Απεργία την Πρωτομαγιά

Θεσσαλονίκη: Στο όριο γενικού lockdown με 1288 κρούσματα σε 48 ώρες - Έκτακτο σχέδιο για τα νοσοκομεία

Θεσσαλονίκη: Στο όριο γενικού lockdown με 1288 κρούσματα σε 48 ώρες - Έκτακτο σχέδιο για τα νοσοκομεία Facebook Twitter
0

Κρίσιμες είναι οι επόμενες ώρες για τη Θεσσαλονίκη, όπου η διασπορά του κορωνοϊού έχει ξεπεράσει κάθε «ρεκόρ», ακόμη και της Αττικής, καθώς μετρά 1.288 κρούσματα σε μόλις 48 ώρες.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 839 κρούσματα στην Θεσσαλονίκη και 464 στην Αττική, ενώ υψηλότερο αριθμό εμφάνισε και χθες, Κυριακή με 449 κρούσματα έναντι 300 στην πρωτεύουσα. 

Όπως είναι φυσικό, το σύστημα υγείας έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού και πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας με αυξημένα κρούσματα, όπως οι Σέρρες και η Δράμα, εξυπηρετούνται αναγκαστικά από νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. 

Και αυτό γιατί σε άλλα περιφερειακά νοσοκομεία που έχουν μικρή δυναμικότητα σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας δεν υπάρχουν κλίνες ΜΕΘ για κορωνοϊό, με αποτέλεσμα όποιος ασθενής με Covid-19 χρειάζεται Εντατική να πηγαίνει στη Θεσσαλονίκη.

Ενδεικτικά στο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη, από όσες κλίνες ΜΕΘ διαθέτει για την Covid-19, την περασμένη εβδομάδα είχαν μείνει διαθέσιμες μόλις πέντε, ενώ αντίστοιχα γεμάτα είναι και τα υπόλοιπα νοσοκομεία της πόλης.

Να σημειωθεί δε, πως εκτός από Θεσσαλονίκη και Σέρρες, επικίνδυνα στον επιδημιολογικό χάρτη «ανεβαίνει» τις τελευταίες ημέρες και η δράμα, που χθες, και μόλις σε ένα 24ωρο, δήλωσε 90 νέα κρούσματα, ενώ υψηλό αριθμό στην καθημερινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ εμφανίζει και η Ροδόπη – 112 κρούσματα χθες.

Έκτακτο σχέδιο του υπουργείου Υγείας

 

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, έθεσε σε εφαρμογή έκτακτο σχέδιο ανάγκης, με επιπλέον 43 ΜΕΘ-Covid ώστε να αυξηθεί η δυναμικότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ενώ εφόσον παραστεί ανάγκη προβλέπονται και αεροδιακομιδές ασθενών σε άλλα νοσοκομεία της χώρας.

Σύμφωνα το σχέδιο του υπουργείου Υγείας, εξασφαλίστηκαν 43 νέες κλίνες MEΘ-Covid. Πιο αναλυτικά, προστίθενται 8 κλίνες ΜΕΘ-Covid στο ΓΝΘ «Άγιος Παύλος», 10 κλίνες στο ΓΝΘ «Γ. Γεννηματάς», 10 κλίνες στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, 4 κλίνες στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, 6 κλίνες στο ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου» και 5 κλίνες στο Γ.Ν. Χαλκιδικής.

Ο Βασίλης Κικίλιας, σήμερα το πρωί μεταβαίνει στη Θεσσαλονίκη όπου θα επισκεφτεί διαδοχικά το ΑΧΕΠΑ και το «Γ. Γεννηματάς». Το απόγευμα έχει καλέσει στο υπουργείο Υγείας τους αρμόδιους τομεάρχες των κοινοβουλευτικών κομμάτων ώστε να τους ενημερώσει.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, από το υπουργείο Υγείας εξετάζεται επίσης να δοθεί ως κίνητρο σε γιατρούς, εντατικολόγους, πνευμονολόγους, αναισθησιολόγους, μισθός της τάξεως των 3.000 ευρώ για το διάστημα που θα υπηρετούν στις ΜΕΘ Covid-19.

Γώγος: «Τα πράγματα είναι άσχημα στην Θεσσαλονίκη»

 

«Στη Θεσσαλονίκη τα πράγματα είναι άσχημα, στην Αθήνα τα πράγματα είναι προβληματικά. Πρέπει και η πολιτεία και οι υγειονομικοί να θωρακίσουμε το σύστημα υγείας, να αυξηθούν οι κλίνες ΜΕΘ για COVID, κάτι που ξεκίνησε», δήλωσε ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος.

«H αναπαραγωγή ιού είναι τέτοια που σε 15 μέρες με 1 μήνα μπορούμε να αποκλείσουμε την περαιτέρω ανάπτυξή του. Αν εφαρμόσουμε τα μέτρα θα δούμε τα αποτελέσματα. Σε 15 μέρες με 1 μήνα θα δούμε αν τα μέτρα είναι αποτελεσματικά, αν όχι είμαστε εδώ για να τα παρατείνουμε, να τα κλιμακώσουμε ή να τα αποκλιμακώσουμε. Δυστυχώς αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα μεγάλο κύμα, βρισκόμαστε στην πιο δύσκολη φάση της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο, ίσως η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη θέση σε σχέση με τον  μέσο ευρωπαϊκό όρο με υποδεκαπλάσιο αριθμό θυμάτων και κρουσμάτων από τα μεγάλα κράτη της Ευρώπης», ανέφερε ο καθηγητής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. 

Ελλάδα
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ