Κορωνοϊός στην Κοζάνη: Πώς γίνεται ο ανεφοδιασμός στα χωριά σε καραντίνα -Ψυχολόγος για τους κατοίκους

Κορωνοϊός στην Κοζάνη: Πώς γίνεται ο ανεφοδιασμός στα χωριά σε καραντίνα -Ψυχολόγος για τους κατοίκους Facebook Twitter
Η Δαμασκηνιά, ένα από τα χωριά που μπήκαν σε καραντίνα
0

Σε καραντίνα έχουν μπει οι 90 κάτοικοι δύο χωριών της περιφερειακής ενότητας Κοζάνης, από το απόγευμα της Δευτέρας, εξαιτίας των κρουσμάτων του κορωνοϊού.

Η είσοδος και η έξοδος των χωριών Δαμασκηνιά και Δραγασιά, του δήμου Βοΐου, έχει αποκλειστεί. Σήμερα περιπολικά της ΕΛ.ΑΣ. θα μεταδώσουν ηχητικό μήνυμα, που θα ενημερώνει τους κατοίκους για την επιβολή των μέτρων και την υποχρεωτική ανάγκη τήρησης του κατ' οίκον περιορισμού.

Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ έχει σταθμεύσει στο Κέντρο Υγείας Τσοτυλίου και είναι διαμορφωμένο για μεταφορά ασθενούς με κορωνοϊό, για την περίπτωση που χρειαστεί να διακομιστεί στο νοσοκομείο κάποιος από τους κατοίκους των δύο χωριών. Από τη Δαμασκηνιά ήταν ένα από τα τέσσερα θύματα του κορωνοϊού στη χώρα μας

Από το πρωί, χτυπά διαρκώς το κινητό τηλέφωνο που έχει ορίσει ο δήμος, προκειμένου οι 70 κάτοικοι της Δαμασκηνιάς και οι 20 της Δραγασιάς να προμηθεύονται φάρμακα και τρόφιμα. Κάποιοι ζητούν ένα φάρμακο που τελείωσε, άλλοι τρόφιμα και προϊόντα για την υγιεινή. Στις 3 μ.μ. θα γίνει το πρώτο δρομολόγιο που θα μεταφέρει τις προμήθειες στους κατοίκους των δύο ορεινών χωριών.

Πώς θα γίνει ο ανεφοδιασμός

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία παράδοσης των προϊόντων, ο υπάλληλος θα εισέρχεται στα δύο χωριά με αυτοκίνητο του δήμου και θα φορά ειδική προστατευτική στολή.

Ο υπάλληλος θα αφήνει τη σακούλα με τις προμήθειες στη εξώπορτα του σπιτιού, ενώ οι ιδιοκτήτες- που θα έχουν ενημερωθεί από πριν- θα αφήνουν στο ίδιο σημείο τα χρήματα, μέσα σε πλαστική σακούλα, εξήγησε ο δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής, μιλώντας στο ΑΠΕ.

Κάθε ημέρα θα γίνεται ένα δρομολόγιο, ενώ το αυτοκίνητο του δήμου θα απολυμαίνεται σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ έπειτα από κάθε δρομολόγιο. Επίσης, θα απολυμαίνονται οι προστατευτικές στολές.

Ψυχολόγος και κοινωνικός λειτουργός για τους κατοίκους

Από σήμερα θα ξεκινήσει και η επαφή των κατοίκων των δύο χωριών με τον γιατρό, τον ψυχολόγο και την κοινωνική λειτουργό.

Ο γιατρός που έχει οριστεί από το Κέντρο Υγείας Τσοτυλίου θα επικοινωνεί με κάθε οικογένεια των δύο χωριών και θα συνομιλεί μαζί τους για θέματα υγείας. Στη συνέχεια, τη «σκυτάλη» θα παίρνουν ο ψυχολόγος και η κοινωνική λειτουργός, που και αυτοί θα συνομιλούν με τους κατοίκους των δυο χωριών, προσφέροντάς τους βοήθεια και υποστήριξη.

«Ολοι οι κάτοικοι έχουν ενημερωθεί από τον δήμο για το τι πρέπει να κάνουν και έχουν αποδεχτεί ότι πρέπει να μείνουν κλεισμένοι στο σπίτι», δήλωσε ο Παύλος Τζάνας, πρόεδρος του τοπικού διαμερίσματος Δαμασκηνιάς.

Κάποιοι από τους κατοίκους έχουν αρχίσει να έχουν βήχα ή να νιώθουν κρυωμένοι, σημείωσε και συμπλήρωσε «μας έχουν πει να αναφέρουμε τα συμπτώματα στον γιατρό του Τσοτυλίου, με τον οποίο θα μιλήσουμε τηλεφωνικά. Στο χωριό όλοι είμαστε μια χαρά και θα αντιμετωπίσουμε όπως χρειάζεται αυτή την αρρώστια».

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM
Δίκη για το τροχαίο στη Βουλή: Προκλητικές μαρτυρίες για τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Ελλάδα / Δίκη για τροχαίο στη Βουλή: «Η μηχανή έκανε παράνομη προσπέραση» είπε ο συνοδηγός του υπηρεσιακού που σκότωσε τον Ιάσονα Λαλαούνη

«Η ουσία είναι ότι μας έχει δει από 60 μέτρα και δεν κόβει ταχύτητα» είπε ο βασικός μάρτυρας και συνοδηγός του υπηρεσιακού οχήματος επιχειρώντας να μεταθέσει την ευθύνη στον 23χρονο Ιάσονα
NEWSROOM