Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Επτά νεκροί και 82 νέα κρούσματα σε μια μέρα - 20 σε κρουαζιερόπλοιο

Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Επτά νεκροί και 82 νέα κρούσματα σε μια μέρα - 20 σε κρουαζιερόπλοιο Facebook Twitter
EUROKINISSI
5

Ογδόντα δύο νέα κρούσματα κορωνοϊού καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες στην χώρα μας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 1.314.

Επτά άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, αυξάνοντας τον απολογισμό των θυμάτων στην χώρα μας στους 49. Η μέση ηλικία των θανόντων ήταν τα 72 έτη. Από αυτούς, οι 12 ήταν γυναίκες και οι 37 άνδρες. «Οι θάνατοι αυξάνονται, ευτυχώς όχι σε αντίστοιχα ποσοστά και τάσεις που βλέπουμε στο εξωτερικό, αλλά αυτό δείχνει την επιθετικότητα του ιού, όπως και τα υψηλά ποσοστά θανάτων σε αυτούς που νοσηλεύονται σε βαριά κατάσταση στις ΜΕΘ», σχολίασε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας.

Σε ΜΕΘ νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 85 ασθενείς. Η μέση ηλικία είναι τα 66 έτη και το 57% έχει υποκείμενο νόσημα. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει στην Ελλάδα 16.732 εργαστηριακά τεστ. 

Κρούσματα σε κρουαζιερόπλοιο

 

Επιπλέον των παραπάνω κρουσμάτων, έχουν ανιχνευθεί 20 κρούσματα πάνω σε κρουαζιερόπλοιο, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, που ωστόσο δεν κατονόμασε το πλοίο ή την πλοιοκτήτρια εταιρεία. Το κρουαζιερόπλοιο ελέγχθηκε συνολικά από ομάδα του υπουργείου και εξετάστηκαν και τα 383 άτομα του πληρώματος. 

Οι μάσκες δεν είναι για όλους - Οι συστάσεις

Για την χρήση μάσκας, ο εκπρόσωπος του υπουργείου είπε πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι εξακολουθεί να συστήνει στους πολίτες να μην φορούν μάσκες προσώπου, εκτός κι αν είναι ασθενείς με τον ιό ή φροντίζουν κάποιον που είναι άρρωστος. Ειδικές κλινικές μελέτες για την χρήση μάσκας σε άλλους αναπνευστικούς ιούς, δεν έχουν αποδείξει ότι η μαζική χρήση μάσκας μειώνει τις λοιμώξεις και, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν χρησιμοποιείται σωστά. Η χρήση μασκών προτείνεται για τους επαγγελματίες υγείας. 

«Το μεγαλύτερο όφελος δεν προέρχεται από την κάλυψη του στόματος των υγιών ανθρώπων αλλά από την κάλυψη του στόματος των ασθενών, εκείνων με ήπια νοσήματα που ούτως ή άλλως δεν θα έπρεπε να κυκλοφορούν έξω», τόνισε ο κ. Τσιόδρας, υπογραμμίζοντας πως το βασικό μέτρο είναι αυτό της κοινωνικής αποστασιοποίησης, της απόστασης μεταξύ μας που «όταν τηρείται ευλαβικά εμποδίζει την διασπορά του ιού». 

Για το κρούσμα στην δομή φιλοξενίας της Ριτσώνας

Για το κρούσμα αλλοδαπής γυναίκας που διαμένει στον χώρο φιλοξενίας της Ριτσώνας και που προσήλθε στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» για να γεννήσει, όπου και διαπιστώθηκε πως είναι φορέας κορωνοϊού, ο κ. Τσιόδρας ενημέρωσε ότι ιχνηλατούνται ήδη όλες οι επαφές των προηγούμενων ημερών. Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως οι αρχές προβαίνουν σε όλα τα μέτρα προστασίας για τους φιλοξενούμενους και τους εργαζόμενους.  

7 - 43 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί σε όλη την Ευρώπη

«Τα μέτρα που παίρνουν οι περισσότερες χώρες αποδίδουν αλλά είναι ένας ιός που ταχύτατα διασπείρεται. Σε πρόσφατη δημοσίευση για 11 χώρες της Ευρώπης υπολογίζεται πως έως και τις 28 Μαρτίου έχουν μολυνθεί από 7 έως 43 εκατομμύρια άνθρωποι. Τα μέτρα υπολογίζεται πως έχουν ήδη αποτρέψει 59.000 θανάτους. 

Αναφερόμενος σε εκτιμήσεις επιστημόνων από το Imperial και το Harvard, ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως αυτή την στιγμή είναι κριτικής σημασίας να παραμείνουν τα μέτρα σε ισχύ και τα καλύτερα μέτρα στον κόσμο, είναι τα μέτρα σαν αυτά που ήδη εφαρμόζουμε. «Δεν έχουμε κάτι καλύτερο στα χέρια μας» ώστε να επιτυγχάνεται σταδιακά ανοσία στον πληθυσμό και το σύστημα υγείας να αντεπεξέρθει, όπως είπε. 

Ο ιος μπορεί να γίνει επιθετικός και γρήγορα καταστρεπτικός και στην πατρίδα μας, προειδοποίησε ο καθηγήτης. «Αρκεί να κοιτάξουμε στην Ευρώπη. Ελπίζω να μην είναι αλήθεια αυτά που ακούω πως κάποιοι έχουν ξεχυθεί στους δρόμους αγνοώντας τα μέτρα. Αν χαλαρώσουμε, όλοι θα πληρώσουμε το τίμημα». 

Ελλάδα
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ