4.000 ευρώ το κεφάλι: Ο τιμοκατάλογος των διακινητών στη Μεσόγειο

0

Ρεπορτάζ της ΕΡΤ αναφέρθηκε σήμερα στο πώς έχει στηθεί το δίκτυο της διακίνησης των μεταναστών στην Μεσόγειο, που θέτει σε υψηλότατο κίνδυνο τη ζωή τους και συχνότατα τούς οδηγεί στον θάνατο, δίχως τις τύψεις ή τον παραδειγματισμό των διακινητών τους. Η εγκληματική μπίζνα καλά κρατεί και τα κράτη αντί να κυνηγούν τους διακινητές, κυνηγούν τους μετανάστες. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τα αλιευτικά σκάφη ξεκινούν από τρία σημεία στις ακτές της Λιβύης, από το Τομπρούκ, τη Μισράτα και τη Σύρτη. Προορισμός τους είναι οι ιταλικές ακτές.

Συνήθως, σε τέτοιου είδους αλιευτικά σκάφη στοιβάζουν από 400 έως 750 άτομα. Το σοκαριστικό είναι ότι τους τοποθετούν παντού: στα αμπάρια, ακόμα και κάτω, στην περιοχή όπου βρίσκονται οι μηχανές.

Για να φτάσουν μέχρι τις ιταλικές ακτές τα υπεφορτωμένα σκάφη, χρειάζονται περί τις 3 – 4 ημέρες.

Οι τιμές για τη μετάβαση, φτάνουν στα 4.000 ευρώ κατ’ άτομο.

Τα κέδρη αποτιμώνται περί τα 2-3 εκατομμύρια ευρώ ανά δρομολόγιο.

Οι χειριστές των σκαφών συχνά είναι Αιγύπτιοι και συχνά δεν πληρώνονται, αλλά το κίνητρό τους είναι να φτάσουν στην Ιταλία χωρίς να πληρώσουν τους δουλέμπορους.

Το σκάφος που ναυάγησε στα διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου θα έφτανε στην Ιταλία αύριο, είχε γίνει αντιληπτό από τις Αρχές και η πρώτη εκτίμηση ανέφερε ότι σε αυτό επέβαιναν 700 άτομα.

Σημειώνεται ότι αποτελεί κοινό για τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες ασφαλείας ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στη Λιβύη με τα δίκτυα διακινητών, διότι ότι απολαμβάνουν -όπως λένε αξιόπιστες πηγές- μία ιδιότυπη ασυλία από τις διωκτικές Αρχές.

Πηγή: ΕΡΤ

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σταθμάρχης δέχτηκε επίθεση στο σταθμό «Αγ. Ελευθέριος» - Επιβάτιδα προσπάθησε να την πετάξει στις γραμμές

Ελλάδα / Σταθμάρχης δέχτηκε επίθεση στο σταθμό «Αγ. Ελευθέριος» - Επιβάτιδα προσπάθησε να την πετάξει στις γραμμές

Το σωματείο εργαζομένων της ΣΤΑ.ΣΥ τονίζει πως η ανοχή έχει και τα όριά της και πως αν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, θα προχωρήσουν ακόμη και σε κλείσιμο των σταθμών
NEWSROOM
Γυναικοκτονία στο Μενίδι:

Ελλάδα / Γυναικοκτονία στο Μενίδι: Είχε απειλήσει τη 40χρονη Ενκελέιντα ότι θα την σκοτώσει, αλλά δεν είχε προφυλακιστεί

Ερωτήματα για τους χειρισμούς των αρχών - Το θύμα είχε καταγγείλει τον σύντροφό της που απειλούσε ότι θα την σκοτώσει - Η 40χρονη είχε προμηθευτεί panic button - Οι αρχές γνώριζαν ότι ο βασικός ύποπτος για τη γυναικοκτονία ήταν εξαρτημένος από το αλκοόλ
NEWSROOM