Αλυσίδα σούπερ μάρκετ αύξησε τις τιμές προϊόντων την ημέρα που ανακοινώθηκε το νέο lockdown, είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας από το βήμα της Βουλής.

 

Ο υπουργός Ανάπτυξης, εξηγώντας τροπολογία σε υπό συζήτηση νομοσχέδιο, αναφέρθηκε σε δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο η γενική διεύθυνση καταναλωτή εντόπισε υπερβολικές αυξήσεις σε προϊόντα την ημέρα που ανακοινώθηκε το lockdown.

 

«Υπήρξε περίπτωση, συγκεκριμένη αλυσίδα σούπερ μάρκετ, που όταν βγήκε η απόφαση του πρωθυπουργού ότι από το Σάββατο πάμε σε lockdown, προχώρησε σε μεγάλες αυξήσεις σε μια σειρά προϊόντων, βασικών αγαθών διατροφής», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

 

Προκειμένου να αποφευχθεί αυτό θεσμοθετείται ότι το μεικτό περιθώριο κέρδους δεν θα μπορεί να είναι μεγαλύτερο του αντίστοιχου προ της 1ης Σεπτεμβρίου 2020.

 

Συγκεκριμένα, η εν λόγω τροπολογία, που διάβασε ο κ. Γεωργιάδης από το βήμα της Βουλής, αναφέρει ότι εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται άμεσος κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού και όχι πέραν της 28ης Φεβρουαρίου 2021:

 

«απαγορεύεται η συνομολόγηση ή η λήψη περιουσιακών ωφελημάτων που αφορά στην πώληση οποιουδήποτε αγαθού ή υπηρεσίας που είναι απαραίτητο για την υγεία, τη διατροφή, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή- ιδίως φαρμακευτικών προϊόντων, μέσων ατομικής προστασίας και προσωπικής υγιεινής, όπως χειρουργικών μασκών, αντισηπτικών υγρών και άλλων υλικών απολύμανσης- εφόσον τα ωφελήματα αυτά υπερβαίνουν την αξία της παροχής τόσο ώστε το μεικτό περιθώριο κέρδους να είναι μεγαλύτερο του αντίστοιχου περιθωρίου προ της 1ης Σεπτεμβρίου του 2020 για τα ως άνω προϊόντα και υπηρεσίες».

 

«Θέλουμε οι επιχειρήσεις να έχουν κέρδος, δεν θέλουμε να έχουν ζημίες, αλλά αυτή τη στιγμή το κέρδος δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από αυτό που θα είχαν υπό φυσιολογικές συνθήκες, ειδάλλως θα είναι σαν να εκμεταλλεύονται το καθεστώς της καραντίνας», συμπλήρωσε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε ότι μετά την ψήφιση της τροπολογίας θα υπάρχει το «εργαλείο» για την επιβολή προστίμων.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr