποιεί τους προστατευόμενους μάρτυρες, στέλνει τους πολιτικούς του αντίπαλους σε ειδικά δικαστήρια και τους καταδικάζει σε ισόβια». «Ο φόβος του για τις δικαστικές εκκρεμότητες ως προς το σκάνδαλο Novartis είναι πλέον πασιφανής», προσθέτει. Θέτει, δε, το ερώτημα προς τον κ. Μητσοτάκη: «Θα συνεχίσει να κρύβεται για τρίτη μέρα πίσω από τις αθλιότητες των υπουργών του; Υιοθετεί όσα λέει ο κ. Γεωργιαδης;». «Αν ναι, δεν έχει παρά να κάνει ό,τι δεν τόλμησε τον περασμένο Σεπτέμβρη. Αν όχι, δεν έχει παρά να τον αποδοκιμάσει δημόσια και να τον στείλει σπίτι του», υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σκ

Ελλάδα / Αράχωβα: Αντιδρά η Ένωση Ξενοδόχων με αφορμή τον φρικτό θάνατο του Όλιβερ - «Δικάζεται μια ολόκληρη κοινωνία»

Το hashtag #CancelArahova, που πρακτικά στιγματίζει τους νόμους σιωπής, οι οποίοι συγκαλύπτουν τον δράστη της φρικτής θανάτωσης του χάσκι, προκάλεσε την αντίδραση του συγκεκριμένου κλάδου επαγγελματιών
NEWSROOM
Τουρισμός και Αρχιτεκτονική: Eνώνοντας τους δύο κόσμους σε ένα μοναδικό συνέδριο

Ελλάδα / Τουρισμός και Αρχιτεκτονική: Eνώνοντας τους δύο κόσμους σε ένα μοναδικό συνέδριο

Κορυφαίοι αρχιτέκτονες, μηχανικοί, θεσμικοί παράγοντες, δημοσιογράφοι και επαγγελματίες του ελληνικού τουρισμού έδωσαν το "παρών", εδραιώνοντας το μοναδικό τομεακό Συνέδριο για την αρχιτεκτονική και τον τουρισμό στη χώρα
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
1. H άποψη του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου έρχεται να αποκαταστήσει ένα minimum λογικής. Δε μπορεί οι μάρτυρες να είναι "προστατευόμενοι αλα καρτ" ανάλογα με το εκάστοτε κυβερνητικό αφήγημα.Όμως οι μάρτυρες προστατευόμενοι ή μη, οφείλουν να απαντάνε στις αρχές με στοιχεία.2.Τι σημαίνει "αγνοούνται οι προστατευόμενοι μάρτυρες" ;. Πως προστατεύονται αφού κανείς δεν ξέρει που βρίσκονται; Μήπως να τους αποκαλούσαν αόρατους αντι προστατευόμενους;