Στο υπέροχο φυσικό περιβάλλον της Πλατείας Κεφαλαρίου ζωντανεύει ξανά η θρυλική «Αλάσκα», ύστερα από είκοσι χρόνια κατά τη διάρκεια των οποίων δεν είχε ευοδωθεί καμία εργασία για την αποκατάσταση του χώρου.

 

Αποτέλεσμα της πολυετούς απραξίας ήταν να μετατραπεί σε έναν τόπο εναπόθεσης απορριμμάτων, αισθητικής ρύπανσης και υγειονομικής υποβάθμισης της περιοχής.


Το ιστορικό αναψυκτήριο αναμένεται εντός του 2019 να αποκτήσει και πάλι την παλιά του αίγλη αφού η έκδοση της οικοδομικής άδειας (15703/4-2-2019) ολοκληρώθηκε και οι εργασίες των τεχνικών συνεργείων έχουν ήδη ξεκινήσει.

 

 

Να θυμίσουμε ότι το ιστορικό αναψυκτήριο φιλοξένησε πλειάδα διασήμων ηθοποιών της εποχής και αποτέλεσε σκηνικό πολλών ταινιών. Χαρακτηριστικά στην ταινία «Ψεύτρα» ο Γιώργος Πάντζας καθόταν σε ένα από τα τραπέζια της Αλάσκας όταν συναντιόταν με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Κώστα Βουτσά.


Στο αντίστοιχο «Hollywood» της Ελλάδας, καθόταν επίσης και η Μάρθα Καραγιάννη με τον Αντρέα Ντούζο στη πασίγνωστη ταινία «Κορίτσια για Φίλημα» όπως και η Χλόη Λιάσκου με τον Κώστα Βουτσά πίνοντας τον καφέ τους στο «Μερικοί το προτιμούν Κρύο» σε τραπεζάκι φτιαγμένο από κορμό πεύκου.

 

 

Αλλά και η «Δεσποινίς Διευθυντής», Τζένη Καρέζη, με την ξαδέρφη της, Λίλλυ Παπαγίάννη συζητώντας για τον κύριο Σαμιωτάκη με τον κύριο πρόεδρο Δημήτρη Νικολαϊδη να παρεμβαίνει στην συζήτησή τους. Στην Αλάσκα γυρίστηκαν ακόμα η «Βουλευτίνα», με την Ρένα Βλαχοπούλου και η «Βίλα τον Οργίων» με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα.

 

Ανοίγει ξανά η θρυλική «Αλάσκα» στην Πλατεία στο Κεφαλάρι

 

Ανοίγει ξανά η θρυλική «Αλάσκα» στην Πλατεία στο Κεφαλάρι


Σε επικοινωνία που είχαμε με τον δήμο Κηφισιάς μας τόνισαν ότι: «Η Διοίκηση του Δήμου Κηφισιάς και ο Δήμαρχος Γιώργος Θωμάκος έχουν προτεραιότητα την αξιοποίηση της Δημοτικής περιουσίας. Το έπραξαν με υπευθυνότητα και μεθοδικότητα σε δημοτικά κτήρια όπως ο Νάρκισσος και η Αλάσκα. Μετά τη διαδικασία αξιοποίησης του ακινήτου στην Εκάλη τακτοποιήθηκε και το ακίνητο στο Κεφαλάρι, η «Αλάσκα» που απαιτούσε πιο περίπλοκες και χρονοβόρες ενέργειες. Ακολουθήθηκαν διαδικασίες όπως: τακτοποιήσεις αυθαιρέτων, αρχιτεκτονική προμελέτη, φάκελο δημοπράτησης κ.α. προκειμένου να καταστεί δυνατή η διαδικασία δημοπράτησης της μίσθωσης του κτηρίου».


Όπως επισήμαναν επιλέχθηκε η πιο γρήγορη λύση υλοποίησης του έργου με την οποία ξεπεράστηκαν οι γραφειοκρατικοί σκόπελοι και δεν επιβαρύνθηκαν οι δημότες της Κηφισιάς ούτε ένα ευρώ.

 

Ανοίγει ξανά η θρυλική «Αλάσκα» στην Πλατεία στο Κεφαλάρι

 

 

Το νέο κτίριο της «Αλάσκα» σύμφωνα με τη μελέτη θα είναι εναρμονισμένο με το άμεσο αλλά και ευρύτερο δομημένο περιβάλλον, λαμβάνοντας υπόψη ότι βρίσκεται μέσα στο παραδοσιακό τμήμα της Κηφισιάς αλλά και σε σημείο με σημαντικές τουριστικές υποδομές και υψηλή εμπορική κίνηση.


Τέλος, η μορφή της νέας «Αλάσκα» διατηρεί τα χαρακτηριστικά της μελέτης (1960) του σημαντικού αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Παπαγεωργίου- Βενετά, στο κτίσμα, εναρμονισμένα με τα σύγχρονα στοιχεία της περιοχής.

 

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής, το ισόγειο κτίσμα διατηρεί την λιθοδομή στην τοιχοποιία του και μάλιστα στις ίδιες θέσεις με το αρχικό κτίσμα της Αλάσκα του 1960. Επιπλέον στον όροφο και τα περιφερειακά κτίσματα κυριαρχούν μεγάλα ανοίγματα και επιφάνειες χωρίς έντονη αρχιτεκτονική μορφολογία ώστε να αναδεικνύεται το αρχικό κτίσμα.