Κορωνοϊός: Πώς και πότε θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα - 1.018 κέντρα στη χώρα

Κορωνοϊός: Πώς και πότε θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα - 1.018 κέντρα στη χώρα Facebook Twitter
GETTY IMAGES
0

Εν αναμονή των τελικών ελέγχων και πιθανών εγκρίσεων εμβολίων κατά του κορωνοϊού, η Ελλάδα καταστρώνει σχέδιο εμβολιασμού για τις αρχές του 2021 καθώς η ταχύτητα θεωρείται καθοριστικής σημασίας απέναντι στην πανδημία. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το σχέδιο συζητήθηκε σε κυβερνητική σύσκεψη της Παρασκευής στο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ωστόσο πως ο χρόνος που θα μεσολαβήσει ως το εμβόλιο είναι ακόμα «αρκετός».

Η προμήθεια των εμβολίων θα γίνει βάσει των συμβάσεων που έχει υπογράψει η Ευρωπαϊκή Ένωση με φαρμακευτικές εταιρείες και τα εμβόλια θα ξεκινήσουν σταδιακά να φτάνουν στις αρχές του 2021, χωρίς ακόμα να είναι σαφές το πότε ακριβώς. Συνολικά, η ΕΕ θα προμηθευτεί 1,1 δισ. δόσεις και η Ελλάδα θα λάβει 25 εκατομμύρια δόσεις, ενώ διατηρείται το δικαίωμα να ζητήσει και περισσότερα, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Η ΕΕ έχει υπογράψει συμφωνίες με τις Pfizer, Biontech, Astra Zeneca, Sanofi και Johnson & Johnson, ενώ βρίσκεται σε συζητήσεις και με άλλες εταιρείες. Μάλιστα με τις δύο πρώτες έχει υπογραφεί συμφωνία προαγοράς, καθώς η αποτελεσματικότητα του πειραματικού τους εμβολίου ανέρχεται στο 90%, ξεπερνώντας κάθε αρχική προσδοκία.

Η Ελλάδα έχει ξεκινήσει την προετοιμασία των υποδομών για τη μεταφορά, τη διανομή και την αποθήκευση των δόσεων που θα αποτελέσει εν μέρει πρόκληση, καθώς το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech πρέπει να διατηρείται σε θερμοκρασίες μείον 70 βαθμών Κελσίου. Δεδομένου πως τα εμβόλια θα γίνονται σε δύο δόσεις, γίνεται αντιληπτό πως ουσιαστικά η Ελλάδα προμηθεύεται 12,5 εκατομμύρια τεμάχια, δηλαδή έναν αριθμό ικανό να καλύψει πλήρως τον πληθυσμό της, αλλά και να διαθέτει επαρκές απόθεμα για να καλύψει πιθανές απώλειες ή ελαττώματα.

Πού θα εμβολιαζόμαστε

 

Οι εμβολιασμοί θα γίνονται σε 1.018 κέντρα σε όλη την Ελλάδα, τα οποία έχουν ήδη οριστεί - νοσοκομεία, κέντρα υγείας και άλλες υποδομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Θα υπάρξουν, επίσης, και κινητά συνεργεία που θα εμβολιάζουν όσους για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορούν να μετακινηθούν.

Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι


Σύμφωνα με το σχέδιο που εκπονεί η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού, προτεραιότητα θα έχει φυσικά το υγειονομικό προσωπικό (γιατροί, νοσηλευτές κτλ.) που είναι και η πιο εκτεθειμένη ομάδα και στη συνέχεια οι ευπαθείς ομάδες, ενώ θα ακολουθήσει σταδιακά ο υπόλοιπος πληθυσμός. Το ακριβές χρονοδιάγραμμα ωστόσο θα συγκεκριμενοποιηθεί αργότερα, σε συνάρτηση με την προμήθεια των εμβολίων που θα είναι εντελώς δωρεάν για όλους αλλά όχι υποχρεωτικά, όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός την Πέμπτη στη Βουλή.

Μέσα στο επόμενο διάστημα, θα γίνει ευρεία εκστρατεία ενημέρωσης και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού αναμένεται να ζητήσει από κάθε πολιτικό κόμμα να ορίσει εκπρόσωπο για το ζήτημα, αποσκοπώντας στη «μέγιστη δυνατή συναίνεση.»

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ