Σε συστάσεις για τα συστήματα εξαερισμού κλιματισμού των δημοσίων κτιρίων προχώρησαν καθηγητές του ΕΚΠΑ τονίζοντας ωστόσο ότι κύριο μέτρο για τη μείωση της μετάδοσης του κορωνοϊού είναι ο επαρκής φυσικός αερισμός.

 

Συγκεκριμένα οι καθηγητές του ΕΚΠΑ προτείνουν, για τα δημόσια κτίρια, την εξασφάλιση του φυσικού αερισμού των εσωτερικών χώρων όσο συχνότερα γίνεται, σημειώνοντας ότι αυτό πρέπει να αφορά και τις τουαλέτες. Όλες οι κεντρικές κλιματιστικές μονάδες που χρησιμοποιούν ανακυκλοφορία του αέρα θα πρέπει να ρυθμιστούν ώστε να αυξηθεί το ποσοστό παροχής φρέσκου εξωτερικού αέρα ιδανικά στο 100%. Η ανακυκλοφορία του εσωτερικού αέρα χωρίς την παροχή εξωτερικού, πρέπει να αποφευχθεί.

 

Παράλληλα, συνιστάται οι μονάδες να τίθενται σε συνεχή λειτουργία 24 ώρες την ημέρα όλες τις ημέρες της εβδομάδας, ακόμα και όταν το τμήμα που τροφοδοτούν δεν λειτουργεί. Οι έξοδοι των αεραγωγών απόρριψης να απέχουν όσο το δυνατόν περισσότερο από τα σημεία αναρρόφησης του φρέσκου αέρα.

 

Σε κτίρια που διαθέτουν μηχανικό εξαερισμό, συνιστάται αύξηση του χρόνου λειτουργίας του (σε χαμηλότερες ταχύτητες τις νύχτες, τις αργίες και τα Σαββατοκύριακα και έως και δύο ώρες πριν από την προσέλευση του προσωπικού). Η επέκταση του χρόνου λειτουργίας του εξαερισμού αποσκοπεί στην απομάκρυνση πιθανών λοιμογόνων σταγονιδίων από τον αέρα και τις επιφάνειες.

 

Μονάδες κλιματιστικών, τύπου fan coil (FCU) ή διμερούς τύπου (split units), όταν είναι εφικτό, δεν θα πρέπει να λειτουργούν. Τέλος, οι καθηγητές υπενθυμίζουν την ανάγκη σωστής εγκατάστασης, τακτικής συντήρησης και ανανέωσης των φίλτρων των κλιματιστικών, σύμφωνα με τον κατασκευαστή και το ενδεδειγμένο πρόγραμμα συντήρησης.

 

Οι μηχανισμοί μετάδοσης 

 

Οι καθηγητές του ΕΚΠΑ, Βασιλική Μπενέτου, Δημήτριος Παρασκευής (Ιατρική Σχολή), Νίκος Θωμαΐδης (τμήμα Χημείας), Μιχάλης Βραχόπουλος (Γενικό Τμήμα) και ο πρύτανης Θάνος Δημόπουλος, συνοψίζοντας τα πιο πρόσφατα δεδομένα σχετικά με τον κίνδυνο μετάδοσης της COVID-19 μέσω του αέρα, επισημαίνουν ότι η μετάδοση του κορωνοϊού, μέσω των κλιματιστικών και των συστημάτων εξαερισμού των κτιρίων πιθανολογείται ότι μπορεί να συμβεί με μία σειρά από μηχανισμούς.

 

Αυτοί είναι η μηχανική μεταφορά μολυσμένων σταγονιδίων σε μεγαλύτερες από το αναμενόμενο αποστάσεις (πιο μακριά από 1,5-2 μ.) λόγω των ροών αέρα που μπορεί να προκαλέσει το κλιματιστικό μέσα στον χώρο, η ανακυκλοφορία μολυσμένου αέρα, η μεταφορά των σταγονιδίων μέσω των αεραγωγών των συστημάτων εξαερισμού και η επανείσοδος του αέρα από τους αεραγωγούς απαγωγής του εσωτερικού αέρα, στους αεραγωγούς προσαγωγής του φρέσκου αέρα.

 

Οικιακά κλιματιστικά 

 

Οι καθηγητές υπογραμμίζουν ότι ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού μέσω των οικιακών κλιματιστικών θεωρείται πολύ μικρότερος σε σχέση με τους δημόσιους χώρους, καθώς στα σπίτια κατά κανόνα δεν αναμένεται να υπάρχει συγχρωτισμός, ούτε συχνή επίσκεψη ατόμων εκτός της οικογένειας.

 

Η λειτουργία κλιματιστικών και κυρίως των οικιακών, συζητήθηκε και σε πρόσφατη σύσκεψη ειδικών επιστημόνων που διοργάνωσαν ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και η Περιφέρεια Αττικής. Ο επίκουρος καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Χρήστος Τζιβανίδης, στην εισήγησή του επεσήμανε για τα οικιακά κλιματιστικά πως συστήνεται να παραμένει παράλληλα με τη λειτουργία ανοιχτό παράθυρο, να ρυθμίζεται η ροή από τις περσίδες ώστε το ρεύμα του αέρα να έχει μικρότερη ταχύτητα και να μην έχει φορά στα άτομα που βρίσκονται στον χώρο.

 

 

Με πληροφορίες από Καθημερινή/ΑΠΕ-ΜΠΕ