Σε δεκαπλάσιες τιμές υπολογίζει το ΑΠΘ τη συγκέντρωση του γονιδιώματος του κορωνοϊού στα λύματα της Θεσσαλονίκης από τις 12 Οκτωβρίου, όταν ξεκίνησε να αποτυπώνεται στις μετρήσεις μία δραματικά επιδεινούμενη επιδημιολογική εικόνα.

 

Μάλιστα, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, έκανε λόγο για τρομακτική αύξηση στην τελευταία μέτρηση και υπογράμμισε πως με τη σημερινή κατάσταση «ίσως σε 15 ημέρες φτάναμε σε δεκαπλασιασμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων».

 

Ήδη, στον απόηχο των χθεσινών 384 κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι η συγκεκριμένη περιφερειακή ενότητα- όπως και εκείνες της Λάρισας και της Ροδόπης- περνούν στο «κόκκινο». Παράλληλα, στη Θεσσαλονίκη διενεργούνται από το πρωί rapid tests και ήδη από τα πρώτα 1.100, βρέθηκαν περισσότερα από 50 θετικά.

 

Στη μέτρηση της 27ης Οκτωβρίου η διεπιστημονική ομάδα ερευνητών του ΑΠΘ, που σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ αναλύει ανά δύο ημέρες δείγματα από τα υγρά αστικά απόβλητα στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, υπολόγισε μία αύξηση του ιικού φορτίου, που επιβεβαίωσε την αλλαγή επιδημιολογικού επιπέδου στην πόλη.

 

«Η τελευταία μας μέτρηση, που αφορά την ανάλυση δειγμάτων, τα οποία ελήφθησαν την 27η Οκτωβρίου, δείχνει μια τρομακτική αύξηση της συγκέντρωσης του ιού στα λύματα, σε σχέση με την αύξηση που είχε καταγραφεί την 21η Οκτωβρίου, όταν είχαμε την αρχή της έκρηξης των κρουσμάτων», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

 

Η ομάδα του ΑΠΘ- πέρα από τις ημερήσιες μετρήσεις- υπολόγισε τις μέσες εβδομαδιαίες τιμές της συγκέντρωσης του ιού στα λύματα, επιβεβαιώνοντας ότι τα αποτελέσματα της ποσοστιαίας αύξησης που εξήγαγε ταυτίζονται πλήρως με την ποσοστιαία αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που ανακοινώνει ανά εβδομάδα ο ΕΟΔΥ.

 

«Επιβεβαιώσαμε έτσι ότι οι μετρήσεις που κάνουμε μας δίνουν με ακρίβεια το προγνωστικό προφίλ των επόμενων 4-5 ημερών», δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ, σημειώνοντας ότι αυτό πρακτικά σημαίνει- με βάση τα πραγματικά στοιχεία- ότι ήταν απολύτως επιβεβλημένα τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι είναι μονόδρομος η ατομική ευθύνη και να συνειδητοποιήσει ο καθένας την κρισιμότητα της κατάστασης, τηρώντας τα μέτρα.

 

«Με τη σημερινή κατάσταση, σε 15 μέρες ίσως φτάναμε σε δεκαπλασιασμό του αριθμού των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρύτανης του ΑΠΘ, σημειώνοντας ότι για τις μετρήσεις ενημερώνονται διαρκώς οι αρμόδιες αρχές και η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

 

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr