Νέα έκτακτα μέτρα για τον κορωνοϊό προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 

 

Όπως ανακοίνωσε, οι περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας και της Ροδόπης περνούν στο «επίπεδο 4» και θα ισχύσουν τα μέτρα για τις περιοχές που βρίσκονται «στο κόκκινο». Πρόσθεσε δε πως από σήμερα θα ληφθούν έκτακτες αποφάσεις.

 

«Θεσσαλονίκη, Ροδόπη και Λάρισα μπαίνουν στο κόκκινο, αυτό σημαίνει ότι αναστέλλονται οι περισσότερες λειτουργίες πλην όμως, τονίζω, του λιανεμπορίου και του σχολείου», τόνισε ο πρωθυπουργός. «Γνωρίζουμε πια από τις διαδικασίες ιχνηλάτησης ποιες οικονομικές δραστηριότητες προκαλούν πρόβλημα γρήγορης διασποράς του ιού και ποιες δεν προκαλούν τόσο μεγάλη διασπορά του ιού, οπότε θα προσαρμόσουμε το σχέδιό μας για τον επόμενο μήνα στα πραγματικά δεδομένα»

 

Πρόσθεσε πως η πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας είναι η μεγαλύτερη από ποτέ.

 

«Πρέπει όπως και στην πρώτη φάση όπου πήραμε μέτρα νωρίς, να λάβουμε ξανά και πιο έγκαιρα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες αυστηρότερα μέτρα ώστε να προλάβουμε τα χειρότερα, να σώσουμε ανθρώπινες ζωές και να μειώσουμε την πίεση η οποία ασκείται στο σύστημα υγείας. Αύριο θα ανακοινώσω ένα νέο σχέδιο δράσης διάρκειας ενός μήνα» ανέφερε κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο.

 

Επανέλαβε πάντως πως στόχος της κυβέρνησης παραμένει η αποφυγή ενός καθολικού lockdown για αυτό και θα προβεί σε «περαιτέρω ενίσχυση των στοχευμένων περιορισμών» κάνοντας λόγο για μια πολιτική η οποία θα «πρέπει να εφαρμοστεί με τρόπο απόλυτο».

 

Αναφερόμενος στην διεθνή εικόνα της πανδημίας, σχολίασε πως το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού είναι πιο επιθετικό από εκείνο της περασμένης Άνοιξης, κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Εκτίμησε δε πως η Ελλάβδα βρίσκεται ενδεχομένως 2 με 3 εβδομάδες πίσω από αυτό το οποίο βιώνουν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες σήμερα.

 

«Το επόμενο 15νθημερο είναι στην κυριολεξία κρίσιμο και στο μέτωπο αυτό κάθε Υπουργείο έχει τη δική του θέση. Για παράδειγμα η τηλεργασία την οποία έχουμε εφαρμόσει πρέπει και να τηρείται και πρέπει να παρακολουθείται από όλους σας», πρόσθεσε υποστηρίζοντας πως πο συγκοινωνίες έχουν ήδη προχωρήσει στην εξεύρεση «άμεσων λύσεων για τη βελτίωση συνθηκών στην καθημερινή μετακίνηση».

 

Τα οικονομικά Υπουργεία επεξεργάζονται ήδη μέτρα ανακούφισης εργαζομένων και επιχειρήσεων που θα επηρεαστούν εκ των πραγμάτων περισσότερο από τα μέτρα τα οποία θα αναγγείλουμε.

 

Για τις επιθέσεις στον Τσιόδρα

 

Καταγγέλλοντας επιθέσεις που δέχεται τις τελευταίες μέρες ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την στοχοποίηση επιστημόνων, ενώ ειδικά για τις μομφές σε βάρους του κ. Τσιόδρα, άφησε αιχμές κάνοντας λόγο για «συστηματική» στοχοποίηση.

 

«Εάν θέλουν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι να μας ασκήσουν κριτική, εδώ είμαστε να ασκήσουν κριτική στην Κυβέρνηση, σε εμένα προσωπικά, στους υπεύθυνους Υπουργούς, αλλά να στοχοποιούνται επιστήμονες οι οποίοι το μόνο το οποίο κάνουν είναι να καταθέτουν την επιστημονική τους γνώση προς κρίση στην Πολιτεία για να παίρνουμε εμείς τις αποφάσεις, είναι κάτι το οποίο θεωρώ ότι είναι τελείως-τελείως λανθασμένο, ειδικά σε μία συγκυρία όπου πρέπει και πάλι να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας για την ορθότητα των μέτρων που λαμβάνουμε».

 

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr