Τσιόδρας: Δεν είναι ακόμη καιρός για χαλάρωση των μέτρων για τον κορωνοϊό

Τσιόδρας: Δεν είναι ακόμη καιρός για χαλάρωση των μέτρων για τον κορωνοϊό Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Ακόμη δεν είναι η ώρα για τη χαλάρωση των μέτρων για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα, τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας, υπογραμμίζοντας ότι αυτό θα πρέπει να υλοποιηθεί με ιδιαίτερη προσοχή.

«Είναι πρόωρο ακόμη να μιλάμε για τη μετάβαση στην επόμενη φάση. Θα πρέπει να είναι ελεγχόμενη αυτή η μετάβαση. Να λαμβάνονται σταδιακά τα μέτρα και να αξιολογούνται», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, κατά τη διάρκεια των σημερινών ανακοινώσεων.

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και στη συζήτηση που γίνεται ότι κάποιες χώρες που έχουν χτυπηθεί πιο σφοδρά από τον κορωνοϊό ανοίγουν σταδιακά, ενώ η Ελλάδα κινείται πιο αργά. «Δεν πρέπει να παρερμηνεύουμε τις καταστάσεις και τα αληθινά γεγονότα. Οι χώρες κάνουν πολύ μικρά βήματα. Δεν υπάρχει μαγική συνταγή αυτή τη στιγμή», είπε.

Το βασικό είναι πως η χαλάρωση των μέτρων θα πρέπει να γίνει με προσοχή και έλεγχο, τόνισε ο λοιμωξιολόγος και έφερε ως παράδειγμα τη Δανία, που σήμερα άρχισε να ανοίγει τα σχολεία. «Αν σε δύο εβδομάδες δει ότι έχει περισσότερους θανάτους και ασθενείς στις ΜΕΘ, θα τα ξανακλείσει», ανέφερε.

«Δεν πρέπει να βιαστούμε. Δεν θα κάνουμε ξεπέταγμα εμείς, γιατί θα κάνει τεράστιο ξεπέταγμα ο ιός», προειδοποίησε. « Όντως, τα μέχρι τώρα καλά αποτελέσματα μας δίνουν μια αισιοδοξία. Ναι στην αισιοδοξία, αλλά με ρεαλισμό. Ακόμη δεν είναι ο καιρός», συμπλήρωσε, για το θέμα της χαλάρωσης των μέτρων, ενώ την ίδια άποψη εξέφρασε και ο υφυπουργος Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς

Το εμβόλιο είναι ακόμη μακριά

«Η ανθρωπότητα είναι μακριά ακόμη από τη μαζική παραγωγή και διάθεση εμβολίων», είπε ο κ. Τσιόδρας.

«Πάνω από 70 είναι σε φάση ανάπτυξης αυτή τη στιγμή. Μόνο ένα είναι στη φάση 2, δηλαδή δίνεται σε μεγαλύτερο πληθυσμό εθελοντών με στόχο την ανίχνευση τυχόν παρενεργειών και την ανεύρεση της κατάλληλης δόσης», σημείωσε, κάνοντας αναφορά στην μελέτη από ομάδα επιστημόνων του Χάρβαρντ, σύμφωνα με την οποία αν δεν υπάρξει εμβόλιο ή θεραπεία, τότε τα μέτρα περιορισμών θα είναι το κρίσιμο σημείο μέχρι να χτιστεί η «συλλογική ανοσία».

Σε ό,τι αφορά την ανοσία εκείνων που νόσησαν από τον νέο κορωνοϊό, ο Σωτήρης Τσιόδρας σημείωσε ότι υπάρχει η «γνώση», από άλλους κορωνοϊούς- και όχι «σαφή επιστημονικά δεδομένα»- ότι αυτή κρατά τουλάχιστον για ένα χρόνο.

«Τις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε επιστημονικά δεδομένα για το πόσο ισχυρή είναι η ανοσία κάποιου που έχει περάσει τον κορωνοϊό. Μπορεί να μην είναι το ίδιο για κάποιον που την έχει περάσει ελαφρά ή κάποιον που έχει νοσήσει ασυμπτωματικά», ανέφερε ο λοιμωξιολόγος.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ