Θάνατος 26χρονου ακτιβιστή στον Βόλο: Αυθαιρεσία καταγγέλλει η οικογένεια

Θάνατος 26χρονου ακτιβιστή στον Βόλο: Αυθαιρεσία καταγγέλλει η οικογένεια Facebook Twitter
0

Διαστάσεις έχει λάβει ο θάνατος του 26χρονου Βασίλη Μάγγου, φοιτητή και ακτιβιστή κατά της καύσης των σκουπιδιών στον Βόλο.

Η οικογένεια του 26χρονου καταγγέλλει καταγγέλλει αυθαιρεσία στη μεταφορά της σορού του στη Θεσσαλονίκη, χωρίς τη συγκατάθεσή των συγγενών. Όπως αναφέρει ο πατέρας του νεαρού φοιτητή- ακτιβιστή, τον οποίο βρήκε νεκρό η μητέρα του χθες στον Βόλο, η οικογένειά δεν είχε ενημερωθεί για το πού θα πραγματοποιηθεί η νεκροτομή.

Πριν από ένα μήνα ο Βασίλης Μάγγος βρέθηκε στο στόχαστρο αστυνομικής βίας, καταγγέλλοντας κακώσεις σε ζωτικά όργανα από τον ξυλοδαρμό του.

Η αρχική ενημέρωση ανέφερε ότι τις τελευταίες ημέρες στη Λάρισα δεν λειτουργεί νεκροτομείο και για τον λόγο αυτό αποφασίστηκε η μεταφορά της σορού στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα όμως, η οικογένεια του νεκρού έψαξε και ενημερώθηκε πως θα υπάρχει ιατροδικαστής διαθέσιμος για να κάνει τη νεκροτομή στη Λάρισα την Πέμπτη, όμως ο εισαγγελέας τον ενημέρωσε ότι η απόφαση είχε ήδη ληφθεί για να μεταφερθεί η σορός άμεσα στη Θεσσαλονίκη.

Χρυσοχοΐδης: «Αθλιότητα και ψέμα η σύνδεση του θανάτου με την καταγγελία ξυλοδαρμού»

Αθλιότητα και ασύστολο ψέμα χαρακτήρισε από την πλευρά του το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τη σύνδεση του θανάτου του 26χρονου με τον ξυλοδαρμό του από αστυνομικούς που είχε καταγγείλει, ενώ αποκαλεί ανεύθυνους και αδίστακτους ιστοσελίδες και έντυπα που εκφράζουν ή πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ και δημοσιεύουν σχετικά κείμενα.

«Χάθηκε ένας νέος άνθρωπος 26 χρονών στο Βόλο. Σε ιστοσελίδες και έντυπα που εκφράζουν ή πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ και τον αντιεξουσιαστικό χώρο γίνεται προσπάθεια ή ακόμη χειρότερα συνδέεται ευθέως ο θάνατος με προ μηνός καταγγελία του για αστυνομική βία. Πρόκειται για αθλιότητα, ασύστολο ψέμα, ακόμη μία, ακόμη ένα. Είναι ανεύθυνοι και αδίστακτοι. Τα αίτια θανάτου θα αποδειχθούν από την νεκροψία-νεκροτομή που έχει διαταχθεί. Ας αφήσουμε τη μνήμη του παιδιού στην ησυχία του και τους οικείους του στην θλίψη τους», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Θάνατος 26χρονου ακτιβιστή στον Βόλο: Αυθαιρεσία καταγγέλλει η οικογένεια Facebook Twitter

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση: «Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προκαταβάλει το πόρισμα της έρευνας»

 

Η ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη πυροδότησε θύελλα αντιδράσεων στα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής αλλά το ΜέΡΑ25 να κατηγορούν τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη πως «βιάστηκε να προκαταβάλει το πόρισμα της έρευνας», κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για περιφρόνηση των θεσμών.

«Το υπουργείο έσπευσε να προκαταλάβει το πόρισμα των ιατροδικαστών», σημείωσε ο Γιάννης Ραγκούσης, τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, διευκρινίζοντας πως το κόμμα θα τοποθετηθεί μετά την ολοκλήρωση των ερευνών. «Προφανώς στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχουν χάσει την ψυχραιμία τους. Κατανοητοί οι λόγοι» προσθέτει ο κ. Ραγκούσης.

Απαντήσεις για την υπόθεση ζητά και ο Γιώργος Καμίνης από το Κίνημα Αλλαγής, που κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδη, τόσο για την καταγγελία του 26χρονου περί αστυνομικής βίας όσο και για τις αιτίες που οδήγησαν στον θάνατό του.

«Προέβη η ΕΛ.ΑΣ στη σύλληψη του 27χρονου στις 14 Ιουνίου 202; Εάν ναι, με ποιες κατηγορίες; Κατεγράφη ή όχι το περιστατικό στο Βιβλίο Συμβάντων; Αφέθηκε ή όχι ελεύθερος ο 27χρονος προκειμένου να νοσηλευτεί στο Νοσοκομείο Βόλου; Διατάχθηκε ΕΔΕ σε βάρος των αστυνομικών που πρωταγωνίστησαν στο ως άνω βίντεο; Σε ποιο στάδιο βρίσκεται; Θα αναθέσετε την υπόθεση στον Συνήγορο του Πολίτη;», είναι μερικά από τα ερωτήματα που διατυπώνει ο Γιώργος Καμίνης. 

Στον ίδιο τόνο και η ανακοίνωση του ΜέΡΑ25, που από την πλευρά του κατηγορεί τον Μ. Χρυσοχοΐδη ότι περιφρονεί τους θεσμούς, τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατία και προσπαθεί να προκαταλάβει το πόρισμα της έρευνας.

«Η είδηση για το θάνατο του Βασίλη Μάγγου, ενός νέου ανθρώπου που στις 13 Ιουνίου είχε ξυλοκοπηθεί βάναυσα από τα ΜΑΤ κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης αλληλεγγύης στους συλληφθέντες διαδήλωσης κατά της καύσης σκουπιδιών από την LAFARGE/ΑΓΕΤ, σκόρπισε ρίγος στη ραχοκοκαλιά κάθε δημοκρατικού πολίτη», αναφέρει σε ανακοίνωση, στην οποία δηλώνει το κόμμα ότι «τηρεί την αυτονόητη υπεύθυνη στάση της αναμονής για το επίσημο πόρισμα προτού τοποθετηθεί συγκεκριμένα για τις πτυχές αυτής της δυσάρεστης εξέλιξης».

«Δε συμβαίνει το ίδιο με τον υπουργό ΠροΠο Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος έσπευσε με ανακοίνωσή του να προκαταβάλει το πόρισμα της έρευνας για τις συνθήκες θανάτου του», συνεχίζει η εν λόγω ανακοίνωση, τονίζοντας ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει αυτό ο κ. Χρυσοχοϊδης, πράγμα που σημαίνει ότι το λάθος μήνυμα που εκπέμπει προς τους υφισταμένους του για ασυλία και πολιτική κάλυψη, ανεξαρτήτως των πράξεων ή των παραλείψεών τους, είναι πάγια πολιτική επιλογή με την κάλυψη του Πρωθυπουργού».

Το χρονικό της υπόθεσης

Ο Βασίλης Μάγγος, ο οποίος έφυγε από την ζωή στις 13 Ιουλίου, πριν από ένα μήνα, στις 14 Ιουνίου 2020, κατήγγειλε ότι είχε δεχθεί απρόκλητη χρήση αστυνομικής βίας, όπως προκύπτει και από βίντεο που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο διαδίκτυο. Στο βίντεο αυτό φαίνεται να ξυλοκοπείται από δυνάμεις των ΜΑΤ έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Βόλου.

 

Στη συνέχεια, σύμφωνα με την μαρτυρία του πατέρα του σε ημερήσια εφημερίδα, οι παριστάμενοι αστυνομικοί τού φόρεσαν χειροπέδες και τον μετέφεραν στην Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας, συνεχίζοντας να τον ξυλοκοπούν και να τον υβρίζουν, υποβάλλοντάς τον σε βασανιστήρια.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο 27χρονος αφέθηκε ελεύθερος προκειμένου να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο, καθώς τα σωματικά τραύματα που του προκλήθηκαν έχρηζαν άμεσης θεραπείας.

Τέσσερις μέρες αργότερα, στις 18 Ιουνίου, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δήλωσε ότι έλαβε εξιτήριο από το νοσοκομείο, δηλώνοντας ότι η κατάσταση της υγείας του βαίνει προς το καλύτερο. Στην ίδια ανάρτηση πρόσθεσε ότι απαιτούνται 2-3 μήνες αποθεραπεία των σωματικών κακώσεων και βλαβών τις οποίες υπέστη από τις δυνάμεις των ΜΑΤ.

Ο 26χρονος βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στο κέντρο του Βόλου, αργά το απόγευμα της Τρίτης, από τη μητέρα του. Οι διασώστες του ΕΚΑΒ που έφθασαν δεν μπόρεσαν να βοηθήσουν, αφού ο νεαρός δεν είχε τις αισθήσεις του. Η εγκληματική ενέργεια αποκλείσθηκε από τους αστυνομικούς που βρέθηκαν στο σπίτι της οικογένειας.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιώργος Λυγγερίδης: Το διαβιβαστικό της ΕΛΑΣ για τη δολοφονία και τα επεισόδια στον Ρέντη

Ελλάδα / Γιώργος Λυγγερίδης: Το διαβιβαστικό της ΕΛΑΣ για τη δολοφονία του αστυνομικού από χούλιγκαν στον Ρέντη - Τι αποκαλύπτει

Οι σοκαριστικοί διάλογοι: «Πήγαν να σκοτώσουν» και «Θα σας βρούνε όλους κρύους» - Το modus operandi της εγκληματικής ομάδας - 67 συλληφθέντες απολογούνται τώρα - Πιστόλια, πολεμικά φυσίγγια, μαχαίρια, κοκαϊνη βρέθηκαν σε σπίτια συλληφθέντων - Έκαναν την επίθεση στο «Μελίνα Μερκούρη» επειδή δεν υπήρχαν κάμερες
NEWSROOM