Διαμάχη για τις μάσκες στα σχολεία: «Δείτε τα παιδιά στα νοσοκομεία» - Αντιδράσεις από γονείς για τη χρήση

Διαμάχη για τις μάσκες στα σχολεία: «Δείτε τα παιδιά στα νοσοκομεία» - Αντιδράσεις από γονείς για τη χρήση Facebook Twitter
0

Βασική προτεραιότητα των επιστημόνων αλλά της κυβέρνησης αποτελεί η ασφαλής επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, που τονίζουν πως η μάσκα αποτελεί φάρμακο στην πανδημία, καθησυχάζοντας τους γονείς που αντιδρούν στη χρήση τους.

Ο ΕΟΔΥ σε επικαιροποιημένες οδηγίες που έδωσε, τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι μάσκες είναι υποχρεωτικές για μαθητές και εκπαιδευτικούς, με πολλούς γονείς ωστόσο να εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια, πραγματοποιώντας χθες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά της χρήσης στα σχολεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις τις περιφέρειας, μετά από διαδικτυακό κάλεσμα.

Εκατοντάδες γονείς καίγοντας και ποδοπατώντας μάσκες εξέφρασαν την αντίδραση τους στην απόφαση να είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκα στα σχολεία. Μάλιστα κάποιοι γονείς δηλώνουν αποφασισμένοι να μην αφήσουν τα παιδιά τους να πάνε στο σχολείο με μάσκα.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, καταδίκασε τις συγκεκριμένες συγκεντρώσεις, τονίζοντας πως είναι αναγκαία η χρήση μάσκας ώστε να μπορούν τα παιδιά να πάνε στα σχολεία τους και να μην βρίσκονται στο σπίτι τους και κάνουν τηλεκπαίδευση. 

Επίσης, σημείωσε ότι τους όρους που θα γίνονται τα μαθήματα τους καθορίζει η Πολιτεία και φέτος έχει αποφασιστεί η υποχρεωτική χρήση μάσκας από τους μαθητές.

«Τα σχολεία είναι τα τελευταία που θα κλείσουν»

Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, χαρακτήρισε λυπηρές τις εικόνες των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας από γονείς, λέγοντας πως «η χρήση μάσκας σώζει ζωές και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους μας». Παράλληλα τόνισε με έμφαση ότι είναι απολύτως ασφαλής για τα παιδιά και έφερε ως παράδειγμα εκείνα που είναι υποχρεωμένα να φοράνε μάσκα για 2 χρόνια.

Σε παρόμοιο ύφος και οι δηλώσεις του καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Νίκου Σύψα, που σχολίασε πως μόνο σε περίπτωση ακραίων μέτρων μπορεί να ξανακλείσουν τα σχολεία. 

«Απόλυτοι δεν μπορούμε να είμαστε, αλλά πιστεύω ότι τα σχολεία ανοίγουν με ασφάλεια και γιατί πρέπει να ανοίξουν. Είναι προτεραιότητα του κράτους. Δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε μηδενικά κρούσματα, αλλά δεν μπορούμε να πάμε σε κλείσιμο ολόκληρων σχολικών μονάδων, αλλά τάξεων και θα προχωρήσουμε σε ιχνηλατήσεις κι όλες τις ενδεδειγμένες διαδικασίες», τόνισε ο ίδιος.

Από την πλευρά της η γιατρός και πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, υπογράμμισε επίσης την καθοριστική σημασία για τη χρήση μάσκας.

«Η ασφάλεια των παιδιών σημαίνει μάσκα. Η μάσκα σώζει ζωές. Τα παιδιά με ογκολογικά προβλήματα φοράνε μάσκες 24 ώρες το 24 ώρο και έχουν σωθεί από λοιμώξεις», τόνισε χαρακτηριστικά.

Διαμάχη για τις μάσκες στα σχολεία: «Δείτε τα παιδιά στα νοσοκομεία» - Αντιδράσεις από γονείς για τη χρήση Facebook Twitter

Υπεύθυνος για κορωνοϊό σε κάθε σχολείο

Σύμφωνα με την υφυπουργό Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, στις οδηγίες που θα αποσταλούν στα σχολεία, θα περιλαμβάνονται θέματα για τη χρήση μάσκας αλλά και οι απαραίτητες διαδικασίες σε περίπτωση κρούσματος σε κάποια σχολική μονάδα.

«Τα παιδιά μπορούν να μάθουν τις οδηγίες και να τις ακολουθούν. Δεν είναι το ιδανικό πλαίσιο, αλλά πρέπει να τηρηθεί» σημείωσε σχετικά, προσθέτοντας πως κάθε σχολείο θα έχει υπεύθυνο για τον κορωνοϊό, ο οποίος θα παρακολουθεί τις σχετικές ενημερώσεις αλλά και την τήρηση των μέτρων.

Κικίλιας: Στους αμφισβητίες αντιπαραβάλλω την εικόνα των παιδιών στα νοσοκομεία 

Στους αμφισβητίες της μάσκας απάντησε σήμερα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, αντιπαραβάλλοντας «τη συγκλονιστική εικόνα των παιδιών στα νοσοκομεία που τη φορούν καθημερινά», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η μάσκα, χωρίς καμία αμφιβολία, το λένε όλοι οι κορυφαίοι επιστήμονες και όλοι οι οργανισμοί παγκοσμίως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το ECDC, προστατεύει από τους ιούς και από τον κορωνοϊό. Και είναι ένα σημαντικό όπλο μας στη μάχη για να μην επεκταθεί αυτή η νόσος, που είναι θανατηφόρα για αρκετό κόσμο και που είναι ένας πρώτης τάξεως μεγέθους κίνδυνος. Στα δημοκρατικά επίπεδα στα οποία προφανώς κινούμαστε ως χώρα, σέβομαι την οποιαδήποτε αντίδραση του οποιουδήποτε πολίτη. Και των γονέων για ένα λόγο παραπάνω, που έχουν μία ιδιαίτερη ευαισθησία, γιατί πρόκειται για τα παιδιά τους», σημείωσε ο υπουργός.

Ωστόσο, πρόσθεσε: «Όμως θα ήθελα να αντιπαραβάλω στον οποιονδήποτε γονιό σκέφτεται έτσι, την εξής πραγματικότητα. Έχουμε παιδιατρικά νοσοκομεία στη χώρα. Θα ήθελα να πάρω αυτούς τους ανθρώπους, να τους πάω στα παιδιατρικά νοσοκομεία μας, να δουν τα εκατοντάδες παιδάκια που παλεύουν από τη γέννησή τους με σοβαρές ασθένειες και καρκίνους. Για να δουν αυτά τα παιδάκια από την πρώτη μέρα της ζωής τους και για πολλά χρόνια που φορούν μάσκα όλη την ημέρα. Είναι μία συγκλονιστική εικόνα, την οποία θα ήθελα να μεταφέρω σε αυτούς τους γονείς και σε αυτούς τους ανθρώπους μόνο και μόνο για να καταλάβουν ότι κάποια άλλα παιδάκια, σαν τα παιδάκια τους, που έχουν λιγότερη τύχη από τα δικά τους, πώς είναι υποχρεωμένα, αυτά και οι οικογένειές τους, να αντιμετωπίσουν την καθημερινότητά τους. Η μάσκα είναι για να μας προστατεύει. Αυτό είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο. Ο καθένας έχει δικαίωμα να έχει την άποψή του, αλλά εγώ οφείλω να πω και να υποστηρίξω αυτό το οποίο λέει η επιστήμη».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ, MEGA

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους: Η οικογένεια της Κυριακής καταγγέλλει παρεμπόδιση των Αρχών

Ελλάδα / Γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους: Η οικογένεια της Κυριακής καταγγέλλει παρεμπόδιση των Αρχών

Οι συνήγοροι της οικογένειας της δολοφονηθείσας Κυριακής Γρίβα από τον πρώην σύντροφό της έξω από το Αστυνομικό Τμήμα των Αγίων Αναργύρων, υποστηρίζουν ό,τι παρακωλύθηκε η έγκαιρη εξέταση του κατηγορουμένου καθώς και η ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη
NEWSROOM
Αίτημα αποφυλάκισης Κασιδιάρη: «Εκκρεμεί ποινική δίωξή του» υπενθυμίζουν οι δικηγόροι των Αιγύπτιων ψαράδων

Ελλάδα / Αίτημα αποφυλάκισης Κασιδιάρη: «Εκκρεμεί ποινική δίωξή του» υπενθυμίζουν οι δικηγόροι των Αιγύπτιων ψαράδων

Τα πεπραγμένα του Ηλία Κασιδιάρη κατά την έκτιση της ποινής του για τη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», υπενθυμίζουν οι δικηγόροι των Αιγύπτιων ψαράδων
NEWSROOM
Πάρις Καρβουνόπουλος μετά το εγκεφαλικό στην Πάρο: Είναι δυνατόν το νησί να έχει αξονικό χωρίς χειριστές;

Ελλάδα / Πάρις Καρβουνόπουλος μετά το εγκεφαλικό στην Πάρο: «Είναι δυνατόν το νησί να έχει αξονικό χωρίς χειριστές;»

«Είναι δυνατόν ένα πλούσιο νησί των Κυκλάδων να διαθέτει ένα ασθενοφόρο; Έζησα ως ασθενής την αγωνία του πληρώματος που έπρεπε να διαχειριστεί 1,2 και 3 περιστατικά μαζί… Πραγματικός εφιάλτης» ανέφερε ο Πάρις Καρβουνόπουλος
NEWSROOM
Πετρούπολη: Συνελήφθη στη Λιόν ο 39χρονος που πυροβόλησε άνδρα έξω απο νυχτερινό κέντρο

Ελλάδα / Πετρούπολη: Συνελήφθη στη Λιόν ο 39χρονος που πυροβόλησε άνδρα έξω απο νυχτερινό κέντρο

Στη Λιόν της Γαλλίας εντοπίστηκε και συνελήφθη ο 39χρονος δράστης της απόπειρας ανθρωποκτονίας ενός 33χρονου, στις 10 Σεπτεμβρίου 2023, έξω από νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στην Πετρούπολη
NEWSROOM
Μαγιορκίνης για AstraZeneca: Το όφελος από τον εμβολιασμό ήταν κατά χιλιάδες φορές υψηλότερο

Ελλάδα / Μαγιορκίνης για AstraZeneca: Το όφελος από τον εμβολιασμό ήταν κατά χιλιάδες φορές υψηλότερο

«Εξαιρετικά σπάνια η παρενέργεια των θρομβώσεων» διευκρινίζει ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, βάλλοντας εναντίον της αντιεμβολιαστικής προπαγάνδας που επανέρχεται στο προσκήνιο.
NEWSROOM