Η καθολική χρήση της μάσκας θα συνεχιστεί μέχρι την άνοιξη, δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

 

Αναφερόμενος στο νέο lockdown, ο υπουργός Υγείας είπε ότι η ασφαλής οδός για την έξοδο από αυτό είναι η τήρηση των μέτρων.

 

«Να καταλάβουν όλοι ότι η μάσκα σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, όλη την ημέρα, είναι κάτι που θα μας ακολουθήσει σίγουρα μέχρι τους πρώτους μήνες της άνοιξης», τόνισε ο κ. Κικίλιας μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Και είναι εκ των ουκ άνευ ότι το βράδυ, από κάποια στιγμή και μετά, δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία, γιατί είναι αδιανόητα αυτά που είδαμε σε πλατείες, με τη διασπορά του ιού», συνέχισε, αναφερόμενος στη μετά lockdown εποχή.

 

Σε ό,τι αφορά στα μέτρα που ισχύουν τώρα και το lockdown, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι αν τηρηθούν, θα μειωθεί ραγδαία το ποσοστό θετικότητας. Για να αποτυπώσει τη σοβαρότητα της κατάστασης, έκανε αναφορά στη Θεσσαλονίκη. «Στα τεστ που έκαναν οι κινητές μονάδες, η θετικότητα ξεπέρασε το 20%. Δύο στους δέκα είναι θετικοί στον κορωνοϊό. Είναι τεράστιο το ποσοστό. Να αντιληφθούν όλοι το μέγεθος του κινδύνου», υπογράμμισε.

 

Όταν ρωτήθηκε αν θα ανοίξει ξανά η οικονομία αν σε τρεις εβδομάδες- η περίοδος ισχύς του lockdown που έχει ανακοινωθεί- τα ημερήσια κρούσματα πέσουν σε τριψήφιο αριθμό, ο κ. Κικίλιας δεν απάντησε ευθέως αλλά αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Ισραήλ. «Στα μέσα Σεπτεμβρίου είχαν 11.500 κρούσματα την ημέρα, άρχισε να βουλιάζει το εθνικό σύστημα υγείας. Αρχικά πήγαν σε περιοριστικά μέτρα και στις 24 Σεπτεμβρίου σε lockdown. Στις 18 Οκτωβρίου είχαν πέσει στα 343 κρούσματα και στα τέλη Οκτωβρίου άρχισαν σιγά- σιγά να ανοίξουν την οικονομία», είπε.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr