Σεξ και κορωνοϊός: «Η αύξηση των ερωτικών επαφών των νέων βοήθησε στη διασπορά»

Σεξ και κορωνοϊός: «Η αύξηση των ερωτικών επαφών των νέων βοήθησε στη διασπορά» Facebook Twitter
Pixabay
0

Η αύξηση των ερωτικών επαφών μετά το πρώτο lockdown και έως και τον Αύγουστο, συνέτεινε στη διασπορά του κορωνοϊού, σύμφωνα με έρευνα που του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών

«Με τη διακοπή του lockdown αυξήθηκε η σεξουαλική συχνότητα στις νέες ηλικίες. Το συμπέρασμα είναι ότι αν αυτοί οι νέοι ήρθαν σε επαφή, λόγω διακοπής του lockdown, νόσησαν και ήταν ασυμπτωματικοί, μετέφεραν και μετέδωσαν τον ιό στις μεγαλύτερες ηλικίες, που είναι οι γονείς τους», υποστήριξε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου, Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, Ουρολόγος- Ανδρολόγος.

«Συνήθως αυτές οι ηλικίες μένουν και με τους γονείς. Εγώ μάλιστα έχω και παράδειγμα προσωπικό. Μένω με τα τέσσερα παιδιά μου, τα οποία νόσησαν ήταν ασυμπτωματικά και αναγκάστηκα να φύγω από το σπίτι. Γιατί στις ερωτικές επαφές οι νέοι δεν ήταν δυνατόν να φορούν μάσκα», σχολιάζει ο Δρ. Κωνσταντινίδης μιλώντας στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα. 

Το Ανδρολογικό Ινστιτούτο εκπόνησε συνολικά τρεις έρευνες την περασμένη άνοιξη, κατά τη διάρκεια του lockdown , που κατέδειξαν μείωση στη συχνότητα των επαφών, ιδίως στις ηλικίες 18 έως 34 ετών. Η ερμηνεία της ποιοτικής ανάλυσης ήταν πως πολλοί νέοι αυτών των ηλικιών ζουν με τους γονείς τους και κατά την καθολική απαγόρευση η ερωτική τους ζωή περιορίστηκε.

«Η μετάδοση του ιού με την αναπνοή, τον βήχα, το σάλιο, το σπέρμα και την σεξουαλική επαφή έχει επισημανθεί σε πολλές μελέτες [...] μελετήσαμε τις σεξουαλικές επαφές στην διάρκεια της περιόδου, που σταμάτησαν τα περιοριστικά μέτρα, με την υπόθεση εργασίας πως οι νέες ηλικίες θα μπορούσαν να ήταν φορείς διασποράς, λόγω της αύξησης στη συχνότητα των σεξουαλικών επαφών, αλλά και λόγω της διακοπής του εγκλεισμού».

Σεξ και κορωνοϊός: «Η αύξηση των ερωτικών επαφών των νέων βοήθησε στη διασπορά» Facebook Twitter

Σύμφωνα πάντα με τον Ανδρολογικό Ινστιτούτο, μετά την άρση των μέτρων, καταγράφεται μεγάλη αύξηση των ερωτικών επαφών στο δείγμα των ηλικιών από 18 έως 34 ετών - σχεδόν τριπλάσια συχνότητα.

Σεξ και κορωνοϊός: «Η αύξηση των ερωτικών επαφών των νέων βοήθησε στη διασπορά» Facebook Twitter

Σύμφωνα με την μελέτη, τον περασμένο Απρίλιο το 40,14% των νέων έκανε κατά σεξ, κατά μέσο όρο, μία φορά την εβδομάδα, το 26,52% 2 με 3 φορές την εβδομάδα, το 16,29% 3 με 5 φορές και το 17,05% περισσότερες από έξι φορές την εβδομάδα.

Τον Αύγουστο όμως το 40,33% είχε σεξουαλικές επαφές 2-3 φορές την εβδομάδα (από 26,52% τον Απρίλιο), το 20,83% έκανε σεξ 3-5 φορές την εβδομάδα (από 16,29%) , το 14,17% μία φορά την εβδομάδα (από 40,14%). 

Ο χειρουργός, ουρολόγος και ανδρολόγος Χρήστος Φλιάτουρας, που επίσης συμμετείχε στην έρευνα λέει πως οι νέοι «όπως ήταν φυσικό, εκμεταλλεύθηκαν την ελευθερία, μετά τη δυσκολία των περιορισμών. Στις ηλικίες αυτές η μόλυνση από τον ιό είναι πολύ πιθανό να μην προκαλεί εμφανή συμπτώματα, όπως στις μεγάλες ηλικίες. Δηλαδή, με απλά λόγια, οι νέοι είναι "αόρατοι" φορείς, πλην, όμως, εξίσου επικίνδυνοι για τη μετάδοση στους οικείους τους, που είναι σε μεγαλύτερες και σε πιο ευαίσθητες ηλικίες για να νοσήσουν».

Οδηγίες για ασφαλείς σεξουαλικές επαφές στην COVID-19 εποχή:
• Αν ο/η σύντροφός σας παρουσιάζει συμπτώματα όπως πυρετό, βήχα, δύσπνοια, αποφύγετε κάθε κοντινή επαφή, συμπεριλαμβανομένης και της σεξουαλικής.
• Όσο μικρότερος ο κύκλος των σεξουαλικών συντρόφων σας, τόσο μικρότερη η πιθανότητα μετάδοσης.
• Συστήνεται η αποφυγή του ομαδικού σεξ

• Αν έρθετε σε επαφή με άτομα εκτός του στενού κύκλου σας, παρακολουθείστε την πορεία της υγείας σας για τις επόμενες επτά μέρες και αναζητήστε ιατρική συμβουλή σε περίπτωση που παρουσιαστούν συμπτώματα. 

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ