Κορωνοϊός: Σε καραντίνα μπαίνουν χωριά, αυστηρή απαγόρευση κυκλοφορίας σε 5 δήμους

Κορωνοϊός: Σε καραντίνα μπαίνουν χωριά, αυστηρή απαγόρευση κυκλοφορίας σε 5 δήμους Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Σε καραντίνα μπαίνουν χωριά της Καστοριάς και σε πέντε δήμους εφαρμόζεται αυστηρή απαγόρευση κυκλοφορίας, καθώς ο κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού είναι μεγάλος, σύμφωνα με τον Νίκο Χαρδαλιά.

«Λαμβάνοντας υπόψη το έντονο επιδημιολογικό φορτίο τα τελευταία 24ωρα, λαμβάνουμε πρόσθετα μέτρα τοπικού χαρακτήρα για την αποτροπή της ευρύτερης εξάπλωσης του κορωνοϊού», ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση ότι τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα έφτασαν τα 1.314 και οι νεκροί πλέον ανέρχονται σε 49. 

Έτσι, από απόψε στις 8 το βράδυ και για 14 ημέρες μπαίνει σε καραντίνα η δημοτική ενότητα Μεσοποταμίας του δήμου Καστοριάς. Σε όλα τα χωριά της δημοτικής ενότητας απαγορεύεται η είσοδος και η έξοδος, παρά μόνο για την τροφοδοσία. 

Επίσης, αυστηρά μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας τίθενται σε ισχύ από απόψε στις 8 το βράδυ και για 14 ημέρες στους δήμους Καστοριάς, Ορεστίδος, Νεστορίου, Ξάνθης και Μύκης. Σε αυτούς τους δήμους, θα απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 8 το βράδυ έως τις 8 το πρωί.

«Εκπέμπουμε SOS. Κάνουμε έκκληση σε κάθε πολίτη των 5 δήμων να μείνει στο σπίτι τις επόμενες 14 ημέρες. Ο κίνδυνος διασποράς του ιού είναι μεγάλος. Ας κατανοήσουμε όλοι τη σοβαρότητα της κατάστασης. Ο έλεγχος των μέτρων θα είναι αυστηρός», τόνισε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και Διαχείρισης Κρίσεων.

Τα αυστηρά μέτρα στους 5 δήμους

Σε ό,τι αφορά τους 5 δήμους, πέρα από την απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες, αναστέλλεται η δυνατότητα κατ' εξαίρεσης μετακίνησης για τους λόγους που αφορούν παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που είναι σε ανάγκη, μετάβαση σε τελετή και σύντομη μετακίνηση για σωματική άσκηση και για τις ανάγκες του κατοικίδιου.

«Σε ό,τι αφορά την παροχή βοήθειας, αυτή θα γίνεται αποκλειστικά από το πρόγραμμα βοήθειας στο σπίτι των δήμων. Η μετάβαση σε τελετή επιτρέπεται μόνο σε περίπτωση κηδείας και μόνο για συγγενείς πρώτου βαθμού. Για τις ανάγκες των κατοικίδιων, επιτρέπεται έξοδος μόνο για 15 λεπτά και μόνο πέριξ της οικίας», διευκρίνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Στους ίδιους δήμους, στα σούπερ μάρκετ θα επιτρέπεται η είσοδος ενός πελάτη ανά 20 τ.μ., ενώ στις λαϊκές αγορές οι πάγκοι θα πρέπει να έχουν απόσταση 10 μέτρων και όλοι να είναι από την ίδια πλευρά.

«Απαράδεκτη εικόνα έξω από τράπεζες»

Ο Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε και στις ουρές που σχηματίστηκαν σήμερα έξω από τράπεζες, κάνοντας λόγο για απαράδεκτες εικόνες.

«Κάποιοι δεν έχουν αντιληφθεί τον κίνδυνο στον οποίο εκτίθενται τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικογένειές τους. Σε πολλές περιπτώσεις παρενέβη η αστυνομία. Δεν γίνεται δίπλα σε κάθε απερίσκεπτο να υπάρχει και ένας αστυνομικός», τόνισε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και Διαχείρισης Κρίσεων.

Έκλεισαν δύο λαϊκές στον δήμο Ιλίου

Επιπλέον, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι ανεστάλη προσωρινά η λειτουργία δύο λαϊκών αγορών στον δήμο Ιλίου, καθώς διαπιστώθηκε ότι δεν τηρούνταν τα μέτρα προστασίας.

«Ο Απρίλιος είναι ιδιαίτερα κρίσιμος. Η κατάσταση είναι ρευστή, τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμη», υπογράμμισε ο υφυπουργός.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ