Τα τελευταία επτά χρόνια ο Νίκος Σεμιζίδης, 71 ετών, έχει μεταμορφώσει το χωριό του στην Νέα Αγαθούπολη Πιερίας.

 

Είναι από τους μεγαλύτερους ηλικιακά γκραφιτάδες ωστόσο αυτό δεν εμποδίζει τον Νίκο Σεμιζίδη να μεταμορφώνει σε καμβά κάθε πιθανή και απίθανη επιφάνεια.

 

Ανασύρει από τις αναμνήσεις του τους ηλικιωμένους των παιδικών του χρόνων και αποτυπώνει τις μορφές τους στα παράθυρα των εγκαταλειμμένων σπιτιών όπου ζούσαν κάποτε.

 

Με κάποιους στίχους που συνοδεύουν τη ζωγραφιά, κάνει γνωστή την ιστορία τους στους νεότερους κατοίκους του χωριού, αλλά και στους επισκέπτες.

 

Μοναδικές δημουργίες στην Πιερία (ΑΠΕ)
Μοναδικές δημουργίες στην Πιερία (ΑΠΕ)

 

«Η ιδέα μου ήρθε το 2013 εντελώς αναπάντεχα. Αποφάσισα να γράψω ένα ποίημα για ένα γειτονικό μου σπίτι, πάνω σε αυτό, γιατί οι λέξεις μέσα στο βιβλίο φυλακίζονται, ενώ έξω παίρνουν αέρα και νιώθουν την ελευθερία», δηλώνει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο 71 ετών καλλιτέχνης.

 

«Στη συνέχεια σκέφτηκα να το επεκτείνω και να αρχίσω να γράφω και να ζωγραφίζω μέσα σε όλο το χωριό», συμπληρώνει.

 

Βλέποντας ότι οι αντιδράσεις των συγχωριανών του ήταν ελάχιστες σε σχέση με την αποδοχή που είχαν τα έργα του, ο «θείο Nick», όπως είναι το καλλιτεχνικό του ψευδώνυμο, συνέχισε να δημιουργεί, προχωρώντας και στο διπλανό χωριό, τη Μεθώνη.

 

Νέα Αγαθούπολη Πιερίας (ΑΠΕ)
Νέα Αγαθούπολη Πιερίας (ΑΠΕ)

 

Εκεί βρίσκεται και το μεγαλύτερο σε μήκος έργο του, ένα τοιχάκι διακοσίων μέτρων, κατά μήκος της παραλίας. «Έβαλα πείσμα να το ζωγραφίσω όλο και πήγαινα κάθε μέρα μέχρι να το ολοκληρώσω».

 

Στην ηλικία του, όπως λέει, οι άνθρωποι έχουν χρόνο και ο ίδιος έχει αποφασίσει να τον αφιερώνει στην αγαπημένη του τέχνη. «Το θέμα είναι ο καλλιτέχνης να μην αφήνει τον χρόνο να χάνεται χωρίς να δημιουργεί. Γιατί μέσα από τη δημιουργία συμπληρώνει το κενό της ύπαρξής του», επισημαίνει.

 

Ποιήματα στη Νέα Αγαθούπολη Πιερίας (ΑΠΕ)
Ποιήματα στη Νέα Αγαθούπολη Πιερίας (ΑΠΕ)

 

Συνδυάζει την εικόνα με τη γραφή και δημιουργεί σε δημόσιους χώρους, για να είναι σίγουρος πως το έργο του θα μείνει ως παρακαταθήκη στις νέες γενιές.

 

Επιλέγει ως θέματα όσα δεν θέλει να ξεχαστούν, είτε γιατί έχουν σχέση με την ιστορία του τόπου που μεγάλωσε, είτε με τον τόπο καταγωγής των γονιών του, που ήταν πρόσφυγες του Πόντου. Ζωγραφίζει και «μιλά» για ό,τι αγαπά, ενώ δεν τον αφήνει αδιάφορο η επικαιρότητα, την οποία συχνά σχολιάζει, πάντα με τα πινέλα και τα χρώματά του.

 

 

Ο Νίκος Σεμιζίδης αποτυπώνει μνήμες σε τοίχους του χωριού του (ΑΠΕ)
Ο Νίκος Σεμιζίδης αποτυπώνει μνήμες σε τοίχους του χωριού του (ΑΠΕ)

 

Εικόνες από τις δημιουργίες του Νίκου Σεμιζίδη (ΑΠΕ)
Εικόνες από τις δημιουργίες του Νίκου Σεμιζίδη (ΑΠΕ)

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr