ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Τσιάρας: Τα βήματα για την επαναλειτουργία της Δικαιοσύνης - Πότε αρχίζουν οι ποινικές δίκες

Τσιάρας: Τα βήματα για την επαναλειτουργία της Δικαιοσύνης - Πότε αρχίζουν οι ποινικές δίκες Facebook Twitter
Eurokinissi
0

Στα επόμενα βήματα για την τελική αποκατάσταση της λειτουργίας της Δικαιοσύνης αναφέρθηκε ο αρμόδιος Υπουργός Κώστας Τσιάρας κατά την ενημέρωση για τον κορωνοϊό

Όπως είπε, από τις 6 Μαΐου επανέρχεται σε μεγάλο βαθμό η κανονικότητα στη Διοικητική Δικαιοσύνη. Ειδικότερα, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Ελεγκτικού Συνεδρίου και των τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων, επιτρέπεται η εκδίκαση όλων των υποθέσεων, υπό την προϋπόθεση ότι οι δικηγόροι έχουν υποβάλει δήλωση ότι δεν επιθυμούν να εμφανισθούν στο ακροατήριο. Περαιτέρω, προς διευκόλυνση των δικηγόρων και των διαδίκων προβλέφθηκε, με ΠΝΠ, η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής της ως άνω δήλωσης, καθώς και η παράταση των προθεσμιών για την νομιμοποίησή τους, την υποβολή υπομνημάτων. 

Παράλληλα συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά όλες οι διαδικασίες παροχής επείγουσας προσωρινής δικαστικής προστασίας και να δημοσιεύονται αποφάσεις και πρακτικά επεξεργασίας. Η πλήρης αποκατάσταση της λειτουργίας της διοικητικής δικαιοσύνης στο σύνολό της αναμένεται την 1η Ιουνίου.

Πολιτική Δικαιοσύνη

Ως προς την Πολιτική Δικαιοσύνη, ο κ. Τσιάρας ανέφερε πως «έχουμε ήδη προχωρήσει στην επέκταση της ψηφιοποίησης της δικαιοσύνης» για την ηλεκτρονική παραλαβή πιστοποιητικών που εκδίδονται από τα δικαστήρια, προκειμένου να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός στις γραμματείες τους. Για τον ίδιο σκοπό -πρόσθεσε- «έχουμε δρομολογήσει την ηλεκτρονική χορήγηση των αποφάσεων» που έχουν ήδη δημοσιευθεί την περίοδο της πανδημίας.

Την 1η Ιουνίου 2020 προγραμματίζεται να ξεκινήσει η εκδίκαση όλων των υποθέσεων Ασφαλιστικών Μέτρων, ενώ την ίδια ημέρα προγραμματίζεται να ξεκινήσει η εκδίκαση υποθέσεων της Τακτικής Διαδικασίας, η οποία διεξάγεται εγγράφως και, επομένως, οι διάδικοι δε χρειάζεται να εμφανισθούν στο ακροατήριο.

Για τις Ειδικές Διαδικασίες, «σχεδιάζουμε παράλληλα από 1ης Ιουνίου την προσωρινή επέκταση της έγγραφης διαδικασίας», συμπλήρωσε ο υπουργός.

Ποινική Δικαιοσύνη


Αναφορικά με την Ποινική Δικαιοσύνη, δήλωσε πως στόχος είναι η εκδίκαση του συνόλου των ποινικών υποθέσεων μετά τις 15 Ιουνίου. Όσον αφορά την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, η ημερομηνία επανέναρξης της πλήρους λειτουργίας της με τη φυσική παρουσία τόσο των σπουδαστών όσο και των διδασκόντων, ορίζεται η 2 Ιουνίου, τηρουμένων και εδώ των προαναφερθέντων υγειονομικών όρων. Για το σκοπό αυτό, σχεδιάζεται η διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας της Σχολής, έτσι ώστε να είναι δυνατή η διενέργεια μαθημάτων όλη την ημέρα και να περιοριστεί ο αριθμός των ατόμων που θα βρίσκονται ταυτόχρονα εντός των εγκαταστάσεων της Σχολής.

Τέλος, διατηρείται η δυνατότητα τηλεπαρακολούθησης των μαθημάτων σε περίπτωση που κάποιος ή κάποιοι από τους σπουδαστές παρουσιάζουν προβλήματα υγείας.

Υποθηκοφυλακεία, Κτηματολογικά γραφεία

Σχετικά με τα Υποθηκοφυλακεία και τα Κτηματολογικά Γραφεία, το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα συνεχίσει τη συνεργασία με την ΚΕΔΕ για τη συνδρομή της Δημοτικής Αστυνομίας στην τήρηση της τάξης και των αναγκαίων αποστάσεων που οφείλει να τηρεί το συναλλασσόμενο κοινό. Οι υπηρεσίες μας βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους Προϊσταμένους των Υποθηκοφυλακείων για την παρέμβαση της Ελληνικής Αστυνομίας, εάν και εφόσον χρειαστεί.

Σχετικά με το προσωπικό, σχεδιάζεται η λειτουργία των Γραμματειών, προκειμένου να διευθετηθούν τα εκκρεμή ζητήματα και να υποστηριχθεί η ομαλή διεξαγωγή όλων των δικών από 1ης Ιουνίου. Τέλος, ο υπουργός ανέφερε πως για την ασφάλεια των εργαζομένων, των δικαστικών υπαλλήλων, των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, το Υπουργείο καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την προμήθεια του αναγκαίου υλικού ατομικής προστασίας.

Ελλάδα
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σάλος στην Τουρκία από την ελληνική σημαία πάνω στη φρεγάτα «Θεμιστοκλής» στον Βοσπορο

Ελλάδα / Τούρκοι ενοχλήθηκαν από την υψωμένη ελληνική σημαία στη φρεγάτα «Θεμιστοκλής» που είχε δέσει στον Βόσπορο

Η φρεγάτα «Θεμιστοκλής» κατέπλευσε στο τουρκικό λιμάνι του ακρωτηρίου Σαράιμπουρνου, μαζί με την τουρκική φρεγάτα «Yavuz» και το γαλλικό πετρελαιοφόρο «Somme»
NEWSROOM