Μικρότερες από αυτές που είχαν επιβληθεί πρωτόδικα, είναι οι ποινές για τους 9 από τους 12 κατηγορουμένους στην υπόθεση της απαγωγής του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη.

 

Νωρίτερα αθώοι κρίθηκαν οι τρεις από αυτούς. Πρόκειται για τον 41χρονος Ρεθυμνιώτη που διαμένει στην Αθήνα, πρώην γαμπρό του φερόμενου ηγετικού στελέχους.

 

Πρωτόδικα είχε κριθεί ένοχος για απλή συνέργεια στην αρπαγή, απλή συνέργεια στην απόπειρα εκβίασης και εγκληματική οργάνωση υπό τη μορφή της συγκρότησης και είχε καταδικαστεί σε συνολική ποινή κάθειρξης κατά συγχώνευση 11 ετών. Είναι ο ένας εκ των δύο πρωτόδικα καταδικασθέντων, για τον οποίο η έφεση είχε ανασταλτικό χαρακτήρα υπό όρους.

 

Αθωώθηκε επίσης 43χρονος Ρεθυμνιώτης που διαμένει στην Αθήνα, και ο οποίος πρωτόδικα είχε κριθεί ένοχος για απλή συνέργεια στην αρπαγή, απλή συνέργεια στην απόπειρα εκβίασης, εγκληματική οργάνωση υπό τη μορφή της συγκρότησης. Είχε καταδικαστεί σε συνολική ποινή κάθειρξης κατά συγχώνευση 11 ετών και είναι ο έτερος κατηγορούμενος που πήρε ανασταλτικό στην έφεση υπό όρους.

 

Ο 42χρονος που φέρεται ως ο «φιλόσοφος», φύλακας του Μιχάλη Λεμπιδάκη, επίσης κρίθηκε αθώος. Ωστόσο, πρωτόδικα είχε κριθεί ένοχος για αρπαγή, άμεση συνέργεια στην απόπειρα εκβίασης και εγκληματική οργάνωση υπό τη μορφή της ένταξης. Είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 14 ετών και 2 μηνών και ήταν κρατούμενος.

 

Οι ποινές που επέβαλε στους υπόλοιπους εννέα κατηγορούμενους το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης είναι δε, αρκετά μικρότερες σε σχέση με την πρωτόδικη απόφαση, σηματοδοτώντας την σύντομη αποφυλάκιση των περισσότερων εξ αυτών, που έχουν εκτίσει κάποια χρόνια και έχουν κάνει μεροκάματα στην φυλακή.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες από το cretalive, ορισμένοι αναμένεται να αποφυλακιστούν εντός των επόμενων ημερών.

 

Οι ποινές που επιβλήθηκαν δεν ξεπερνούν τα 8 χρόνια ενώ η πρωτόδικη απόφαση είχε επιβάλει ποινές κάθειρξης που έφταναν τα 26 έτη.

 

Αναλυτικότερα οι ποινές έχουν ως εξής:

 

-Συνολική ποινή κάθειρξης 7 έτη, στον 46χρονο Ρεθυμνιώτη, ιδιοκτήτη της μάντρας με τα σκραπ.Πρωτόδικα του είχε επιβληθεί ποινή κάθειρξης 20 ετών.

- Συνολική ποινή φυλάκισης 5 έτη, μετατρέψιμη προς 5 ευρώ την ημέρα στον 43χρονο τελευταίο φύλακα του Μιχάλη Λεμπιδάκη, τον αποκαλούμενο «Σκοπιανό». Πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 14 ετών και 2 μηνών.

- Συνολική ποινή κάθειρξης 7 έτη επιβλήθηκε και στον 47χρονο Ρεθυμνιώτη επιχειρηματία που πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 25 ετών και 4 μηνών.

- Συνολική ποινή κάθειρξης 6 ετών από το Δευτεροβάθμιο Δικαστήριο στον 25χρονο Σφακιανό, τον «Βενιαμίν» των κατηγορουμένων, στον οποίο πρωτόδικα είχε επιβληθεί ποινή κάθειρξης 25 ετών

- Συνολική ποινή κάθειρξης 7 ετών και 10 μηνών επιβλήθηκε στον 49χρονο αγρότη από το Ρέθυμνο, τον αποκαλούμενο «παππού». Πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 25 ετών.

- Σε 7 έτη συνολική ποινή κάθειρξης καταδικάστηκε ο 63χρονος μεσίτης, που πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 20 ετών, 2 μηνών και 20 ημερών.

- Συνολική ποινή κάθειρξης 7 ετών και 10 μηνών επιβλήθηκε στον 48χρονο ακτιβιστή από το Ρέθυμνο, τον αποκαλούμενο «Ευγένιο», που πρωτόδικα καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 26 ετών

- Σε συνολική ποινή κάθειρξης 8 ετών (τη μεγαλύτερη) καταδικάστηκε ο 48χρονος Ρεθυμνιώτης που διαμένει στην Αθήνα και φέρεται ως ηγετικό στέλεχος. Η πρωτόδικη ποινή του ήταν κάθειρξη 26 ετών και 4 μηνών

- Το Δευτεροβάθμιο δικαστήριο καταδίκασε σε συνολική ποινή κάθειρξης 7 ετών, τον 51χρονο Ρεθυμνιώτη επιχειρηματία που πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε συνολική ποινή κάθειρξης 21 ετών.

 

Με πληροφορίες του cretalive 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr