Καθώς πλησιάζει η Μεγάλη Εβδομάδα, οι ελληνικές Αρχές εντατικοποιούν τους ελέγχους και τα μπλόκα στις εθνικές οδούς για να αποφευχθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα. 

 

Η ΕΛ.ΑΣ. προετοιμάζεται ώστε να ανακόψει τους επίδοξους παραβάτες που θα επιχειρήσουν να κατευθυνθούν προς τα χωριά τους τη νύχτα από επαρχιακά οδικά δίκτυα και περιφερειακούς δρόμους. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ, αξιωματικοί εξοπλισμένοι με κιάλια νυχτερινής όρασης θα παρακολουθούν την κίνηση σε διάφορα σημεία του εθνικού δικτύου.

 

Στον σχεδιασμό είναι ακόμα και οι μπάρες νερού ως εμπόδια, μια και εκτιμάται ότι ο στόλος της ΕΛ.ΑΣ. δεν επαρκεί, ενώ σμήνη drones θα παρακολουθούν από αέρος σε πραγματικό χρόνο την κυκλοφορία, δίνοντας εικόνα στις επίγειες δυνάμεις.

 

Τα μέτρα θα ισχύσουν τουλάχιστον έως τις 27 Απριλίου, με ελέγχους σε εθνικές οδούς, περιφερειακούς δρόμους και οδικές αρτηρίες από και προς τα μεγάλα αστικά κέντρα, με 24ωρα μπλόκα της ΕΛ.ΑΣ. που θα σταματούν όλα τα ιδιωτικά οχήματα.

 

Το Λιμενικό Σώμα εντατικοποιεί τους ελέγχους σε όλους τους πορθμειακούς σταθμούς, ενώ αναστέλλεται η συγκοινωνία μεταξύ των νησιών, με εξαίρεση τη μετακίνηση των μόνιμων κατοίκων προς το νησί κατοικίας τους και τη μετάβαση κατοίκων μικρών νησιών προς τα μεγαλύτερα για αναζήτηση ιατρικής βοήθειας, φαρμάκων και ειδών πρώτης ανάγκης σε σούπερ μάρκετ.

 

Τα αεροπορικά ταξίδια θα επιτρέπονται αποκλειστικά και μόνο για μετακίνηση προς τη μόνιμη κατοικία των πολιτών, με βάση την Ε1 δήλωσή τους και χωρίς να υπάρχει δυνατότητα επιστροφής.


Το ίδιο καθεστώς ισχύει και για τα λιμάνια, τους σιδηροδρομικούς σταθμούς και τα ΚΤΕΛ της χώρας, αφού δυνατότητα αναχώρησης από αυτά έχουν μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι με προορισμό τη μόνιμη κατοικία (βάση της δήλωσης Ε1) και με εισιτήριο χωρίς επιστροφή μέχρι τις 27 Απριλίου. «Κανένα εισιτήριο δεν θα εκδίδεται, κανείς επιβάτης δεν θα επιβιβάζεται χωρίς τη δήλωση του Ε1 ή την ειδική βεβαίωση μόνιμης κατοικίας» ξεκαθάρισε χθες ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς. 

 

Το πρόστιμο για καταχρηστική προσπάθεια μετακίνησης εκτός νομού κατοικίας θα διπλασιάζεται και θα ανέρχεται πλέον στα 300 ευρώ, με αφαίρεση πινακίδων για 60 μέρες και υποχρεωτική επιστροφή στην αφετηρία. 

 

«Όσοι φαντάζονται ότι θα φορτώσουν τα αυτοκίνητά τους και θα εξαντλήσουν την ευρηματικότητά τους, καλό είναι να το ξανασκεφτούν» διεμήνυσε ο κ. Χαρδαλιάς, αναφερόμενος και σε πολίτες που προσπάθησαν να παρακάμψουν τις απαγορεύσεις με βεβαιώσεις εργασίας τύπου Α από επιχειρήσεις στις οποίες δεν απασχολούνται.

 

Ο υφυπουργός κάλεσε τους επιχειρηματίες να επικαιροποιήσουν εντός 24 ωρών τις λίστες χορήγησης των βεβαιώσεων, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα τους επιβληθούν κυρώσεις περί ανασφάλιστων εργαζομένων, ήτοι 10.500 ευρώ πρόστιμο, και όποιος φέρει τέτοια βεβαίωση θα αντιμετωπίζει ποινικές κυρώσεις.

 

Τέλος, υπογράμμισε πως για όλους όσοι εργάζονται σε αστικά κέντρα, ενώ διαμένουν μόνιμα σε άλλο νομό, η βεβαίωση του εργοδότη τους καλύπτει μόνο την κίνηση εντός νομού εργασίας και μόνο για τις ώρες εργασίας.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr