Πώς θα επαναπατριστούν οι φοιτητές που έχουν αποκλειστεί σε Ισπανία και Ιταλία λόγω κορωνοϊού

Πώς θα επαναπατριστούν οι φοιτητές που έχουν αποκλειστεί σε Ισπανία και Ιταλία λόγω κορωνοϊού Facebook Twitter
Οδηγίες προς τους φοιτητές που θέλουν να επαναπατριστούν (Πηγή φωτό EUROKINISSI)
0

Στις κατά τόπους ελληνικές προξενικές αρχές θα πρέπει να απευθυνθούν για τον επαναπατρισμό τους οι Έλληνες φοιτητές που έχουν αποκλειστεί στην Ιταλία και την Ισπανία, λόγω του κορωνοϊού.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έστειλε χθες επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, για τους φοιτητές που είναι στο εξωτερικό μέσω του προγράμματος Erasmus. Το ζήτημα αφορά εκείνους που πιθανόν θέλουν να επιστρέψουν από την Ισπανία και την Ιταλία, καθώς η Ελλάδα έχει διακόψει την αεροπορική σύνδεση με τις δύο χώρες που έχουν πληγεί σφοδρά από τον κορωνοϊό.

Έπειτα από επικοινωνία με το υπουργείο Εξωτερικών, το υπουργείο Παιδείας κάλεσε τις πρυτανικές Αρχές των ελληνικών πανεπιστημίων να ενημερώσουν αναλυτικά μέχρι σήμερα το πρωί για τον αριθμό των φοιτητών και των λοιπών μελών των ακαδημαϊκών κοινοτήτων, που βρίσκονται στην Ευρώπη, ανά χώρα και ανά κατηγορία προσωπικού, ώστε να ενημερωθούν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Εκείνοι που βρίσκονται στην Ιταλία και την Ισπανία θα πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τις κατά τόπους πρεσβείες και προξενικές αρχές της Ελλάδας και αυτές με τη σειρά τους συντονίζονται από το υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να καθοριστεί ο τρόπος επιστροφής τους, ήταν η βασική κατευθυντήρια γραμμή που έδωσε το υπουργείο Παιδείας.

187 φοιτητές του ΑΠΘ στην Ιταλία και την Ισπανία

Από τους 636 φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που βρίσκονται σε χώρες της ΕΕ, οι 111 είναι στην Ισπανία και οι 76 στην Ιταλία.

«Ακόμη δεν έχουν έλθει αιτήματα στις υπηρεσίες μας, πόσοι επιθυμούν να επιστρέψουν. Σε κάθε περίπτωση όμως επικοινωνούμε με τα παιδιά μας, είμαστε σε τηλεφωνική επαφή με τους φοιτητές μας, τους ενημερώνουμε διαρκώς για τις οδηγίες που αφορούν τον επαναπατρισμό τους, εφόσον τον επιθυμούν και μέλημά μας είναι να εμψυχώσουμε όσους το έχουν ανάγκη, να καθησυχάσουμε τις όποιες ανησυχίες τους», δήλωσε στο ΑΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι ενδέχεται κάποιοι από τους 636 φοιτητές να έχουν ήδη επιστρέψει ή να έχουν δρομολογήσει τη διαδικασία επιστροφής τους δίχως να έχουν ενημερώσει ακόμη το πανεπιστήμιο.

Έτσι, αυτή τη στιγμή φαίνεται πως για τις δυνατότητες επαναπατρισμού ενδιαφέρεται μεγάλο μέρος των φοιτητών του ΑΠΘ που βρίσκονται σε Ιταλία και Ισπανία, καθώς -προς το παρόν- δεν ισχύει απαγόρευση πτήσεων από τις υπόλοιπες χώρες.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Αυτό το γνωρίζουν τα παιδιά και οι οικογένειές τους. Με τις συντονισμένες ενέργειες των υπουργείων Εξωτερικών και Παιδείας, όποιος επιθυμεί να επιστρέψει στη χώρα, θα επιστρέψει, ακολουθώντας φυσικά στη συνέχεια τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για κατ' οίκον περιορισμό 14 ημερών», συμπλήρωσε ο πρύτανης.

ΠΑΜΑΚ: 20 φοιτητές σε Ισπανία και Ιταλία

Σε ό,τι αφορά το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, 100 φοιτητές του βρίσκονται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του προγράμματος Erasmus. Από αυτούς 10 βρίσκονται στην Ιταλία και άλλοι τόσοι στην Ισπανία.

«Είμαστε συνέχεια σε επαφή μαζί τους. Από την Ιταλία μέχρι τώρα δεν είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον να επιστρέψουν, όμως η κατάσταση είναι δυναμική, με τα νέα δεδομένα πιθανόν να θελήσουν να επιστρέψουν. Είναι όλοι καλά στην υγεία τους. Είναι ενήλικες και αποφασίζουν οι ίδιοι, εμείς σαν πανεπιστήμιο έχουμε στείλει οδηγίες τι μπορούν να κάνουν και τους συστήνουμε να ακολουθούν και τις οδηγίες των εκεί υγειονομικών αρχών», δήλωσε στο ΑΠΕ ο αντιπρύτανης Διοικητικών Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, καθηγής Δημήτρης Κιρκιλής.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι έχει υπάρξει μέριμνα από το ΙΚΥ σε ό,τι αφορά την κάλυψη των εξόδων και την εξασφάλιση των υποτροφιών, όπως αρχικά προβλεπόταν.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιώργος Λυγγερίδης: Το διαβιβαστικό της ΕΛΑΣ για τη δολοφονία και τα επεισόδια στον Ρέντη

Ελλάδα / Γιώργος Λυγγερίδης: Το διαβιβαστικό της ΕΛΑΣ για τη δολοφονία του αστυνομικού από χούλιγκαν στον Ρέντη - Τι αποκαλύπτει

Οι σοκαριστικοί διάλογοι: «Πήγαν να σκοτώσουν» και «Θα σας βρούνε όλους κρύους» - Το modus operandi της εγκληματικής ομάδας - 67 συλληφθέντες απολογούνται τώρα - Πιστόλια, πολεμικά φυσίγγια, μαχαίρια, κοκαϊνη βρέθηκαν σε σπίτια συλληφθέντων - Έκαναν την επίθεση στο «Μελίνα Μερκούρη» επειδή δεν υπήρχαν κάμερες
NEWSROOM