Κακοκαιρία «Ιανός»: Έφτασε στα νησιά του Ιονίου (Live)- Απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων

Κακοκαιρία «Ιανός»: Έφτασε στα νησιά του Ιονίου (Live)- Απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων Facebook Twitter
0

Μέτρα λόγω της κακοκαιρίας «Ιανός», που ήδη πλήττει το Ιόνιο, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Από σήμερα στις 9 το βράδυ και για 24 ώρες απαγορεύεται η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων, οχημάτων με τρέιλερ και λεωφορείων, κατά μήκος του εθνικού οδικού δικτύου στους νομούς Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Μεσσηνίας.

Η Ολυμπία Οδός θα παραμείνει ανοιχτή και η κατάσταση θα επαναξιολογηθεί το μεσημέρι της Παρασκευής, διευκρίνισε ο κ. Χαρδαλιάς, διαβεβαιώνοντας ότι ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας είναι σε απόλυτη επιφυλακή.

«Ενεργοποιούμε όλο τον μηχανισμό για να συνδράμουμε στα θέματα διαχείρισης του κινδύνου που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τις επόμενες ώρες», συμπλήρωσε ο αρμόδιος υφυπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι οχτώ περιφερειακές ενότητες έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας, λόγω της κακοκαιρίας «Ιανός». Πρόκειται για την Αιτωλοακαρνανία, την Ηλεία, την Αχαΐα, την Αρκαδία, τη Μεσσηνία, την Κεφαλονιά, την Ιθάκη και τη Ζάκυνθο.

Στο Ιόνιο η κακοκαιρία «Ιανός»

Ήδη, τα πρώτα φαινόμενα που φέρνει η κακοκαιρία «Ιανός»- βροχές και πολύ δυνατές ριπές ανέμου- έχουν εκδηλωθεί στη Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά και την Ιθάκη. Τα φαινόμενα έχουν κάνει την εμφάνισή τους και στα παράλια της Ηλείας. 

 

Οι κάτοικοι των νησιών του Ιονίου έλαβαν μήνυμα από το 112, για τα ακραία καιρικά φαινόμενα που αναμένονται. Παράλληλα, το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ιονίων Νήσων με ανακοίνωση έκανε ισχυρή σύσταση σε όλους τους κατοίκους της Ζακύνθου «για περιορισμό των μετακινήσεών τους σε όλη την επικράτεια του νησιού, από σήμερα Πέμπτη 17-9-2020 έως και αύριο Παρασκευή 18-9-2020 αργά τη νύχτα».

 

 

Προβλήματα ηλεκτροδότησης

Πολλά χωριά στη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα μικρής κλίμακας με την ηλεκτροδότηση, σύμφωνα με το ΑΠΕ. Συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ αποκαθιστούν τις βλάβες που προκαλούνται.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα δημιουργήθηκε νωρίτερα στην Ιθάκη, έπειτα από φωτιά σε πυλώνα. Η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε έπειτα από περίπου μία ώρα.

Δεμένα τα πλοία

Στο μεταξύ, εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στο νότιο Ιόνιο, τα πλοία παραμένουν δεμένα στα λιμάνια των νησιών.

Από τις 12 μεσημέρι της Πέμπτης, έχει εκδοθεί απαγορευτικό απόπλου το οποίο αναμένεται να ισχύσει έως και το απόγευμα της Παρασκευής. Σύμφωνα με την ΕΜΥ στο Ιόνιο θα πνέουν άνεμοι 8-9 μποφόρ και τοπικά θα φτάσουν έως τα 10 μποφόρ.

Προειδοποίηση για κύματα έως 7 μέτρα

Την Παρασκευή το ύψος του κύματος θα φτάσει τα 7 μέτρα στα νησιά του κεντρικού Ιονίου και τα παράκτια τμήματα της δυτικής Ελλάδας που θα επηρεάσει η κακοκαιρία «Ιανός».

Αυτό προκύπτει από τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/ Meteo.gr, που δημοσίευσε και τον σχετικό προγνωστικό χάρτη κυματισμού.

Κακοκαιρία «Ιανός»: Έφτασε στα νησιά του Ιονίου (Live)- Απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων Facebook Twitter

Ανάλογη πρόγνωση έκανε και ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου, κάνοντας λόγο για κύματα 4-6 μέτρων στις ακτές των νότιων Επτανήσων, της δυτικής Στερεάς και της δυτικής Πελοποννήσου. Μάλιστα, δημοσίευσε στα social media χάρτη που αποτυπώνει τις συγκεκριμένες ακτές, καλώντας τους πολίτες να μείνουν μακριά από αυτές, μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής.

Κλειστά σχολεία

Εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά αύριο, Παρασκευή, στη Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά και την Ιθάκη.

Επίσης, κλειστά θα μείνουν αύριο όλα τα σχολεία σε Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ