ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ

Ανησυχητική πρόβλεψη ΑΠΘ: 2.000 κρούσματα την ημέρα τον Δεκέμβριο, χωρίς νέα μέτρα

Ανησυχητική πρόβλεψη ΑΠΘ: 2.000 κρούσματα την ημέρα τον Δεκέμβριο, χωρίς νέα μέτρα Facebook Twitter
ΑΠΕ/ΜΠΕ
0

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η πρόβλεψη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, για «εκτόξευση» των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Ελλάδα, τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με αυτό το υπολογιστικό μοντέλο του ΑΠΘ, με βάση τα μέτρα που ισχύουν αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, τα κρούσματα είναι πιθανό να φτάσουν τα 2.000 την ημέρα τον Δεκέμβριο. Αυτό ανέφερε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, μιλώντας στο Mega.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αυτή την πρόβλεψη του ΑΠΘ, τα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα- σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα, θα κινούνται στα 200-260 τον Οκτώβριο, στα 410 τον Νοέμβριο και θα εκτοξευθούν στα 2.000 τον Δεκέμβριο.

Οι εκτιμήσεις αυτές προκύπτουν από ένα υπολογιστικό εργαλείο, το οποίο λειτουργεί από την αρχή της πανδημίας, το οποίο «έχει αποδείξει πολύ καλή επιδημιολογική ικανότητα», δήλωσε ο καθηγητής. Το εργαλείο αυτό αφορά τον υγειονομικό κίνδυνο και συμπεριλαμβάνει τα μέτρα προστασίας που έχουν ληφθεί.

«Από τώρα, το δίμηνο έως τέλη Νοεμβρίου, μπορούμε να προετοιμαστούμε κατάλληλα», απάντησε ο κ. Σαρηγιάννης, απαντώντας σε ερώτηση για το αν μπορεί να ανατραπεί αυτή η πρόβλεψη. Τα σημαντικότερα μέτρα είναι η χρήση μάσκας, η τήρηση αποστάσεων, η προσωπική υγιεινή και η ενίσχυση της τηλεργασίας, όπου αυτό είναι εφικτό, συμπλήρωσε. 

Ο κ. Σαρηγιάννης αναφέρθηκε και σε συσκευή που κατασκευάστηκε από το ΑΠΘ, στο πλαίσιο έρευνας για τον κορωνοϊό. Αυτή η συσκευή, που χρησιμοποιείται σε κλειστούς χώρους, απολυμαίνει τον αέρα με τεχνολογία υπεριώδους ακτινοβολίας.

«Έχουμε δει ότι αποδίδει αρκετά καλά, έχουμε μια μείωση του συνολικού φορτίου και των σωματιδίων που είναι της τάξης μεγέθους του κορωνοϊού αλλά και του αντίστοιχου ιικού φορτίου της τάξης του 55-70%», ανέφερε ο καθηγητής του ΑΠΘ.

Μαγιορκίνης: Δεν αποκλείεται να δούμε 500 κρούσματα

Από την πλευρά του ο Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε ότι δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να δούμε 500 νέα κρούσματα κορωνοϊού σε 24 ώρες, ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού.

«Η επιδημία έχει τη δυνατότητα να αλλάξει δραματικά σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα», υπογράμμισε ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της ιατρικής σχολής του ΕΚΠΑ.

«Στις αρχές Αυγούστου είδαμε μια εκθετική αύξηση, η οποία προς το παρόν φαίνεται ότι έχει ανασχεθεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι τις επόμενες ημέρες δεν θα δούμε 500 κρούσματα. Δεν αποκλείεται να συμβεί αυτό. Θα σημαίνει ότι τα μέτρα για κάποιο λόγο δεν έχουν λειτουργήσει, ότι υπάρχει κάποια χαλάρωση», εξήγησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Μαγιορκίνης και συμπλήρωσε: «Παρόλα αυτά, τα μηνύματα που παίρνουμε δεν είναι προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά δεν έχουμε περιθώριο εφησυχασμού».

Ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων «ακόμη ανεβοκατεβαίνει» και για αυτό δεν μπορεί να βγει εύκολα συμπέρασμα. «Δεν έχουμε ξεφύγει ακόμη, χωρίς να αποκλείεται να το δούμε να ξεφεύγει», πρόσθεσε.

«Η επιδημία ήρθε για να μείνει αρκετό καιρό μαζί μας, σίγουρα όλο το χειμώνα. Χωρίς το εμβόλιο θα συνεχίσουμε να έχουμε αυξημένο αριθμό κρουσμάτων», πρόσθεσε και συνέχισε: «Περιμένουμε αύξηση- ελπίζουμε ήπια- προς το τέλος Σεπτεμβρίου, εποχή που αρχίζουμε να πηγαίνουμε στους κλειστούς χώρους, που έχουν πάνω από 10 φορές μεγαλύτερη μεταδοτικότητα».

Ελλάδα
0

ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ