«Είναι εξαιρετικά νωρίς να κάνουμε δηλώσεις, το παιχνίδι είναι πολύ νωρίς ακόμα, ούτε στα μέσα του πρώτου ημιχρόνου δεν είμαστε» δήλωσε ο καθηγητής λοιμοξιωλογίας Νίκος Σύψας μιλώντας για τις εξελίξεις του κορωνοϊού στη χώρα.

 

Καλεσμένος στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ, ο κ. Σύψας επισήμανε ότι «οι δύσκολες μέρες είναι μπροστά μας.»

 

«Στην Ιταλία είχαμε πολύ χαμηλή κινητικότητα της επιδημίας και στις 26 Φεβρουάριου απότομα είχαμε πολλαπλασιασμό κρουσμάτων»

 

«Ακούω θριαμβολογία.Είναι εξαιρετικά νωρίς για να κάνουμε δηλώσεις, το παιχνίδι είναι πολύ νωρίς ακόμα, ούτε στα μέσα του πρώτου ημιχρόνου δεν είμαστε, έχουμε πολύ χρόνο μπορεί να έχουμε και παράταση, να χτυπήσουμε ξύλο, να μη χαλαρώνουμε να μην εφησυχάζουμε ας είμαστε προσεκτικοί, είναι μπροστά μας οι δύσκολες μέρες, θα πιεστεί το σύστημα υγείας, να ξέρουμε την πραγματικότητα να μην κάνουμε καθησυχαστικές δηλώσεις» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σύψας.

 

Πρόσθεσε δε ότι «Η επιδημία στην Ελλάδα είναι απρόβλεπτη, δεν είναι απόλυτα βέβαιο ότι θα γίνουν τα πράγματα σύμφωνα με τα μοντέλα. Είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε απολογισμούς και να συγκρινόμαστε με άλλες χώρες. Είμαστε σε μια κρίσιμη φάση, μια καμπή» επισήμανε.

 

Υπογράμμισε δε ότι «ακόμη και να περάσει το δυσκολότερο κομμάτι, δε σημαίνει ότι αυτομάτως βγαίνουμε από το σπίτι ότι θα υπάρξει σφύριγμα και θα βγούμε όλοι τρέχοντας από το σπίτι. 

 

Το μεγάλο παιχνίδι που παίζεται είναι να αντέξει το σύστημα υγείας. Ακόμη και οι λίγοι που βγαίνουν κάνουν μεγάλη ζημιά δεν πρέπει να έχουμε διασπορά»

 

Ο καθηγητής προειδοποίησε ότι «υπάρχουν εστίες υπερμετάδοσης, όπως οι δομές φιλοξενίες τα γηροκομεία έχουμε πολλές τέτοιες εστίες εκτός από την κοινότητα που δεν έχει σταματήσει η διασπορά. Είμαστε ακόμη σε μια καμπή που μπορεί να γυρίσουμε δεξιά ή αριστερά. Έχουμε ακόμη διασπορά.

 

Στις λαϊκές, στις τράπεζες δεν έχω καμιά αμφιβολία γι αυτό. Το 95% πειθαρχεί ένα μικρο ποσοστό δεν πειθαρχεί. Δεν έχει τελειώσει τίποτα, είμαστε ακόμη στην αρχή δεν χρειάζεται χαλάρωση» δήλωσε.

 

Επισήμανε ωστόσο ότι δεν χρειάζεται να θριαμβολογούμε ακόμα. «Το μέλλον να κοιτάμε, θα είναι δύσκολο τις επόμενες εβδομάδες» είπε χαρακτηριστικά.

 

Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι «δεν υπάρχει επιστημονικό στοιχείο ότι αν φορέσουμε όλοι μάσκες στο δρόμο η επιδημία θα πάει καλύτερη ή χειρότερα. Με απόσταση 2 μέτρων στο σούπερ μάρκετ και χωρίς να αγγίζουμε τίποτε και αν αγγίξουμε κάτι να απολυμανθούμε είμαστε καλά καλυμμένοι από τη μετάδοση» επισήμανε.